Akersposten

Enorm interesse for arbeiderboligene

Sjelden kommer over 300 mennesker til et arrangement som dreier seg om lokalhistorie. Men det gjorde det søndag da Mustad Eiendom og LilleakerForum inviterte til en markering av de fredete arbeiderboligene på Lilleaker.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2019 kl 09:35

LILLEAKER: De to arbeiderboligene, Øvergård og Nygård, står i dag som et minne om en annen og veldig annerledes tid enn dagens Lilleaker. De er fra den gangen industrien dominerte og hvor flere hundre arbeidere bodde og levde her – bare et stenkast fra sine arbeidsplasser. Eieren, Mustad Eiendom, markerte dagen med å vise frem en av leilighetene her som de har gjenskapt slik den så ut for 120 år siden.

Trangt!

Med 300 mennesker tilstede ble det kø for å slippe inn for å titte på den 35 kvadratmeter store leiligheten hvor det bodde ni mennesker. Det er så fjernt fra dagens standard og våre oppfatninger om det å bo som det går an å komme. Folk var da også nærmest sjokkert over å se hvor trangt folk virkelig bodde en gang i tiden.

De to boligene, som også hadde kallenavn som Herligheta og Gromheta, ble begge oppført i 1880 og 1890-årene. Man vet ikke helt nøyaktig når de ble ført opp, men begge ble bygget i samband med at O.Mustad & Søn utvidet sin virksomhet på Lilleaker. På det meste bodde det cirka 150 mennesker i de to boligene.

I år 1900 bodde det for eksempel 72 barn her, hvorav 43 var under 10 år. Det ble også født nesten 50 barn bare i Nygård i perioden 1900 til 1917. Fint da at man hadde jordmor Ingeborg Reiss boende i en av leilighetene ! Mustad bygget i alt fire arbeiderboliger med til sammen 62 leiligheter. De to andre, Midtboligen og Nergård, forsvant for flere år siden.

Nygård og Øvergård var også rivningstruet, men ble heldigvis bevart. I dag står de som en oase og et sted hvor tiden har stått stille midt oppe i utviklingen av et Lilleaker som forandrer seg nærmest fra år til år. Nærmeste nabo til de to fredete bygningene er nybolig-prosjektet Lilleaker Vest hvor det i disse dager flytter inn de første beboerne. Totalt kommer her 11 boligblokker. Første byggetrinn med syv blokker rommer 207 leiligheter. Det er Mustad Eiendom som står bak dette, og det er verdt å merke seg at Mustad har satt sitt preg på Lilleaker i snart 150 år.

Ta vare på historien

Adm. direktør Olav Line poengterte i sin velkomsttale søndag betydningen av å ta vare på historien.

– Vi i Mustad Eiendom er svært opptatt av dette, kunne han fortelle og takket samtidig arkitekt Jens Treider som har stått for restaureringen av museumsleiligheten i Nygård. Han understreket også betydningen av det arbeidet som LilleakerForum gjør og at samarbeidet her er av stor betydning.

LilleakerForums Reidar Martinsen foredro om livet i disse arbeiderboligene for over 100 år siden. Han hadde selv familie som bodde her – faktisk allerede fra den gangen boligene var helt nye. Hans familie flyttet inn i Nygård i 1899 med far, mor og syv barn. Alle kom typisk fra Gjøvik og ble forflyttet fra Mustads virksomhet der til Lilleaker – eller Lysaker som det bare het den gangen.

Knut Kristiansen fra LilleakerForum, som selv har bodd i 30 år i Øvergård, fortalte blant annet om sin bestefar, Karl Kristiansen – populært kalt vea-Ka´l, som kjørte rundt med ved til folket i boligene og som også tømte utedoene for dem.

Tidsriktige

Et morsomt innslag var at man hadde kledd opp to voksne og syv barn i tidsriktige klær inkludert kofferter og såkalt amerikakiste, og som gestaltet en typisk familie som kom fra Gjøvik og ankom boligen i 1899 etter en lang reise fra Gjøvik som inkluderte båt fra Gjøvik til Eidsvoll. Derfra gikk reisen med tog til Østbanestasjonen. Man gikk så med alt sitt pikkpakk fra Østbanen til Vestbanen, og tok toget videre herfra til Lysaker. Den siste etappen gikk til fots opp Lilleakerveien og til den 35 kvadrameter store leiligheten i Nygård.

Dette var altså ganske typisk for tiden. Svært mange av de som flyttet inn kom fra Gjøvikområdet. Men her var også folk rekruttert fra andre steder - blant annet Sverige. Det kom mange svensker til Lilleaker på denne tiden ettersom det var stor arbeidsledighet i grensetraktene mot Norge og Kristiania var den nærmeste storbyen som kunne lokke med arbeid.

Arrangementet hadde også en stor bildeutstilling som viste bilder fra en svunnen tid med en tidslinje nesten helt opp til våre dager. Det ble servert saft og boller og det hele ble ledsaget av hyggelig trekkspillmusikk – forøvrig fra et tidsriktig trekkspill som var 100 år gammelt!

Mustad Eiendom har planer om å holde museumsleiligheten åpen også i tiden som kommer, og vil komme tilbake til åpningstider i løpet av kort tid.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...