Akersposten

«Etter avslaget sitter vi sjokkerte igjen»

Giske Espeland (t.v.) og Irja Tuchel Dagraca ser dystert på fremtiden for hver sine danseskoler, Vinderen Dansestudio og Kirkenær Ballettskole, om ikke støtteordningene også tar hensyn til store tap av for eksempel billettinntekter til forestillinger. Foto: Fredrik Eckhoff

Veldig mange av landets private danseskoler trenger nå krisehjelp, mener Giske Espeland hos Vinderen Dansestudio og Irja Tuchel Dagraca. Sammen med ledere for flere andre dansestudioer i Oslo står de bak et skriv som forteller om en dyster korona-hverdag og en svært usikker fremtid.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2020 kl 16:12

VINDEREN/SØRBYHAUGEN: – Vi er en gjeng dansestudioer i Oslo som sliter og opplever at myndighetene ikke ser oss. Vi er viktige arenaer for barn og unge, og hele vår eksistens står nå i fare for å gå under på grunn av krisen vi er inne i, sier Giske Espeland, som leder Vinderen Dansestudio.

Vi møter Espeland og Irja Tuchel Dagraca utenfor det blå huset på Sørbyhaugen, som huser Kirkenær Ballettskole. De to smiler i solskinnet, men temaet er dystert. De er svært bekymret for fremtiden til sine kjære arbeidsplasser. Da korona-krisen slo inn i midten av mars, ble det full stopp på dansen, og tusenvis av barn og ungdommer som danser, spiller teater, synger og opptrer, kunne ikke lenger møtes.

Økonomisk smell

– Vi ser i avisene hver eneste dag at omtrent det eneste folk snakker om, er fotball. Det er fortvilende, sier Espeland, som nå opplever at inntektene tørker inn, samtidig som utgiftene ikke følger den samme kurven.

– Vi står nå for en minst 10 uker lang sommerferie, og da har vi også husleie og personalkostnader. Det koster penger å drive danseskoler, sier Espeland og peker på at hver sesong gjerne avsluttes med oppsetninger av ulike slag. Da er billettinntekter med på å finansiere danseskolenes drift.

– Vi trenger de forestillingene, sier hun. De to anslår at mellom 30 og 50 prosent av danseskolenes inntekter kommer fra billettinntekter på forestillingene.

Følg Akersposten på Facebook

Nå skulle også pengene begynt å strømme inn etter hvert som barn og ungdom skulle meldes på høstens mange kurs. Det gjør de ikke.

– Vi vet jo ikke hva slags regler som gjelder for høsten, så vi har ikke åpnet for kurs ennå, sier Espeland. Det samme gjelder for Kirkenær Ballettskole, som heller ikke har åpnet for påmelding til høstkurs.

Det er bare et par år siden Irja Tuchel Dagraca var med og tok over driften og startet opp igjen Kirkenær Ballettskole, etter at det var mye turbulens rundt salg av huset. Det som så ut til å kunne bli slutten for en epoke i det blå huset, ble i stedet starten på noe nytt.

– Ja, vi klarte å fortsette, og vi klarte å bygge ballettskolen igjen. Da er det ekstra frustrerende, sier hun.

– Og dere har vel ikke millioner på bok, som kan brukes i disse vanskelige tidene?

– Nei! sier begge bestemt.

– Det er ingen dansestudioer som har mye penger på bok. Men vi er vant til å klare oss. Vi lever og ånder for dette, det er en livsstil, sier Espeland, som har vært i bransjen i 35 år.

Sjokkert over avslag

I skrivet som er forfattet av de to danseskole-lederne sammen med kolleger ved flere andre danseskoler i Oslo, tar de opp avslaget de har fått på søknadene om støtte i korona-krisen.

«Omtrent alle landets private danseskoler som søkte om kompensasjon for tapte billettinntekter som arrangører i kultursektoren, har på en uheldig måte falt mellom to stoler under Kulturrådets behandling av kompensasjonsordningen. Vi fikk til vår store overraskelse avslag med denne begrunnelsen: «Søknaden tilfredsstiller ikke vilkårene i § 2 da virksomhetens vedtektsfestede formål eller virksomhet/art/bransje slik dette er oppgitt i enhetsregisteret ikke samsvarer med målgruppen for ordningen.»

«Etter avslaget sitter vi sjokkerte igjen og i ferd med å miste dansegleden, formidlingsgleden ... og arbeidsplassen vår.» skriver de.

Griner på telefonen

– Vi frykter at arbeidsplasser går tapt. På Vinderen Dansestudioa har vi 15-25 pedagoger og mange danseklasser. Vi får hundrevis av søknader fra høyskoleutdannede pedagoger hvert år. De skriker etter jobber. De har ikke noen arbeidsplasser om vi ikke har noe å tilby dem, sier Espeland.

