ANNONSE
Annonse
Akersposten

Fartsgrenser settes ned

E18 forbi Vækerø er blant strekningene som fra mandag igjen får 60-grense. Arkivfoto

Miljøfartsgrenser gjeninnføres fra mandag 4. mars på to hovedveier i vår del av byen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2019 kl 16:22

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Det er Statens Vegvesen som fredag morgen i en pressemelding skriver at farten settes ned igjen, etter at miljøfartsgrensen ble opphevet i noen uker.

– Det har vært høyere forurensningsnivåer for svevestøv den siste uken, og vi kan forvente høye nivåer i perioden som kommer. Derfor velger vi nå å gjeninnføre miljøfartsgrensa i Oslo, sier overingeniør Henrik N. Mikkelsen i Statens vegvesen.

Miljøfartsgrensa vil vare frem til vårrengjøringen er gjennomført eller til måledata viser at det åpenbart ikke lengre er behov.

Mer fleksibel løsning skal gi bedre etterlevelse

Vegvesenet ønsker å få flere til å overholde miljøfartsgrensen ved å innføre tiltaket når det er mest nødvendig. For første gang ble det derfor testet å avvikle den i en periode tidligere i år, da det var lavere nivåer av luftforurensing.

– Nå er veibanen i ferd med å tørke opp, og det er forventet en god del snø- og issmelting i tiden fremover. Dette fører til frigjøring av veistøv på sidearealene, og dermed dårligere luftkvalitet, sier Mikkelsen.

Det er Statens vegvesen som vurderer behov for, og varighet på, miljøfartsgrensen i Oslo. Tiltaket ble iverksatt 1. november i fjor, midlertidig avviklet 28. januar, og gjeninnføres nå fra 4. mars.

Fra og med mandag 4. mars innføres miljøfartsgrense på følgende strekninger:

  • Ring 3 Ryen-Granfosstunnelen
  • E18 Hjortnes-Lysaker (gjelder hverdager fra 06:00-22:00)
  • Rv 163 Østre Aker vei Økern-Stovner
  • Rv 4 Sinsen-Grorud

Fartsgrensen på disse strekningene justeres da til 60 km/t.

Ett av flere tiltak

Miljøfartsgrensen er ett av flere tiltak for å bedre luftkvaliteten i Oslo. Vasking og feiing av vegnettet, støvdemping ved bruk av magnesiumklorid og kommunens piggdekkavgift er andre virkemidler som brukes.