ANNONSE
Annonse

– Finnerud holder helsa vår oppe – det er derfor vi lever så lenge!

UT PÅ TUR: Kirsten Røhr, Unni Bleken, Nina Bjørne (Smestad) og Evy Munthe på tur ut i lett tåke, men ellers fine forhold på Finnerud sist tirsdag. Foto: Fredrik Eckhoff

– Dette tilbudet gjør at vi kommer oss gjennom vinteren, sier Unni Bleken og Kirsten Røhr, før de tar frem stavene og går seg en tur i Nordmarka.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2017 kl 14:25

ANNONSE
Annonse

FINNERUD/NORDMARKA: De to venninnene sitter innerst i stuen på Finnerudplassen, ved veteranbordet. I vinter har de vært her hver tirsdag.

Flotte Finnerudplassen på en fin vinterdag. Foto: Finnerud

– Jeg har vært her i nesten 20 år nå, sier Røhr, og det samme har Bleken. De var begge pensjonister da de kom hit første gang. Man spør ikke kvinner om deres alder, men enkel matematikk tilsier at de to sprudlende damene i hvert fall har nådd seniorsenteralder.

– Vi trenger ikke å gå på seniorsenteret, vi har Finnerud, sier de.

– Og det er så nydelig er om sommeren også, sier Kirsten Røhr.

Men fremdeles er det vinter, og på Finnerudplassen, som ligger i Nordmarka, noen kilometer inn fra Sørkedalen skole, er tirsdagsgjengen samlet når Akersposten er på besøk.

Frivillig Cathrine Halle fra Skådalen og daglig leder på Finnerud, Jan Briseid.

På Finnerud inviteres eldre fra seniorsentrene i Oslo, og de fleste som tar turen, er fra vest i byen. Bussen går fra Majorstuen hver tirsdag og onsdag formiddag. Den stopper og tar med folk flere steder på veien inn til Finnerud, og bringer dem med seg tilbake igjen noen timer senere.

Om vinteren er det et fast opplegg, hvor de fleste er med hver tirsdag eller hver onsdag. En liten busstur hjemmefra opplever de skogens ro og alt hva naturen har å tilby.

Noen går på ski, andre går på beina. Felles for alle deltakerne, som kan være oppimot 50 på det meste, er at de går en tur ut i naturen. Frivillige fra Oslo Røde Kors er med og hjelper og støtter dem som trenger det.

– Det hender jo at noen faller. Vi slår oss ikke, men vi kommer oss ikke alltid opp igjen! smiler Unni Bleken, som forteller om skiturer inn til Glåmene – eller kortere turer i «strafferunden», som er den mest populære blant de eldre som besøker Finnerud. Det er løypa på drøyt 800 meter, som går i en fin sløyfe like utenfor vinduene på hytta.

– Jeg har fått Parkinson, og han ville ikke være med på ski lenger…, sier Kirsten Røhr. Men hun setter like stor pris på en tur på beina i det flotte turterrenget her langt til skogs.

Midt i skauen

Finnerudplassen drives av Oslo Røde Kors, og slik har det vært helt siden 1982.

Når solen skinner, er det fantastisk på Finnerud. Foto: Finnerud

– Vi tilbyr grupper som ikke kommer seg ut i naturen på egenhånd, en tilrettelagt dag her oppe. Det var ideen bak oppstarten, sier daglig leder på Finnerud, Jan Briseid. – Her er vi, midt ute i skauen, men likevel bare en halvtimes kjøring fra Majorstuen.

Briseid forteller om de ukentlige besøkene på tirsdager og onsdager gjennom vinteren fra eldre som ønsker å oppleve ski og natur, om asylmottak som kommer på besøk og viser frem Nordmarka for flyktninger for første gang, og om grupper med funksjonshemmede som storkoser seg blant Finnerudplassens naturlige fasitiliteter.

Han forteller også egne arrangementer for innvandrerkvinner og -barn, slik de for eksempel hadde i vinterferien.