– Hvordan er stemningen nå blant pedagoger som ikke får jobbet i korona-tiden?

– Jeg opplever at folk sitter og griner på telefonen, meg selv inkludert. Jeg har vært helt i kjelleren, sier hun.

Dansing like viktig som fotball

Nå ber dansekolelederne myndighetene se lenger enn til problemene i fotballen og se at de tusener av barn og ungdom som har dans, sang og teater som lidenskap, fremdeles skal ha et tilbud når de igjen kan vende tilbake til hverdagen.

«Dersom disse arbeidsplassene forsvinner, forsvinner samtidig et viktig og populært fritidstilbud til tusener av barn og unge. For disse er dansingen like viktig som fotballen er for andre. I dansen har de mye av sitt sosiale liv og identitetsutvikling. Det er mange av de samme ungdommene som senere i livet blir de nye kulturformidlerne. På den måten svekkes også rekrutteringen,» skriver de.

Innlegget:

Her er hele innlegget, som er forfattet av «Camilla Samuelsen Matre fra danseskolen Extend -–art of dance AS, Giske Espeland fra Vinderen Dansestudio As, Sivanita Ekaas fra Dancespace, Irja Tuchel Dagraca fra Jorunn Kirkenær ballettskole – på vegne av mange andre berørte danseskoler i Norge».

Veldig mange av landets private danseskoler trenger nå krisehjelp. Dans er en populær fritidsaktivitet på lik linje med fotball, håndball, turn, friidrett og alt annet som barn og ungdom driver med på fritiden.

Omtrent alle landets private danseskoler som søkte om kompensasjon for tapte billettinntekter som arrangører i kultursektoren, har på en uheldig måte falt mellom to stoler under Kulturrådets behandling av kompensasjonsordningen. Vi fikk til vår store overraskelse avslag med denne begrunnelsen;

«Søknaden tilfredsstiller ikke vilkårene i § 2 da virksomhetens vedtektsfestede formål eller virksomhet/art/bransje slik dette er oppgitt i enhetsregisteret ikke samsvarer med målgruppen for ordningen.»

Men begrunnelsen i avslaget kunne ikke vært mer feil, for vi som driver danseskoler driver i høyeste grad med formidling og tilgjengeliggjøring av dansekunst for allmennheten. Både i vårt daglige virke med undervisning i kunstfag, og ved de danseforestillingene denne undervisningen resulterer i. Alt vi gjør hver eneste dag er å formidle og tilgjengeliggjøre kunst for allmennheten!

Etter avslaget sitter vi sjokkerte igjen og i ferd med å miste dansegleden, formidlingsgleden ... og arbeidsplassen vår.

Dersom disse arbeidsplassene forsvinner, forsvinner samtidig et viktig og populært fritidstilbud til tusener av barn og unge For disse er dansingen like viktig som fotballen er for andre. I dansen har de mye av sitt sosiale liv og identitetsutvikling. Det er mange av de samme ungdommene som senere i livet blir de nye kulturformidlerne. På den måten svekkes også rekrutteringen.

Dersom danseskolene ikke får kompensasjon for tapte billettinntekter, som er en svært viktig inntektskilde for danseskoler, vil det rive grunnen under skolene. Billettinntekter utgjør årlig mellom 30% og 50% av en danseskoles omsetning. Dette tapet, i tillegg til kansellerte dansekurs, kansellert sommerskole og krav om refusjon på kursavgift, gjør at mange danseskoler står i fare for å gå konkurs i sommer.

Bent Høie sa at samfunnet gradvis skulle starte opp igjen - barn og unge først. Men slik føles det ikke for oss som inntil den 12. mars daglig jobbet med barn og unge.

I den grad det likevel skulle være noe tvil om at private danseskoler faller inn under ordningen, vises det til formålsbestemmelsen i forskriften § 1 som er «å kompensere tap av billettinntekt og deltakeravgift og merutgifter ved avlysning, stenging eller utsettelse av arrangementer i kultursektoren som følge av pålegg eller råd gitt av myndighetene i forbindelse med COVID-19-utbruddet».

Vi må opprettholde dansetilbudet til barn og ungdom i hele Norge! Vi trenger denne kompensasjonen sårt.

Med vennlig hilsen Camilla Samuelsen Matre fra danseskolen Extend - art of dance AS, Giske Espeland fra Vinderen Dansestudio As, Sivanita Ekaas fra Dancespace, Irja Tuchel Dagraca fra Jorunn Kirkenær ballettskole og på vegne av mange andre berørte danseskoler i Norge.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...