Akersposten

– Vi har dessverre ikke noen alternativer

Sjefsingeniør Lars Hem og kommunikasjonsansvarlig Gro Elden i Vann- og Avløpsetaten har planene klare for det store vannforsyningsanlegget i Oslo, som bl.a. innebærer betydelig anleggsvirksomhet både på Huseby og Sollerudstranda. Foto: Reidar Martinsen

Det var «åpen kontordag» på Lysaker onsdag. Og der var de alle, de som har store planer for Lilleaker og Lysaker. Planer som vil gripe inn i folks hverdag. På godt og vondt. Kanskje mest vondt i den overskuelige fremtid.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.11.2019 kl 13:13

LYSAKER/LILLEAKER: Blant de mest «populære» onsdag ettermiddag var utvilsomt de to fra Vann- og Avløpsetaten som måtte svare for prosjekt vannbehandlingsanlegg på Huseby – og anleggstomt på Sollerudstranda.

Sjefingeniør Lars Hem og kommunikasjonsansvarlig Gro Elden i Vann- og Avløpsetaten innrømmer at anleggsvirksomheten det innebærer vil innebære plager for mange.

Begge er klare på én ting: Til sommeren blir det anleggsstart på Huseby og Sollerudstranda.

– Ja, det er dessverre ikke noen alternativer i et så stort prosjekt som ikke fører til ulemper. Oslo må sikre sin vannforsyning, det er et pålegg vi har fått og det må vi ta på alvor, sier Hem.

LES OGSÅ: VAV ville ikke ha Sollerudstranda, men ble overkjørt

Gro Elden legger til: – Vi vil etter beste evne forsøke å skjerme arbeidet så godt som mulig, og vi har ikke tenkt å stenge hele Sollerudstranda for eksempel. Kyststien blir åpen, selv om den må legges noe om – og vi bruker bare en del av stranda. Det blir fortsatt mulig å både bade og bruke stranda, men noe støy vil det nødvendigvis bli. Det kommer vi dessverre ikke utenom, sier hun.

Tunnel

Det skal altså sprenges en tunnel fra Huseby og ned til Sollerudstranda. Innslaget kommer i åsen mot Frantzebråten, og berører altså ingen av bygningene her – som blant annet Sollerudstranda skole. Første fase er å lage tunnelen, og deler av massen herfra tas ut og kjøres bort med lastebiler på Drammensveien.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Her er anleggsområdet med den 120 meter lange og 10 meter brede moloen på Sollerudstranda markert. Anleggsvirksomheten her vil pågå i fem år, og tar så smått til sommeren 2020.

Deretter vil all masse som sprenges ut på Huseby for å gjøre plass til vannbehandlingsanlegget, fraktes bort gjennom tunnelen og ende opp på lektere i Lysakerfjorden. For å få til dette bygges en molo som strekker seg 120 meter ut i sjøen og vil være 10 meter bred.

Sjefingeniøren understreker at det ikke finnes noe bedre alternativ til Sollerudstranda.

– Jeg vet at blant annet er kommet forslag på å legge det hele i sjøen, men det er umulig. Det vil være altfor store kapasitets- og anleggsutfordringer, sier han. – Sollerudstranda er bare en liten del av hele dette gigantprosjektet.

Kan riste

For vårt distrikt betyr det i tillegg til Sollerudstranda også betydelig anleggsvirksomhet på Huseby, og det skal altså sprenges en tunnel fra Huseby og ned til fjorden. Dette kan berøre folk som bor rett over tunnelen.

– Ja, man kan nok komme til å merke litt rystelser. Vi kommer derfor til å tilby forhåndsbefaring av alle hus som kan bli berørt. Dette er en sikkerhet for begge parter dersom det skulle oppstå en tvist i etterkant.

Da er det bare å stålsette seg. Det går dessverre ikke fort over. Men litt raskere enn hva som tidligere er antydet. Syv år blir til fem.

Det er kanskje en liten trøst.

LES OGSÅ: VAV ville ikke ha Sollerudstranda, men ble overkjørt

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...