Enda en vanntunnel – denne gang på Bogstad

OMTRENT HER: Egil Kjos viser i hvilket område tunnelinnslaget vil komme. Illustrasjonen fra Norconsult viser hvordan det kan se ut når det står ferdig. Foto: Vidar Bakken
De som trodde at det ikke skulle komme flere tunneler i forbindelse med vannforsyningen tar feil. Ytterligere 2000 lastebillass skal ned til Røakrysset i forbindelse med en vanntunnel, som skal ha innslag rett overfor badeplassen til Bogstadvannet.
Publisert: 11.10.2019 kl 17:45
Sist oppdatert: 11.10.2019 kl 17:45
BOGSTAD: Vann- og avløpsetaten er godt i gang med planene for det som skal bli en overføringsledning fra Bogstad til Voksenåsen, hvor store deler av denne skal gå i kjørbar tunnel.
Anleggsområde på P-plassen
Hensikten med tiltaket er å sikre vannforsyningen og bedre kapasitet og vanntrykk til beboerne i øvre deler av Voksenåsen og Holmenkollen. En som følger saken nøye er Egil Kjos i Røa Vel.
- Dette er en sak som er lite kjent for folk, men som får konsekvenser på kort og lang sikt. For det første skal det anlegges et rigg- og anleggsområde på rundt fem mål på parkeringsplassen, som vil ta cirka halvparten av plassen. Etaten vil kompensere noe av dette ved å utvide parkeringsplassen lenger opp i veien. Det skal bygges en anleggsvei gjennom skogen til turveien på oversiden, hvor tunnelinnslaget så kommer, informerer Egil Kjos.
Saken fortsetter under bildene

RIGG OG ANLEGG: Denne delen av parkeringsplassen på Bogstad vil bli rigg og anleggsområde. Foto: Vidar Bakken
Les også: Da er Bogstadleiren ryddet: - Etaten fortjener ros
Ny lysløype
Han tar Akersposten med i terrenget og viser hvor anleggsvei og tunnelinnslag cirka kommer, da dette ikke er detaljfestet enda.
- Det inngår i planene at både turvei og lysløype må legges om. I anleggsperioden vil det bli opparbeidet ny lysløype forbi anleggsområdet, lenger ned i skogen. Det blir jo et vesentlig naturinngrep med løype som skal lyssettes og med bro over anleggsveien. Senere når anleggsperioden er over skal det tilbakeføres til opprinnelig stand. Jeg mener at dette kunne bli en permanent løsning, i stedet for i dag hvor det er en konflikt mellom turvei og skiløype om vinteren, sier Kjos.
Klikk på bildet for større versjon

OMTRENT: Bildet viser omtrent hvor anleggsplass, anleggsvei og tunnelinnslag kommer. Blå linje viser hvor det kommer ny lysløypetrasé. Google Maps
Han mener også at dagens sti ned til Bogstadvannet kan utbedres i forbindelse med anleggsfasen, i og med at selve turveien vil bli sperret av i anleggsperioden.
Ned til Røa
Kjos peker på at også dette vannprosjektet vil bli merkbart med hensyn til transport av masser.
- De har jo ikke annet valg enn å frakte dette ut med lastebiler. 700 meter med tunnel vil tilsvare cirka 36 000 m3 med steinmasser fordelt på om lag 2000 lastebillass. De må jo ned mot Røa vil jeg tro, selv om dette ikke er endelig bestemt. Arbeidet med denne tunnelen vil så vidt jeg forstår, foregå samtidig som det store vannbehandlingsanlegget på Huseby.
Det har vært et ønske om å få gjennomført prosjektet på dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan knyttet til marka. Fylkesmannen har ikke godtatt dette og bedt om at det utarbeides en egen reguleringsplan for tiltaket, samt en redegjørelse for frakt og håndtering av masser.
- Jeg skulle ønske at Røa vel i større grad ble involvert i forprosjektet. Lokalkunnskap er viktig i en slik fase, da vi kan komme med innspill som kan være til fordel både for tiltakshaver og ikke minst for vår egen befolkning. Jeg savner også en helhetlig planlegging fra kommunens side, hvor flere etater er involvert i det samme området. Vi venter på sykkelveiprosjektet med utvidelse av Sørkedalsveien fra Peder Ankers plass mot Bogstad, samt oppgradering av Peder Ankers plass med trafikkløsning og restaurering av de gamle steinmurene. I tilleg har bydelen planer for Bogstadleiren med Himstadjordet ned mot badeplassen, som kan benyttes til frilufts- og aktivitetsområde i fremtiden, avslutter Kjos.
Les også:
Vannbehandlingsanlegget: Sender saken uendret til bystyret for behandling