Akersposten

– Er du stolt av meg, pappa?

Psykiater Tormod Huseby legger stor vekt på besteforeldregenerasjonen og deres betydning for barns trygghet. Kom og hør ham og diskuter med på Ullern kultursenter.

– Når er en god nok? For de fleste ligger svaret i den tryggheten en fikk i livet helt fra fødselen og opp igjennom barneårene, sier psykiater Tormod Huseby.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

LILLEAKER: Har du lyst til å høre mer og kanskje være med i en dialog, så møt opp på MandagsSTOPPEN 11. oktober klokken 12.00 – nærmere bestemt på Ullern kultursenter på Lilleaker. Hvorfor er vi så redde for å være oss selv, er tittelen på foredraget.

– Det er i barndommen – helt fra fødselen – at grunnlaget for om en opplever at en er god nok, dannes, fortsetter Huseby og legger til at besteforeldregenerasjonen har en viktig oppgave i den sammenheng. For mange besteforeldre er barnebarna desserten – noe en nyter og vier stor oppmerksomhet og omtanke. Det er med på å styrke barns selvfølelse.

Huseby har skrevet boken «Alene naken» om hvorfor vi er så redde for å være oss selv og hvordan det styrer handlingene våre. Han er spesialist i psykiatri og veileder i psykoterapi.

Hans neste bok, «Er du stolt av meg, pappa?» - som kommer ut til våren - har undertittelen: «Når du ikke blir god nok».

– Den henspiller på når vi ikke blir gode nok for oss selv eller for foreldrene våre.

Helt fra starten

– Det mest grunnleggende i det å skape trygge mennesker, som føler seg gode nok, er å skape en trygg oppvekst og det helt fra starten av, sier Huseby. Han trekker fram at når en får barn, skjer det en stor omveltning i forelders liv – en omveltning, som kan skape travle og turbulente situasjoner.

– Foreldrene går som regel inn i en meget travel tid, og det er her besteforeldregenerasjonen kan være med på å skape ro og bygge opp selvtillit hos den oppvoksende slekt.

Vi mennesker formes gjennom hele vår lange barndom.

– Er det tøffere å vokse opp i dag?

– På en måte, ja. Det er helt klart at sosiale medier og all eksponering gir et helt annet ståsted enn da vi som nå er besteforeldre, vokste opp, sier Huseby. Han er selv bestefar.

– Dessverre er samfunnet preget av at vi skal prestere, være ’human doers’ fremfor det å være ’human beings’. Og når vi primært måles ut fra prestasjoner samt det å besitte, kan dette lett føre til at livet oppleves tomt og ensomt.

Har en funksjon

Huseby legger stor vekt på besteforeldregenerasjonen og deres betydning for barns trygghet. Han trekker også fram en hypotese om hvorfor kvinner – som gruppe – lever lenger enn menn.

– Bestemødre er viktige medspillere i det å skape ro og trygghet. De har en funksjon.

I Bydel Ullern legger en vekt på eldregenerasjonen og har for eksempel ønsket dem velkommen inn i barnehagene. I et intervju i april 2019 uttalte bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i en artikkel i Akersposten, at de eldre er en ressurs som hun ønsket inn i barnehagene.

– Dette er meningsfylt samvær, sa Marie Anbjørg Joten til avisen. Hun hadde både de unge og eldre i tankene.

Huseby støtter opp under dette, for alle har ikke besteforeldre. Da er det godt å ha dem i barnehagene.

Hvordan skal jeg være?

– Hvordan skal jeg være? er et spørsmål vi stiller oss – oftere jo mer usikre vi er, og vi fortsetter gjerne med spørsmålet hvem kan være interessert i meg?

Huseby sier at vi blir mer trygge med årene. Vi våger mer. Vi tør mer eller må tørre mer for vi utsettes for utfordringer hele tiden. Livet er slik.

– Vi lærer å leve med vår utilstrekkelighet og vi har lært noe av våre nederlag.

Havne i buret

Havne i buret, er et begrep Huseby bruker.

– De som havner her, har som regel fått prentet det i seg at en ikke er god nok – og det bærer en med seg resten av livet.

Anerkjennelse er det barn – som voksne – har behov for. Også i arbeidslivet og i vår omgang med andre mennesker, er det å bli sett og få oppmerksomhet for det en gjør og den en er, med på å stimulere til personlig vekst og god selvfølelse. Ikke alle ledere er gode på å gi positive tilbakemeldinger til ansatte. Mennesker vokser på ros, ris gir nedturer – en er ikke god nok.

– Men det er viktig for barna at vi ikke fokuserer for mye på ros for flinkhet, men for innsats.

Huseby peker på at det er bedre å si til et barn som tegner: Oj, hva var det du tegnet der i blått? Framfor automatisk å rose barnet.

– Da kan barnet føle seg betinget verdsatt. Og det vil kunne få prestasjonsfølelse for andre prosjekter.

Tapt selvfølelse

– Vi har alle angst for å bli avvist. Det oppleves som tapt selvfølelse.

Huseby forteller at det da er stor sannsynlighet for at en kan bli selvoppofrende – ja, kanskje underdanig.

– En vil ofte ønske å behage andre.

– Hvorfor blir en slik?

– En har ganske enkelt ikke lært hva som er bra nok. På mange måter har en kun lært å overleve, og det ved å være mer eller mindre usynlig – som en kameleon.

Forlatthet – en følelse

Forlatthet er en følelse på samme måte som ensomhet er en følelse.

– Det er en del mennesker som opplever forlatthet selv om en er omgitt av andre og lever sammen med andre mennesker.

– Hvordan ser du på at det kan virke som om vi er mest opptatt av mobilen og ikke omverdenen?

– Det kan så absolutt være med på å skape en følelse av forlatthet hos barna. En er sammen med barna – men likevel et helt annet sted, sier Tormod Huseby, som gir uttrykk for bekymring i denne forbindelse. En kan ikke se bort bra at mange som nå vokser opp, vil bruke mye av sitt voksne liv til det å bli sett av andre – fordi de ikke ble sett i oppveksten.

MandagsSTOPPEN

MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter inviterer til samtaler om hva som er viktig i din og min hverdag. Arenaen hvor du kan møte politikere, ledere i bydelen og andre samfunnsaktører, og si din mening.

25. OKTOBER – Mina Gerhardsen
Gen. sekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen
Våre største folkehelseutforsringer

8. NOVEMBER – Karette Anine Stenseth
Professor ved Norges musikkhøyskole
Musikk og helse

22. NOVEMBER – Olav Birkeland
Daglig leder i Birk & co
Hvordan tenke bolig på en ny måte?

6. DESEMBER – Olaf Hesle
Bydelsoverlege i Bydel Ullern
Viruset som stoppet Norge

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...