ANNONSE
Annonse

Fantastisk laksefiske

Brynjulv Aartun tok i forrige uke en rugg på 6,6 kilo ved Fåbrofossen, noen hundre meter fra CC Vest...

Lysakerelva har opplevd et fantastisk laksefiske i sommer. Mye nedbør og dermed høy vannstand er en del av årsaken.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2017 kl 09:17

ANNONSE
Annonse

LYSAKERELVA: Brynjulv Aartun tok i forrige uke en rugg på 6,6 kilo ved Fåbrofossen, 300 meter fra CC Vest. Den lidenskapelige laksefiskeren er full av lovord om årets sesong.

– Jeg har aldri opplevd maken, sier han til Akersposten.

En perle

Lysakerelva er en perle av et friluftsområde der den skiller Oslo og Bærum. Fisket i elva har gjennom årene vært av varierende kvalitet, men takket være intens kultivering med utsetting av yngel de siste årene, har fisket tatt seg gradvis opp. Og bedre enn denne sommeren har det aldri vært. En av grunnene er også at vannføringen har vært god i år – noe som riktignok var unntaket nylig, da vi skrev om brå nedgang i vannstanden etter at vannet fra Bogstadvannet ble slått av en søndag.

– Jeg har fisket her og i en rekke andre elver i 30 år, men maken til denne sommeren i Lysakerelva har jeg aldri vært borti, sier Aartun, og legger til: – Jeg har totalt tatt 25 laks her, og av dem har jeg sluppet ut ni.

Restriksjoner

Hver fisker kan kun ta én avlivet fisk i døgnet. Det tillates solgt 50 årskort for fisket, og i år ble disse 50 solgt ut på kort tid. I tillegg kan man kjøpe døgnkort. Anders Høilund i Lysakerelvas Fiskerlag bekrefter det gode fisket.

– I fjor ble det tatt 10 laks i elva, sier han til Akersposten. – De offisielle tall for i år har jeg ikke, men det er klart betydelig høyere. Det er begrenset med plass i denne delen av elva, så vi må se nøye på hvor mye som tas ut – og vurdere om vi må innføre restriksjoner for å bevare bestanden, sier han.

Usikker høstkvalitet

Høilund opplyser at kvaliteten på den fisken som tas nå, kan være dårlig.

– Det kommer av at fisken kan ha stått lenger i elva år enn normalt og dermed blitt dårligere i kjøttet. Dette henger sammen med en nedbørsrik sommer, og dermed god vannføring, sier Høilund.

Brynjulv Aartun, som betegner kvaliteten på sin laks som god, hevder at det er tatt cirka 130 laks denne sesongen, som avsluttes 30. september. Den største skal visstnok ha vært på 6,7 kg.

– 90 prosent av fisket skjer med mark, sier Aartun. – Og kroken den hang på da jeg landet fisken i forrige uke, var fra Mustad, smiler han og berører dermed et lite lokalhistorisk poeng.

(Saken fortsetter under bildet.)

...og kroken fra Mustad er (nesten) lokal!

Mustad produserte masse fiskekroker i dette området en gang i tiden, og gjør det fortsatt – dog ikke ved Lysakerelvas bredder. Men Mustads tilstedeværelse er her fortsatt gjennom sin betydelige eiendomsposisjon.

Uenighet om fisketrapp

Takket være laksetrappa ved Møllefossen – den nederste fossen i Lysakerelva, kan man altså fiske laks helt opp til Fåbro. Laksetrappa sto ferdig i 1991 og vedlikeholdes av Sollerudstranda skole.

Fiskerne ser gjerne at det også kommer en fisketrapp ved Fåbro, men dette setter grunneierne seg i mot, i følge Anders Høilund i Fiskerlaget.

Les også: – Meg får du ikke til å briste

Her er de nye bomprisene

Boliger for funksjonshemmede i kvikkleiretrøbbel

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse