Akersposten

Fahlstrøms terrasse til heder og verdighet - men hva med villsvinet?

HENGER SAMMEN: Det er en mangeartet og tragisk historie som knytter Fahlstrøm-familien til villsvinet utenfor Slemdal skole. Foto: Vidar Bakken

Det er nok mange som lurer på hva som skjer med villsvinet i bronse, som i flere tiår har stått foran Slemdal skole. Men hva har det egentlig med Fahlstrøms Terrasse å gjøre?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2020 kl 23:08

SLEMDAL: I dag er ikke Fahlstrøms Terrasse en adresse i det hele tatt, men det vil Plan- og bygningsetaten og bydelsutvalget gjøre noe med. På grunn av adresseforvirring i stikkveiene rundt Dagaliveien 11, blir den ene stikkveien foreslått å hete Fahlstrøms Terrasse. Det er heller ikke så rart, for fra gammelt av står det en plakett med gatenavnet Fahlstrøms terrasse oppført i grunnmuren ved innkjøringen. Stikkveien ble navnsatt til Fahlstrøms terrasse i 1943, men ble tilsynelatende aldri tatt i bruk.

Vil hedre familien

- Vi har denne saken til politisk behandling i bydelsutvalget nå i mai, og jeg synes personlig at det ville være hyggelig å hedre familien Fahlstrøm når vi nå først må gjøre en endring. Min innstilling vil derfor være å støtte forslaget om å omdøpe stikkveien til Fahlstrøm terrasse, et navn som faktisk også står som et privat skilt ved veien, sier leder i bydelsutvalget, Yngvar A. Husebye (H).

Og hva er grunnen til at BU skulle hedre denne familien og hva har det med et villsvin å gjøre? Det er en spesiell og dramatisk historie som ligger bak.

Den 10. april 1912 gikk den 18 år gamle gutten Arne Jonas Fahlstrøm om bord i Titanic, skipet som ikke kunne synke. Han skulle til Amerika for å skaffe seg utdannelse innen film. Turen over var en presang fra foreldrene til sitt eneste barn, etter hans gode eksamensresultater og viste kunstneriske anlegg.

Tragedien

Foreldrene fra Slemdal var Alma Isabella og Johan Peter Broust Fahlstrøm, begge godt kjent i Christianias kunstner- og teatermiljø. Moren som skuespillerinne og instruktør og far som skuespiller og teaterdirektør, i tillegg til å være maler og billedhugger.

Den 14. april støtte Titanic på isfjellet som forårsaket den mest omtalte skipskatastrofen i historien. Den tidligere Slemdal-eleven Arne druknet sammen med rundt 1500 andre passasjerer. Foreldrene på ferie i København mottok den forferdelige nyheten med stor sorg, en sorg de bar med seg resten av livet.

Hundrevis passerer

Hva har så det med villsvinet som vanligvis står utenfor Slemdal skole å gjøre? Hundrevis av skoleelever og bilister i Stasjonsveien har passert villsvinet med snuten ut mot veien. Det er nok mange som ikke vet opprinnelsen til kunstverket.

Bronseskulpturen ble donert til skolen Arne hadde gått på av familien Fahlstrøm i 1948. Det hører med til historien at så å si hele familiens formue ble donert til Redningsselskapet for å forebygge skipskatastrofer. Til gjengjeld ble det senere bygget to redningsskip som bar navnet Arne Fahlstrøm. Det hører også med til historien at disse båtene deltok i utallige redningsaksjoner og reddet mange liv på sjøen i sin virketid.

Historien bak villsvinets opprinnelse er også svært spesiell. Den er i sin helhet presentert av denne journalist i Akersposten/Ditt Oslo i 2014. Ved å følge denne linken kan du lese nede i saken bakgrunnshistorien for bronseskulpturen.

Var litt skummel

BU-leder Yngvar A. Husebye har selv gått på Slemdal skole og han kan forsikre om at skulpturen kommer på plass så snart Slemdal skole står ferdig.

KOMMER TILBAKE: Yngvar A. Husebye på stedet det bronseskulpturen av villsvinet midlertidig er fjernet.

-Jeg syntes alltid villsvinet så litt skummel ut da jeg var barn, men det har gått over nå, smiler bydelsleder Yngvar A. Husebye (H).

- Det er gledelig at villsvinet kommer tilbake til sin faste plass; det er en del av vår lokale identitet på Slemdal. Og den minner oss også om en litt trist skjebne for en av våre Slemdalgutter, Arne Fahlstrøm. Han omkom altså bare 18 år gammel, sier Husebye.

Les også:

Bygging av vannbehandlingsanlegget: Spørsmålene renner inn

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...