– Da har vi gjerne 70-80 her samtidig. Dette er folk som gjerne er mest vant til byen. Mange av dem er nesten aldri i skogen. Etter at de har vært her, melder de seg kanskje på grøntkursene våre, er med ut på stiene sammen med botanikerne våre, plukker med seg ting de kan bruke på kjøkkenet og får med seg litt nye ernæringstips, sier Briseid.

Vinterprogrammet går mot hell, denne uken er siste gang for tirsdags- og onsdagsgjengene. Siden jul har de vært her hver uke, spist vafler, deltatt på quiz, gått på tur, spist husets hjemmelagde flarn, drukket kaffe og vært sosiale.

Briseid kaller dem for «skipensjonistene», og vi aner at de aller fleste deltakerne har mange, mange mil bak seg i løypa.

– Mange av dem har gått mye på ski! Og de kommer også på andre besøk i løpet av året. Vi har grøntkurs i mai, sommerfest i juni. Da slår vi sammen tirsdag og onsdag, sier han.

Alle seniorsentrene blir invitert til Finnerud.

– Det er enklest for dem fra Majorstuen og vestover, men vi hadde en dame fra Romsås som var med her fast. Hvis man klarer å komme seg til Majorstuen, er det bare å ta bussen vår derfra, sier han.

– Det blir alltid god stemning. Vi skal skape den gode opplevelsen. Det er veldig mye helse i å være i naturen, få litt ro, sier Briseid.

Viktige frivillige

Rundt 50 Røde Kors-frivillige hjelper jevnlig til på Finnerud. Vi tar en rask kaffekopp med to av dem, Rigmor Prytz Saksen og Cathrine Halle. Sistnevnte er fra Skådalen og forteller at hun hadde en mor som var frivillig her i mange år.

VAFLER: Røde Kors-frivillige Eva Nygaard Ottesen (til v) og Rigmor Prytz Saksen ordnet vaflene sist tirsdag.

– Hun sendte meg begeistrede tekstmeldinger om Finnerud, smiler Halle, som sier hun har gått på ski i denne delen av Marka mange ganger før, så hun kjenner området.

Rigmor Prytz Saksen forteller at hun har vært frivillig på Finnerud i tre år, og at hun har trivdes fra første øyeblikk.

– Vi er her hver tirsdag nå om vinteren, og det er en ganske fast gjeng som kommer. Derfor kjenner vi dem ganske godt etter hvert, sier hun. – Det skal så lite til å glede dem, sier hun. – De lyser opp når vi engasjerer oss litt.

Cathrine Halle forteller om tre søstre, som alle var gode til å gå på sko, og de var alle i 90-årene.
– De var rågode til å gå på ski!. Noen av deltakerne er sprekere enn oss som skal veilede dem, smiler Halle, som i dag skal hjelpe til ute i løypa, mens Prytz Saksen skal steke vafler.

– Vi hjelper til med mye. De behøver ikke å bekymre seg for at de faller, for da er vi jo der. Noen vil gå rundt og rundt i strafferunden, rundt og rundt, 850 meter. Og de teller rundene, gjerne i konkurranse med seg selv, smiler Halle, som forteller at de får lagt inn en liten skitur selv også når de først er ute i marka.

– Plass til flere

Selv om det kan være både 40 og 50 deltakere på én av disse dagene, sier både Briseid og deltakerne selv at det er plass til flere.

– Det er synd det ikke er enda flere som bruker dette flotte tiltaket, sier Unni Bleken.

På nett finner du mer informasjon om stedet, og det samme gjør du helt sikkert på nærmeste seniorsenter.

Les også:

Høyre, Frp, MDG og Venstre "dropper" Kommuneplanen

DEBATT: «Jeg kan ikke øke mine inntekter i takt med utgifter dette parti påfører meg»

- Det er ingen skam å snu. Her er men dømt til å tape.

Byantikvaren om Smestad: Høy arkitektonisk verdi og viktig kulturhistorie

Stor boligutvikler kjøper opp ved Røakrysset

- Hovseter må prioriteres

Følg Akersposten på Facebook her

ANNONSE
Annonse