Akersposten

«En uforutsigbar sjø krever et klart hode»

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i AV-OG-TIL. Foto: Privat

Er du en av dem som tilbringer sommeren i båt? spør Randi Hagen Eriksrud. Hun minner om at din jobb som båtfører er å få alle trygt hjem.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2018 kl 10:33

Finværet er tilbake, og mange benytter anledningen til å hylle sommeren med en tur på sjøen – og en større mengde alkohol. Da passer det med en viktig påminnelse.

For selv om det finnes mange anledninger der det passer med noe godt i glasset, er ikke båtturen en av dem. Jeg har selv drevet med båt i mange år. Fartsfylte regattaer, rolige søndagsturer og en måned i båt over Atlanteren. Jeg har merket på kroppen alt det uforutsigbare havet har å by på, og erfaringene levner ingen tvil. En uforutsigbar sjø krever et klart hode. Så selv om jeg forstår at det kalde i glasset kan friste, ber jeg deg tenke deg om.

Full og farlig

Alkohol gjør deg til en dårligere båtfører. Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din, og hemmer dybdesynet ditt. I tillegg blir du villig til å ta større risiko. Det skal ikke mange glass alkohol til, før du blir farlig på sjøen. Det blir hverken lettere å legge til kai eller holde balansen når det bølger hvis du har drukket.

Alkohol og båtføring kan bli en dødsfarlig kombinasjon. De siste fem årene har mellom 27 og 37 personer dødd i fritidsbåtulykker i Norge hvert år, i mange tilfeller er det alkohol med i bildet. Minst en tredjedel av de som omkom i fjor var påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Vent med ankerdrammen

Din jobb som båtfører er å få alle trygt hjem. Når du velger å være alkoholpåvirket samtidig som du fører båt, utsetter du ikke bare deg selv for risiko. Andre på sjøen møter en uforutsigbar båtfører. Og båten er gjerne fylt med andre, som du er ansvarlig for.

Nå går vi inn i den tiden aller flest omkommer på sjøen. Ikke bli en del av en dyster statistikk. Å vente med ankerdrammen til man er fortøyd og fornøyd er å ta ansvar for både andre og seg selv. Å være klar for sjøen er å være klar i hodet.

Randi Hagen Eriksrud
generalsekretær i AV-OG-TIL

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...