Akersposten

– Er ikke dette ulovlig da?

TO AV TRÆRNE: Med en diameter på mer enn 70 og 90 cm, hadde nok disse trærne en omkrets godt over to meter. Foto: Vidar Bakken

Kan du felle trær som er langt over 90 centimeter i omkrets uten tillatelse?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2018 kl 18:56

HUSEBY: En av våre lesere reagerte på at det i Persbråtan var felt flere store og mellomstore trær. Noen av stubbene som sto igjen hadde diameter på 70-90 centimeter. Da er det snakk om trær med omkrets på langt over to meter.

– Er ikke dette ulovlig da, spør leseren.

Saftige bøter

Er det ikke slik at hvis du fjerner trær med en omkrets på over 90 cm, en meter over bakken, uten å søke tillatelse hos Plan- og bygningsetaten, så kan det vanke saftige bøter og/eller krav om gjenplanting? Jo, det er riktig. Men denne vernebestemmelsen er bare knyttet til de områdene som er regulert under Småhusplanen (S-4220), som er en regulering som omfatter cirka 29 000 eiendommer, hovedsakelig i ytre by.

Les også: Utbygger felte 100 år gammel tre i Lilleakerveien – ante ikke at det var ulovlig

Bestemmelsen ble vedtatt etter at såkalte eplehageutbyggere i stor skala hugget ned trær, før en reguleringssak ble sendt inn til behandling i Plan- og bygningsetaten. Dermed slapp de unna det lovpålagte hensynet å bevare større trær på en tomt. Det ville kunne hindre maks utvikling av tomten. Akersposten hadde i mange år flere saker om dette temaet, før bestemmelsen ble tatt inn i småhusplanen.

Ingen avslagshjemmel

Hva så med Persbråtan med sine lavblokker? Den ligger jo på Røa, altså i ytre by. Men nei, Persbråtan er omfattet av en annen regulering, S-2864, som ikke har særskilte bestemmelser for vern av trær. Er det da fritt fram for sameier og borettslag å avgjøre trærnes skjebne? Vi spurte Plan- og bygningsetaten.

Saken fortsetter under bildet

TOMT: Trærne langs veien i Persbråtan er fjernet. Foto: Vidar Bakken

– Det er kun et fåtall av reguleringsplanene som har forbud mot å hugge trær. De som har det er relativt nye planer som småhusplanen og reguleringsplanen for Nordstrandskråningen. Andre planer som S-2864 har ikke dette vernet, og det er derfor vanskelig for Plan- og bygningsetaten å nekte felling av trær etter denne planen. Kommuneplanens § 7.6 om naturmiljø har en retningslinje om bevaring av trær, men det er kun en retningslinje som sier at større trær skal søkes bevart. Dette er i seg selv ikke en avslagshjemmel, sier Per-Arne Horne, avdelingsdirektør for byggeprosjekter i Plan- og bygningsetaten.

Vokst ut av alle proporsjoner

§7.6 har for øvrig klare bestemmelser om bevaring når det gjelder områder med registrerte naturverdier, men svaret fra etaten betyr at beboerne i Persbråtan er i sin fulle rett til gjøre hva de vil med sine trær.

En beboer i Persbråtan forteller at de tre store trærne som sto i klynge, ble vedtatt tatt på grunn av at de hadde vokst ut av alle proporsjoner og med sin nærhet til bygg gjorde utvendige skader på nyoppusset fasade. Kirsebærtrærne langs Persbråtan, mellom fortau og fasade, hadde også blitt betydelig høyere og mer omfangsrike enn beregnet, tross arbeid med å holde dem nede.

Les også:

Her er planene for Smestadkvartalet

– Jeg kaller meg Slemdals fashionista

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...