Akersposten

Finnes det en vei fra krise til kraft?

Illustrasjonsfoto

Hvert år 10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse. I år fokuserte den på hvordan vi håndterer de mange livsforandringene folk flest opplever gjennom livet. Folkehelseinstituttet regner som sannsynlig at omtrent halvparten av befolkningen vil erfare psykiske problemer i løpet av livet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2016 kl 14:53

Når livskriser inntreffer kan livet bli i tøffeste laget. Skilsmisser, alvorlige diagnoser, oppsigelser, økonomiske problemer – mange ting kan inntreffe som snur livet opp ned.

De fleste av disse hendelsene skaper mange følelser og reaksjoner. Noen ganger blir følelsene så overveldende at vi ender opp handlingslammet og med en sterk angst for hva morgendagen vil bringe. Det er tøft å være alene i dette skremmende landskapet.

Ikke alle er så heldige at de har noen de kan dele alt dette med. Opplevelsen kan være forbundet med både skyld og skam, og frykt for å tape ansikt og anseelse blant kollegaer, venner og familie.

For noen kan problemene føre til sykdom og medisinering, eller egenmedisinering i form av alkohol. Belastningen blir voldsom, og hvis kravet til å opprettholde en fasade utad kommer i tillegg, er veien kort til å bli utbrent. Noen erkjenner at de trenger hjelp, og søker en lege, psykolog eller andre hjelpetiltak.

Andre ønsker å utforske det som har skjedd i en selvhjelpsgruppe. Den kan være tilknyttet en diagnose fordi ønsket om å lære mer er tilstede. Noen ønsker å møte andre i samme situasjon. Slike grupper ledes ofte av likemenn eller helsepersonell.

Det finnes også en tredje mulighet – og det er å gå i en selvorganisert selvhjelps-gruppe på tvers av livsproblemer hos LINK Oslo – senter for selvhjelp og mestring.

Det har vist seg at grupper med "fortrolige fremmede" - mennesker man ikke omgås i andre sammenhenger - kan være et fristed for å våge å sette ord på vanskelige følelser

Her møtes inntil åtte deltakere som har hver sine problemer å slite med, to timer en gang pr uke. Felles for deltakerne er at de har kunnskap og erfaringer om det å streve med et livsproblem.

Ledelsen i gruppa består av faste rammer rundt møtene, og noen samtaleverktøy som deltakerne trener på. Som i et ordinært treningsstudio trengs det tid for å bygge "vågemuskler".

Å benytte ord som «jeg» og «meg» i stedet for «man» og «en», og å forholde seg til hvilke følelser og tanker som jeg rommer akkurat nå i møtet med meg selv og de andre, er viktige stikkord for hvordan samtalen foregår.

Å møte hverandre med tillit, raushet, varme og respekt er nødvendige faktorer for et godt klima i gruppa.

Å våge å konfrontere hverandre – ikke ut fra hva du sa, men ut fra hva det du sa gjorde med meg her og nå - kan føre til spennende oppdagelser rundt dine egne reaksjonsmønstre.

Alt dette kan medføre at den smertefulle krisen du står i kan utvikle seg til å bli ny kunnskap som gir nye følelser som igjen gir ny kraft til å begynne på et nytt livskapittel. For herfra og framover ligger det nye valg og nye muligheter for nødvendig endring.

Taushetsplikt er en selvfølge!

Anne-Grete Bjørlo
rådgiver LINK Oslo – senter for selvhjelp og mestring
Kirkeveien 61, Majorstuen

Om LINK Oslo:

LINK Oslo – senter for selvhjelp og mestring er et byomfattende selvhjelpshus for Oslos innbyggere, lokalisert i Kirkeveien 61 på Majorstuen. Vi arbeider for å øke kunnskapen om bruk av selvhjelp som et verktøy i håndtering av egne problemer. Vi administrer og drifter selvhjelpsgrupper på tvers av livsproblemer. Du trenger ingen diagnose eller henvisning, og det er gratis å delta i gruppene. LINK Oslo drives av Norsk Selvhjelpsforum og er fullfinansiert av Oslo Kommune. Det er gratis å delta i en slik selvhjelpsgruppe. Les mer på vår hjemmeside www.linkoslo.no. Lokalene våre benyttes også av mange 12-trinnsgrupper innenfor rusproblematikken, som AA, AlAnon, ACA osv.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...