Akersposten

Fra v: Påtroppende avdelingsvalgt Fabian Grebstad, avdelingstillitsvalgt René Soto, gardesjef Trond Forbregd og bataljonsersjant Alf Rodahl. Foto: Fredrik Eckhoff

De lærte mye av smitteutbruddet sist høst

– Vi kan rett og slett ikke ha store smitteutbrudd her. Det vil i så fall sette oss i en posisjon der vi ikke ville klare å løse våre oppgaver og utføre vårt oppdrag, sier gardesjef Trond Forbregd. Han forteller om strenge rutiner i gardeleiren – som har ført til at det har vært svært få smittetilfeller blant gardistene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2021 kl 06:50

HUSEBYLEIREN: Til enhver tid er det rundt 1000 soldater i gardeleiren på Huseby, og siden oppstarten av korona-pandemien for 14 måneder siden, har mer enn 2000 bodd i leiren.

Ett stort smitteutbrudd

I løpet av pandemien har det vært ett større smitteutbrudd, og det skjedde på høsten i fjor.

– Vi hadde et tilfelle der en ansatt hadde blitt smittet utenfor leiren. Da ble totalt 11 smittet i troppen, sier Forbregd. I tillegg har det vært tre enkelttilfeller av soldater som har kommet inn med smitte utenfra, men da har ingen flere blitt smittet.

14 smittet totalt altså i løpet av 14 måneder i gardeleiren, der soldatene lever og jobber tett på hverandre.

– Det er vi svært fornøyd med, sier Forbregd. – Vi kan rett og slett ikke ha store smitteutbrudd her. Det vil i så fall sette oss i en posisjon der vi ikke ville klare å løse våre oppgaver og utføre vårt oppdrag.

– Vi har en fantastisk god sykestue, som ligger ved inngangen til leiren. Ved symptomer får vi testet soldatene tidlig. Men 100 prosent sikre kan vi jo aldri være, sier Forbregd, som forteller at det er mye fokus på rutinene.

– Er det én soldat som ikke oppfører seg etter de rutiner vi har satt, er vi i en alvorlig skvis, selv om vi har sikkerhetsmarginer som gjør at vi kan håndtere det uforutsette. Hver enkelt har et betydelig ansvar.

(Saken fortsetter under bildet.)

Fabian Grebstad og René Soto i sofaen i den lille stuen, der det også er en tv-skjerm. De to er i samme kohort. Foto: Fredrik Eckhoff

Får fremdeles perm

Soldatene får fremdeles lov til å dra hjem på perm.

– Vi pleier å gi lov til inntil syv hjemreiser i løpet av ni måneder, sier bataljonsersjant Alf Rodahl. – Nå gir vi gjerne litt lengre permisjoner enn vi vanligvis gjør. Vi har også en skjermingsperiode på fem døgn når de kommer tilbake til leiren.

– Det vi andre kaller en karantene?

– Ja, det kan du nesten si.

– Vi har lært mye av det tilfellet vi hadde her i høst, sier han.

Store kohorter

I skole-, jobb- og familiesammenheng er vi blir vant til å snakke om kohorter, grupper som kan være tett på hverandre i hverdagen. På skolene har man de siste ukene holdt kohortene nede på for eksempel maks 15-20 elever. I gardeleiren er det umulig å holde kohortene så små.

– Vi har opptil 40 i våre kohorter. Når man ser boforholdene våre, er det ikke mulig i praksis å gjøre det mindre, sier gardesjefen. Sammen med Alf Rodahl, avdelingstillitsvalgt René Soto og påtroppende avdelingsvalgt Fabian Grebstad, viser Forbregd oss rundt i «kuben».

– Det er som en bikube, sier han og peker på dørene og rommene som omkranser en felles gang. Innenfor hver dør finn vi en ny gang, to soverom og en liten fellesstue. Her bor de unge soldatene så tett at de naturlig blir en kohort. Det er nettopp derfor man kan observere at det er ganske mange gardister som går og løper tett samlet når de en sjelden gang tar turen utenfor leiren.

Det siste året har gardistene holdt seg mye mer innenfor egne gjerder.

Et typisk soverom med plass til seks soldater. Foto: Fredrik Eckhoff

Til angrep på brakkesyken

– Hvordan har det siste året påvirket soldatene, med strenge rutiner og mer opphold inne på leiren? Er det tegn til brakkesyke?

– Det har vært en belastning det siste året. Det føles noen ganger litt som å være på jobb 24/7. Men soldatene har en god forståelse for hvorfor det er slik. Det har jo vært litt mindre permisjonsreiser, og vi er mindre utenfor leiren. Så å si hele kohorten er her inne mesteparten av tiden. Det kan bli litt anspent stemning noen ganger, sier tillitsvalgt Soto.

Han forteller at hvert år har de en aksjonsdag, og at denne «dagen» nå er fordelt over en lengre periode.

– I år er temaet psykisk helse, og det har vi et helhetlig fokus på hele året egentlig, sier Soto. I praksis betyr det blant annet at gardistene har fått foredrag om mental trening, og det har vært ulike troppsaktiviteter og «challenges» innad i troppen.

– Det er for å få avbrekk i hverdagen. Det trengs for å opprettholde motivasjon og soldatenes evne til å løse oppdraget vi har.

Gardesjefen legger ikke skjul på at gardistene på mange måter har det bedre i denne tiden enn mange jevnaldrende, for eksempel studenter som har sittet ganske isolert i månedsvis, noen nærmest i en kohort på én – og med få muligheter til å være sosiale.

– Ja, vi har opplevd å dimitere soldater det siste året som er på vei inn i studier, og det er ikke alle som har sett lyst på akkurat det, sier Forbregd. – Vi har også mulighet til en utvidet verneplikt, som er et halvt år ekstra, og det er det ganske mange som benytter seg av.

– Samtidig merker vi at soldatene som kommer inn nå, takler restriksjonene kanskje bedre enn de som var her da vi stengte ned, sier han.

Vil ha mer kontakt med nærmiljøet

Forbregd har vært gardesjef siden august 2020, og hans engasjement løper i to år. Han håper virkelig at gardistene får ta i bruk nærområdet mer igjen, slik de alltid har gjort tidligere.

– Vi håper jo at vi er både et kjent og kjært innslag i lokalmiljøet. Vi vil gjerne være med å bidra, vi skal være en god nabo. Det ser vi frem til å utvikle. Det begynner å bli en stund siden vi hadde positive innslag i nærmiljøet, sier han og snakker blant annet om paradeseremonier, drilloppvisninger, konserter åpne for publikum og åpne dager for barnefamilier.

– Jeg håper lokalmiljøet kommer til å se mer av Garden fremover, sier gardesjefen.

Følg Akersposten på Facebook

Foto: Fredrik Eckhoff

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...