Akersposten

Familiegjenforening på Ullernåsen

Frits Kiær og kona Caroline, datter av hoffsjef Løvenskiold. De bodde på Nedre Ullern. Rett etter krigen fikk Frits en vei oppkalt etter seg.

Frits Kiær var en kjent mann i Ullern og Aker. Høyesterettsadvokat og gift med Caroline Løvenskiold, som var datter av hoffsjef Løvenskiold. Gjennom dette giftemålet kunne han og Caroline bosette seg på Nedre Ullern – en gård under Løvenskiolds Øvre Ullern gård. Nedre Ullern, som Caroline overtok i 1887, lå rett øst for Ullern kirke.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2020 kl 12:58

ULLERN: Frits hadde et betydelig samfunnsengasjement – ikke minst lokalt. Han var ordfører i Aker kommune fra 1908 til 1910, var formann i ligningskommisjonen og i Aker Arbeiderbruks- og boliglånskomité. I Ullern var han med i menighetsrådet og var formann i komitéen som sto bak byggingen av Ullern kirke.

I nesten 50 år var han medlem av Diakonhjemmets styre, og i en årrekke medlem av Norges Verneforening og Det kirkelige landslag.

Kiærs navn var også sterkt knyttet til villa Granbakken på Lilleaker, som i flere år tjente som et kultur- og ungdomshus. Frits Kiær kjøpte huset i 1895, og det ble et samlingssted for folk på Lilleaker. Det ble blant annet dannet «ynglingeforening» og med Kiær som formann, og kun for gutter. To år senere slapp også jentene til.

Ekteparet Kiær ble viden kjent for sin gavmildhet, og gavene på de årlige juletrefestene var et høydepunkt for Lilleaker-barn.

Granbakken er for lengst revet. Den lå rett syd for dagens CC Vest.

(Saken fortsetter under bildet.)

Her på Nedre Ullern bodde Frits Kiær med sin familie. Nedre Ullern var en gård under Øvre Ullern, og lå rett øst for Ullern kirke. Bildet er tatt fra tårnet i kirken. Nedre Ullern ble revet en gang under krigen.

Nedre Ullern er også borte. Kiær solgte eiendommen i 1930. Huset ble revet en gang under krigen, og eiendommen ble utparsellert.

Fra Nedre Ullern flyttet Kiærs til veien som bærer svigerfars og fars navn – nemlig Hoffsjef Løvenskiolds vei. Han hadde adresse i nr. 4. Paret hadde to barn, Thorry og Dakky – hvor sistnevnte gjorde seg sterkt bemerket som kvinnesaks-forkjemper og ivrig tilhenger av kvinners rett til abort. Da hun giftet seg valgte hun å beholde pikenavnet, noe som var uvanlig på den tiden – like uvanlig som at hun skilte seg fra sin mann etter 12 års ekteskap, i 1927.

(Saken fortsetter under bildet.)

Granbakken i Lilleakerveien var i Frits Kiærs eie. Her ble det holdt meter for arrangementer bl.a. for ungdom - og juletrefestene med flotte gaver til barna var velkjent på Lilleaker. Kiær var en høyt aktet personlighet i lokalmiljøet i Ullern. Granbakken - som lå rett syd for dagens CC Vest, er forlengst revet.

Hennes foreldre var svært konservative, og ville ikke at Dakky skulle ta utdannelse – men hun trosset dem, fikk sin artium og tok lærerutdanning. Mens faren var en ihuga Høyre-mann, ble Dakkys politiske ståsted Venstre.

Frits Kiær døde i 1941, og seks år senere fikk han en vei oppkalt etter seg. Frits Kiærs vei går fra Vækerøveien og ender i nettopp Hoffsjef Løvenskiolds vei – i en slags «familiegjenforening».

Frits Kiærs vei går fra Vækerøveien og opp til Hoffsjef Løvenskiolds vei.

Her finner du alle sakene om Veiene våre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...