ANNONSE
Annonse
Akersposten

- Enestående innsats for musikk- og kulturliv

Det var mange godord som ble Gunn Sørlie Gjone til del, da hun mottok Kulturprisen fra Bydel Vestre Aker.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2019 kl 14:57

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HUSEBY: Det var et sjeldent syn under åpningen av møtet i bydelsutvalget, da barn, unge og voksne strømmet inn i salen. Hvem var disse? Joda, det var Grindbakken skolekor «Måltrostene» og Holmenkollen Kammerkor, som sammen ville være med å ramme inn hedersgjesten, Gunn Sørlie Gjone. Den kjente pianisten Desirée Paulsen Bakke var akkompagnatør.

Primus motor

Anledningen var at Gjone skulle motta den gjeve kulturprisen fra Bydel Vestre Aker. Da var det også på sin plass å vise hva prisvinneren hadde fått til med noen av sine «elever».

Men først skulle leder av bydelsutvalget, Lar Asbjørn Hanssen (H), høytidelig overrekke prisen. Han hadde mange godord å si om Gjones innsats for kulturlivet og ikke minst om den drivkraften hun har vært for rekruttering av barn og unge til musikk og sang.

- Hun har vært primus motor for barn, unge og etter hvert også voksne innen kor og musikk i mer enn en generasjon, og har bidratt til musikkglede og utdanning av dyktige musikere og korister. Med et allsidig repertoar, med alt fra populærmusikk, viser og kirkemusikk til folketoner og musikaler, deler hun raust av sin kunnskap og musikkglede, innledet Hanssen.

Deretter gikk han gjennom den imponerende rekken av kor, konserter og arrangementer som denne sangeren, pedagogen og dirigenten har tatt ansvar for, gjennom en hel generasjon.

(Se hele pristalen til bydelslederen nede i saken)

VEL FORTJENT: Gunn Sørlie Gjone har nettopp mottatt prisen fra Lars Asbjørn Hanssen med applauderende korister i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken

Hadde aldri drømt om

Gjone mottok prisen som var en akvarell av kunstneren Karin Keane, i tillegg til diplom og blomster.

- Dette hadde jeg aldri drømt om, innledet Gunn Sørlie Gjone, og fortalte at hun hadde mye igjen for å ha hatt oppveksten i kulturbygden Tynset.

- Sang og musikk har vært med meg hele livet - det å kunne bringe videre det jeg har hatt med meg i bagasjen fra min barndom- og ungdomstid er jeg utrolig takknemlig for. Det har gitt meg inspirasjon, både som sanger, musikklærer og kordirigent, sa Gjone.

- Jeg er glad for at jeg kan være med på å gi barn i tidlig alder kjennskap til sang og musikk som har lange tradisjoner, og som de forhåpentligvis kan ta med seg videre til kommende generasjoner, sa også Gjone i sin takketale.

Se hele Gunn Sørlie Gjones takketale nederst i saken.

Med Gjone som dirigent fikk vi så høre et potpurri med de to korene samlet. Så var det marsipankake og mineralvann/kaffe til de fremmøtte.

ALLE SAMMEN: Måltrostene, Holmenkollen Kammerkor og pianist Desirée Paulsen Bakke sammen med en stolt prisvinner. Foto: Vidar Bakken

Akersposten kommer tilbake med utdeling av Frivillighetsprisen.

Lars Asbjørn Hanssens pristale:

Prisen skal gå til en person, gruppe eller kulturvirksomhet som gennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst,vitenskap eller annet kulturarbeid i bydelen.

Gunn Sørli Gjone tildeles årets kulturpris for hennes enestående innsats for musikk og kulturliv i bydel Vestre Aker gjennom flere tiår.

Hun har vært primus motor for barn, unge og etter hvert også voksne innen kor og musikk i mer enn en generasjon, og har bidratt til musikkglede og utdanning av dyktige musikere og korister. Med et allsidig repertoar, med alt fra populærmusikk, viser og kirkemusikk til folketoner og musikaler, deler hun raust av sin kunnskap og musikkglede.

Hun er utdannet sanger og pedagog. Hennes engasjement er særlig tydelig gjennom sin innsats ved å etablere, være primus motor, dirigent og musikalsk leder for Holmenkollen barne- og ungdomskor (HBUK) helt siden 1997. I forlengelsen av dette koret har hun også vært med å lede, dirigere, rekruttere til og drive Holmenkollen Kammerkor, etablert i 2014 som et resultat av mangeårig inkludering av voksne i de faste adventskonsertene.

Gunn har gjennom sitt frivillige arbeide og sterke engasjement bidratt til musikalsk opplæring og musikkglede for alle generasjoner i et videre lokalområde i bydelen. Tidlig startet hun et barnekor på Hovseter, og hun har særlig arbeidet for å inkludere barn fra tidlig barneskolealder i både Måltrostene (Grindbakken skole) og HBUK, med kor som har talt opp mot 60 barn og unge i mange år.

