Akersposten

«Generøsitet og nestekjærlighet som er helt fantastisk!»

– Hva ville det kostet bydelen å ansette folk for å gjøre alt dette? Når jeg regner på tallene, blir jeg helt svett! sa bydelsutvalgsleder Lars Asbjørn Hanssen i talen på Vestre Aker frivilligsentrals 20-årsfeiring onsdag.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2019 kl 11:46

VINDEREN: Onsdag var det på dagen 20 år siden Vinderen Frivillighetssentral åpnet dørene på sin midlertidige brakke på Vinderen. Da hadde Slemdal Lions, med Gunnar Sunde i spissen, tatt initiativet til en frivillighetssentral på Vinderen – og fått med seg det som etter hvert skulle bli en rekke andre organisasjoner og aktører i området. Dette var blant andre Holmenkollen Rotary, der Per Koch satt ved roret.

Det var den samme Per Koch som onsdag kunne oppsummere de 20 årene i sin tale til forsamlingen av frivillige og samarbeidspartnere som feiret dagen.

La en plan

Koch kunne fortelle hvordan en rekke organisasjoner, i samarbeid med det som den gang var Bydel Vinderen, satte seg ned og la en plan.

– Det ble et rungende ja! sa Per Koch om svaret de rundt 100 fremmøtte på det aller første møtet om frivillighetssentral, som ble arrangert i menihgetssalen på Ris i november 1998.

Sentralen skulle være en selveiet, privat stiftelse som blant annet skulle stimulere enkeltpersoner og grupper til å delta aktivt med frivillige nærmiljøtjenester – og utvikle gode samarbeidsmodeller mellom profesjonelle og frivillige, kunne Koch fortelle.

Sentralen skulle også være et viktig møtested.

– Vi la et fundament som Stein Brubak tok tak i og som Espen har vært flink til å følge opp, sa Koch.

Det tok imidlertid ikke lang tid før dagens hus, som faktisk er satt sammen av fem brakker på rad og rekke, sto klar. Grendehuset var et faktum, og frivillighetssentralen, som senere er blitt til frivilligsentralen, økte i omfang og aktivitet.

Per Koch kunne fortelle at i sentralens andre leveår, i 2000, sto til sammen 57 frivillige for utførelsen av 400 oppdrag. Tallene for 2018 viser at rundt 12.000 frivillige arbeidstimer er lagt ned, fordelt på rundt 3000 oppdrag.

Koch trakk frem blant annet et usedvanlig godt samarbeid med bydelen, først Vinderen, så Vestre Aker, som en av flere grunner til sentralens vekst og suksess.

I årsrapporten for 2018 skriver daglig leder, Espen W. Andresen blant annet: «For å få til alt dette, har vi 161 frivillige. Den yngste er 16 år, den eldste 93. De er like ulike som alle oss andre, men felles for dem alle er en generøsitet og nestekjærlighet som er helt fantastisk!»

I den samme rapporten har Andresen regnet ut at sentralen i løpet av de 20 årene har levert mer enn 120.000 frivillige arbeidstimer.

– Lønnsomt!

Bydelsutvalgets leder, Lars Asbjørn Hanssen (H), var på plass på bursdagsfesten.

– Statistikk er jo bare tall, men hva ville det kostet bydelen å ansette folk for å gjøre alt dette? Når jeg regner på tallene, blir jeg helt svett! sa Hanssen, som mente at dette foretagende må være noe av det mest lønnsomme som er.

– Det å gi, det gjør noe med oss mennesker, sa Hanssen, og dro frem et kinesisk visdomsord: – Du skal også plante et tre som du selv ikke skal sitte under.

Flere benyttet sjansen til å låne mikrofonen og hedre frivilligsentralens arbeid: Ris Vels leder Carolyn Dahr, Røa Vels leder Anne Bjørnebye Vik, Tone Longo fra Piloten Arena, tidligere leder for Vinderen Seniorsenter, Verena Dehli, nåværende leder Grete Singstad Paulsen. Alle skrøt de uhemmet av Vestre Aker Frivilligsentrals unike rolle – og ikke minst ga de velfortjent heder til sentralens leder, Espen W. Andresen.

– Uansett hva vi spør dere om, er dere behjelpelige og imøtekommende, sa Singstad Paulsen.

Startet og sluttet med flott musikk

Feiringen i hagen ved siden av lokalene i Ris skolevei inneholdt også servering av grillmat, der elever fra Ris skole hjalp til med serveringen. Festen startet opp med et flott kulturelt innslag, da pianist Karen Marie Garner spilte blant annet vakker Grieg-musikk.

Festen ble rundet av med Vinderen skoles musikkorps, som varmet opp til den store dagen fredag med å underholde på bursdagsfesten.

Faktaboks

Vestre Aker Frivilligsentral

Dette er noe av virksomheten:

Handyman – nevenyttige karer som ordner alt fra en tett vask, til lyspærer og løse skaphengsler.

Legefølge – Frivillige som enten med taxi eller egen bil, følger pasientene fra dør til dør. Handling – Enten handler vi med, eller for de som sliter med å komme på butikken på egenhånd.

Transport – Om du skal til frisør eller fotterapi så henter våre frivillige og følger fra dør til dør.

Språkkafe – Et enkelt og morsomt tilbud for de som ønsker å øve seg i norsk.

Hjelpemidler – Vi henter og monterer hjelpemidler

Sykling uten alder – Alle eldre har rett til vind i håret, og vi sørger for det!

Data – Vi har både kurs og èn til èn opplæring på nettbrett, telefon og PC.

Frivilligbussen – Fast transport til bydelens seniorsenter og andre aktiviteter

Søndagsmiddagen – Månedens høydepunkt for mange!

Turer – Vi tar med en gjeng på sightseeing i Oslo, eller til en hyggelig plass å ta en kaffekopp.

17. mai, påske, sommer og jul – Når andre stenger åpner vi dørene og inviterer til fest og samvær.

Vi har også et stort fokus på å være til hjelp for bydelens seniorsenter og institusjoner. Våre frivillige har i 2018 lagt ned flere hundre timer på å male, henge opp bilder, montere møbler og en rekke andre oppgaver i Pilotveien og på seniorsenteret.

Frivilligbussen og våre frivillige var også sentrale i gjennomføringen av bydelens prosjekt «Helsefremmende møteplasser»

Samarbeidet med Piloten Arena er bredt og godt. Vi har frivillige som bistår i prosjektet med alt fra servering til underholdning og aktiviteter.

For å klare å håndtere alt dette, har vi hjelp av en liten men veldig god gjeng frivillige her på kontoret. De hjelper til med å ta imot forespørsler, formidling av oppdrag og organisering av sammenkomster. Best av alt er at de skaper en fantastisk koselig stemning på sentralen slik at alle frivillige kan komme, møte andre frivillige og få en kaffe og noe å bite i.

For å få til alt dette, har vi 161 frivillige. Den yngste er 16 år, den eldste 93. De er like ulike som alle oss andre, men felles for dem alle er en generøsitet og nestekjærlighet som er helt fantastisk!

«De frivillige er grunnfjellet i et velferdssamfunn hvor vi anerkjenner viktigheten av å ta vare på hverandre. Styret takker ærbødigst for all den innsatsen de legger ned for oss alle».

Kilde: Årsrapporten 2018

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...