Akersposten

Er Røa Vel livsviktig? – Ja, selvfølgelig!

Nils Carl Aspenberg har tatt for seg 100 år for Røa Vel, i tekst og bilder. Nylig holdt han foredrag på Røa eldresenter, der han så på mange av endringene på Røa i denne perioden. Foto: Fredrik Eckhoff

– Røa Vel har blandet seg borti det meste, sier forfatter Nils Carl Aspenberg, som står bak jubileumsboken "Rundt omkring på Røa. Røa Vel 100 år".

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2016 kl 11:18

RØA: Onsdag i forrige uke fyltes hele samlingssalen på Røa eldresenter, da Aspenberg holdt foredrag om Røa Vels 100 år.

Det viktige vellet

Mye av tiden brukte han på å fortelle om de enorme endringene Røa har gjennomgått, fra å være en grisgrendt bygd i utkanten av Aker, til å bli en langt mer folketett, hektisk og moderne del av en av Oslos største bydeler, Vestre Aker.

Fra 1914 og frem til i dag har Røa Vel vært en sentral aktør i utviklingen av området. Rollen som aktiv pådriver og vaktbikkje har vært svært viktig, noe som Aspenberg kom inn på i foredraget, og naturligvis også i boken.

– Røa Vel har blandet seg borti det meste. Historien om Røa Vel er det samme som historien om Røa, sier Aspenberg til Akersposten.no.
Han trekker frem eksempel etter eksempel på at vellet tidlig i forrige århundre var med å jobbe frem viktige og helt nødvendige tjenester og goder for innbyggerne. Snørydding, søppeltømming og asfaltering av veier er bare noen eksempler på oppgaver som vellet tok ansvar for og, ikke minst, klarte å få kommunen til å overta når tiden var inne for det.
– Vellet har har vært involvert i mange viktige, lokale saker opp gjennom årene, og det er de fremdeles. Er Røa Vel livsviktig for Røa? spør vi.
– Er Røa Vel livsviktig? Ja, selvfølgelig! svarer han.

Telefon, renovasjon og ubebygde tomter

I boken kommer det tydelig frem at vellet har involvert seg i det aller meste. Her er noen korte utdrag:

"Det kom klager over at det ikke fantes noen offentlig telefon på Røa. I 1934 gjorde Røa Vel en henvendelse til Oslo telefonanlegg om å få en telefonkiosk ved Røabanens planlagte endepunkt. Det kom svar tilbake at det ville bli satt opp en telefon i ventehallen på Røa stasjon."

"Frem til 1930 var det ingen organisert renovasjon på Røa. Da grep Røa Vels styre saken og kjøpte inn søppelkasser, som ble solgt til beboerne for kr 9,75. Emil Lyse påtok seg oppgaven med tømming av kassene mot en betaling på kr 2,00 pr kasse pr måned."

"Styret så med bekymring på de mange ubebygde tomtene rundt i villaområdet på Røa. Ubebygde tomter betydde fritt leide for ugress, som derfra kunne spre seg til de bebygde tomtene."

Røa da, nå og fremover

At Røa har altfor mange ubebygde tomter, er ikke lenger noe stort problem, vil vel de fleste si. Og nettopp utvikling, utbygging og fortetting er et viktig tema i jubileumsboken. Bygging i eplehager og stadig større utnyttelse av tomtene rundt Røa sentrum er temaer som vellet har engasjert seg i og uttalt seg om i de senere årtier. Dette var også et tema som det engasjerte publikum på Røa eldresenter interesserte seg for på onsdag.

Aspenberg snakket om, og viste bilder, fra Røa før og nå. "Røa-kongen" Hans Mehlum bodde svært sentralt, da han i 1915 bygde sin store villa Petraborg, der Røa Senter ligger i dag. I tillegg til hovedhus var det både stall, garasje og snekkerbod på tomten.

Minst like sentral var familien Randklev, som var aktive med forretningsdrift på nedsiden av Røakrysset, der de blant annet drev isenkrambutikk i kvartalet der Rema 1000 holder til i dag.

Familien Nordeng kom forfatteren også inn på, familien som har vært sentrale i forretnings- og eiendomsutviklingen av Røa helt frem til i dag.
Og at nettopp fremtiden for Røa torg og byggene rundt opptar de eldre på Røa, kom tydelig frem da de slapp til med spørsmål etter foredraget.

Født og oppvokst på Røa

Forfatteren Nils Carl Aspenberg (57) har selv bodd på Røa i hele sitt liv, i Trettebakken, Røaveien, Svingen terrasse og Grinidammen. Som forfatter, forlegger, journalist, redaktør og svært interessert i lokalhistorie, er har aktiv i Ullern historielag, som også dekker Røa.
På eget forlag har han skrevet og utgitt et 30-talls bøker, og flere av dem har hatt lokalhistorisk tema. Blant annet skrev han en liten bok om Røabanen i 1995, og han har stått ansvarlig for, eller vært aktivt bidragsyter i, flere av bøkene utgitt av Ullern historielag, der han i dag er nestleder.

Aspenberg har gravd mye i Røa Vels arkiver i arbeidet med boken, og han mener at det er mye som kommer frem her, som ikke har vært utgitt tidligere.

– Jeg har prøvd å komme med nye ting, men jeg har også brukt litt fra 50-årsboken. Den er så sjelden at det er nesten ingen som har den, sier forfatter, som forteller at det ligger vanvittig mye tid og arbeid bak boken. Han er spesielt fornøyd med at han har fått tilgang til mange private fotoalbum, slik at leserne kan få nye innblikk i hvordan det så ut på Røa og alle de andre lokale strøkene som Røa Vel strekker seg ut mot, som Bogstad, Voksen, Huseby og Hovseter.

– Jeg har også et par temaer som jeg ikke har tatt med så mye om i denne boken, nemlig om kollektivtransport og de lokale butikkene, sier Aspenberg. Han mer enn antyder at her kommer det til å komme flere bøker fra hans hånd og forlag i årene som kommer.

Aspenberg ble hyret inn som forfatter av jubileumsboken allerede da jubileumsfeiringen var godt i gang i 2014. Derfor kom den ut i etterkant av selve jubileumsåret, like før jul i fjor.

Og apropos Røas fremtid: Om Røatunnelen, som allerede har vært en del av Røa Vels historie i mange tiår, men fremdeles lar vente på seg, sier Aspenberg dette:
– Noen tror på Gud, noen tror på julenissen, og noen tror på Røatunnel. Jeg tror mest på Gud og julenissen.

Ønsker du å kjøpe boken, som altså heter "Rundt omkring på Røa. Røa Vel 100 år", fins den hos Røa bokhandel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...