Måltrostene hadde 25- års jubileum og Holmenkollen barne- og ungdomskor hadde 20-års jubileum 2017.Dette ble feiret i god adventstradisjon med to flotte jubileumskonserter i Holmenkollen kapell.

Gjennom årene har mange hundre barn opplever å synge konserter, mange med solistroller til stor glede for både familie, venner og andre som regelmessig har besøkt de årlige adventskonsertene i Holmenkollen kapell. Konsertrekken har gått uavbrutt siden 1997. De siste årene har hun også bidratt til å forene Holmenkollen barne-og ungdomskor og Måltrostene i felleskonsert til stor glede for hele lokalmiljøet.

Gjennom systematisk opplæring, sceneøvelser og sangglede har kvaliteten av Gunns musikkengasjement kommet frem ved at flere av hennes korister er blitt rekruttert inn i prestisjekor som Det norske jentekor. I tillegg ble hele fire av hennes korister valgt ut som solister i Oslo Barne og UngdomskorForbund (OBU) sin jubileumskonsert ”Von Trapp” i Oslo konserthus i 2004.

Gunn har, sammen med sin ektefelle Ragnar A Gjone vært pådriver for utallige konserter, musikkspill, opptredener, mye med egenprodusert musikk signert Ragnar A Gjone. Et eksempel som er godt kjent for mange av bydelens barn og foreldre er Los Reinert, et musikkspill basert på Siri Mohrs bøker. Korene har opptrådt på store og små scener lokalt og flere steder i landet, i kapell, med sommerkonserter og opptredener før jul på ulike tilstelninger, og de siste årene også veldedighetskonserter i Holmenkollen kapell. Her har ekteparet Gunn og Raggan ikke bare vært musikalske pådrivere, men ofte selv tilrettelagt og ordnet alt som kreves av praktiske oppgaver, fra å finne lokaler og musikere til rigging av musikkanlegg.

Til slutt må nevnes at Gunns innsats også har inkludert skoler som eksempel Grindbakken skole hvor hun i mange år sammen med FAU har organisert den årlige juleforestillingen. Her har store og små talenter fått vist seg fram i akkurat det de måtte ønske, i alt fra sang, dans og fiolinspilling til diktopplesing og jojo-oppvisning. Hun har også vært en meget fleksibel og realitetsorientert korleder, slik at mange barn og unge har hatt mulighet til å delta i kor i årevis, selv om de ikke kan stille på alle øvelsene i perioder med mye sportslige aktiviteter og konkurranser. Hun er besjelet med en entusiastisk og inkluderende frivillighetsånd som kjennetegner hele hennes virksomhet.

Bydelen har uendelig mye å takke Gunn for, godt støttet av sin ektefelle Ragnar-Raggan.

Gunn Sørlie Gjones takketale:

Først vil jeg takke for at jeg ble nominert til Vestre Aker Bydels Kulturpris. Og- for en ære å bli tildelt Kulturprisen! Tusen takk.

Jeg er oppvokst på Tynset – i en kultur bygd. Sang og musikk har vært med meg hele livet - det å kunne bringe videre det jeg har hatt med meg i bagasjen fra min barndom- og ungdomstid er jeg utrolig takknemlig for. Det har gitt meg inspirasjon, både som sanger, musikklærer og kordirigent.

Jeg har jobbet i Osloskolen siden 1982 og i Kulturskolen siden 1999. Takket være kulturinteresserte skoleledere, har jeg fått lov å boltre meg med musikk sammen med små og store.

Jeg vil også benytte anledningen til å takke min kjære mann som god støttespiller og bidragsyter.

Jeg er glad for at jeg kan være med på å gi barn i tidlig alder kjennskap til sang og musikk som har lange tradisjoner, og som de forhåpentligvis kan ta med seg videre til kommende generasjoner.

Musikken i seg selv gir en glede, men den bringer med seg mye mer. Gjennom musiske aktiviteter gjør barn og voksne noe sammen. Barna blir sosialisert inn i en gruppe, og de lærer seg de sosiale reglene som gjelder når vi forholder oss til andre mennesker.

Forskning viser også at sang, musikk og dans har positiv innvirkning på språkutvikling, hukommelse, koordinasjon, balanse og aldringsprosess. Musikk inneholder elementer som er viktige når vi skal lære barn språk. Et ord, eller en setning, har en oppbygning som inneholder rytme, tempo og dynamikk. For barn som skal lære ett eller flere språk, vil musikken være et godt hjelpemiddel til å fremme god språkutvikling.

Musikk er et uttrykk som alle kan oppfatte. Vi kan kommunisere med alle gjennom sang og musikk. Jeg håper at jeg har vært med på å gi barn og ungdom opplevelsen av å være en del av et fellesskap. Å synge, musisere sammen og formidle til andre, gir en indre berikelse. Samtidig gir det publikum en stemning og felles opplevelse.