Akersposten

– Fikk beskjed om at jeg ikke var synlig

Arne Harald Foss (t.v) har fått seg refleksvest. Han skal ikke være usynlig neste gang han løper langs veien! Her sammen med butikksjef hos Interoptik Røa, Aleksander Johansen, som delte ut reflekser på refleksdagen torsdag. Foto: Fredrik Eckhoff

Da styreren på Røa Seniorsenter nylig var ute og løp langs veien i høstmørket, fikk han klar beskjed.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2016 kl 15:10

RØA/MAJORSTUEN: En ny undersøkelse utført av Kantar TNS på oppdrag fra Trygg Trafikk og Sparebank1, viser at bare 26 prosent av den norske befolkningen sier at de alltid bruker refleks. Derimot svarer hele 83 prosent at dersom flere voksne bruker refleks, vil dette øke refleksbruken blant barn og ungdom.

– Her er det altså et stort sprik mellom ord og handling. Refleks er et av de aller enkleste, rimeligste og mest effektive tiltak vi som fotgjengere kan gjøre for å bli sett i trafikken. At bare tre av ti voksne bruker refleks, er derfor for dårlig, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

Mange steder rundt i byen markeres refleksdagen torsdag, blant annet med et stort arrangement i regi av Trygg Trafikk ved Majorstukrysset. På Røa Senter treffer vi på blide refleksutdelere fra Interoptik, som i løpet av dagen skal dele ut 1200 reflekser til Røas befolkning, ifølge butikksjef Aleksander Johansen.

Foss fikk "kjeft" av bilist

Når vi prater med ham, kommer styrer for Røa seniorsenter, Arne Harald Foss forbi, og han kan fortelle at han fikk en liten oppvekker bare for noen dager siden.

– Jeg var ute og løp, da jeg fikk beskjed fra en bilist om at jeg var usynlig, sier han til Akersposten. Så det var siste gang Foss løp langs veien uten refleks. For sikkerhets skyld gikk han fra Interoptiks stand med både refleksvest og refleks til å ha på armen.

Butikksjef Johansen mener at de som til daglig jobber med folks syn, har et spesielt ansvar for å minne om bruk av refleks.

– Vi vet også at de som har svekket syn, ser enda dårligere i mørket, sier han.

Synlig 100 meter tidligere!

Trygg Trafikk opplyser at uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand. Bruker du refleks, er du synlig på 140 meters hold. Det er en livsviktig forskjell, og Trygg Trafikk oppfordrer derfor voksne til å gå foran som gode rollemodeller.

– Noe av det verste som kan skje for et barn, er at foreldrene utsettes for en ulykke. Vi oppfordrer derfor foreldrene til å bruke fem minutter og feste refleks i alt av yttertøy både for egen og barnas skyld, sier Årøen i Trygg Trafikk.

Hun understreker at det er store kvalitetsforskjeller på de ulike refleksene som er på markedet og ber derfor folk være bevisste på hva slags reflekser de fester på klærne.

– Refleks er ferskvare. En slitt og ripete refleks har dårlig reflekseffekt og kan gi deg falsk trygghet. Styr unna reflekser som er typisk gratis reklame artikler og lignende. Sjansen for at de ikke fyller kravene, er store. Kjøp kun reflekser og refleksvester som er CE-merket. Da vet du at produktet møter kravene, sier hun.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Ikke et sete ledig da nye Røa torg ble presentert

Tok smuglere i "Scarfaces" nettverk på Ris

Bydelen krever 10 prosent av utbyggere

– Jeg drømmer om å lage ungdomsklubb på Røa

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Tilbake til forsiden på Akersposten.no

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...