«Endelig åpnes det for beboerparkering også i Vestre Aker»

«Så lenge pendlere og andre kan parkere gratis og på ubegrenset tid i våre boligveier, er det blitt en opphoping hos oss,» skriver Vibeke Nenseth og Knut Frederik Horn (begge MDG). Her fra Bydel Ullern, som har områder med beboerparkering, som her i Bestumveien ved Furulund.
Mens alle våre nabobydeler har innført beboerparkering, har et flertall av bydelspolitikerne i Vestre Aker lenge vært imot. Men nå – endelig – skjer det noe også her. Nå åpnes det for at enkelte veier kan få beboerparkering for å slippe unna all fremmedparkeringen.
Publisert: 09.05.2019 kl 12:25
Sist oppdatert: 09.05.2019 kl 12:26
Beboerparkering betyr ganske enkelt at gateparkeringen forbeholdes beboerne i området mot en kostnad på 250 kroner per måned. Andre - gjester og såkalte fremmedparkerere - betaler ordinær parkeringsavgift på timesbasis med makstid. Beboerparkering har vært en forsøksordning i sentrumsnære bydeler i Oslo siden 2009. Det har vist seg som et velegnet virkemiddel for å sikre parkering i eget boområde og unngå unødvendig trafikkbelastning.
Mange veier i Vestre Aker bydel er utsatt for fremmedparkering. Problemet har tiltatt etter at alle våre nabobydeler har innført beboerparkering i hele (Frogner) eller i utvalgte områder i sine bydeler (Ullern, Nordre Aker). Så lenge pendlere og andre kan parkere gratis og på ubegrenset tid i våre boligveier, er det blitt en opphoping hos oss. Det gjelder særlig områder som er stasjonsnære, som ligger ved store arbeidsplasser eller spesielle attraksjoner, som for eksempel ved inngangsårer til Marka. Også langtidsparkerte (nedsnødde) biler er et betydelig problem. Det er kommet flere henvendelser fra beboere til bydelen og enkeltpolitikere om boligområder i vår bydel som er særlig belastet med fremmedparkering. Det gjelder blant annet Lille Frøen-området, Anne Maries vei, Charlotte Andersens vei og Holmengrenda.
Beboerparkering ble vedtatt innført i Oslo i 2010 og skal være basert på lokale bydelsvedtak og lokale soner. Allerede i 2012 vedtok et den gang enstemmig bydelsutvalg (H, AP, V, FrP) at det så det som «... lite relevant å innføre beboerparkering i Vestre Aker.». Mye er skjedd siden da. Vi har høstet positive erfaringer med beboerparkering etter prøveordningene. Samtidig har megatrender som urbanisering og delingsøkonomi gitt oss et nytt syn på hvor selvfølgelig det er å belaste våre byer, veier og offentlige rom med private eiendeler, gratis. Med dagens søkelys på de tiltakende problemene ser det ut til at det nå er en viss åpning også i vår bydel for å se beboerparkering som et hensiktsmessig tiltak. Ut fra mange formål: For en bedre fremkommelighet og trafikksikkerhet, for tryggere skoleveier og redusert trafikk- og miljøbelastning – og selvfølgelig: for å sikre parkering for beboere som ikke kan ha parkering på egen grunn.
Beboerparkering representerer en nyere type politisk virkemiddel med prioriterte brukergrupper (beboerne) og fleksibel brukerbetaling (for andre). Det prinsipielt artige (sic!) i dette tilfellet er at det er Høyre-partiet som her heller vil ha stiv konvensjonell regulering – parkeringsforbud - i disse områdene, fremfor å innføre den mer fleksible ordningen basert på brukerorientering og markedsmekanisme.
Representanter fra Lille Frøen stilte i Åpen halvtime i siste møte i Vestre Akers Byutvikling-Miljø-og-Samferdselskomité (6.5) da saken om innføring av beboerparkering kom opp. Arbeiderpartiet fremmet forslag om å innstille overfor bydelsutvalget en toårig prøveordning med beboerparkering i Lille Frøen-området, mens Miljøpartiet De Grønne også ønsket å ha med Anne Maries vei og Holmengrenda. Arbeiderpartiets forslag ble enstemmig vedtatt. Mens vårt forslag fikk bare to (av seks) stemmer (1 MDG, 1 Uavhengig). Saken kommer opp til vedtak på møte i bydelsutvalget onsdag den 15.mai. Vi deltar og følger den med spenning!
Vibeke Nenseth
MDGs representant i Vestre Aker BMS-komité
Knut Frederik Horn
MDGs representant i Vestre Aker Bydelsutvalg