ANNONSE
Annonse
Akersposten

«En uforutsigbar sjø krever et klart hode»

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i AV-OG-TIL. Foto: Privat

Er du en av dem som tilbringer sommeren i båt? spør Randi Hagen Eriksrud. Hun minner om at din jobb som båtfører er å få alle trygt hjem.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2018 kl 10:33

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Finværet er tilbake, og mange benytter anledningen til å hylle sommeren med en tur på sjøen – og en større mengde alkohol. Da passer det med en viktig påminnelse.

For selv om det finnes mange anledninger der det passer med noe godt i glasset, er ikke båtturen en av dem. Jeg har selv drevet med båt i mange år. Fartsfylte regattaer, rolige søndagsturer og en måned i båt over Atlanteren. Jeg har merket på kroppen alt det uforutsigbare havet har å by på, og erfaringene levner ingen tvil. En uforutsigbar sjø krever et klart hode. Så selv om jeg forstår at det kalde i glasset kan friste, ber jeg deg tenke deg om.

Full og farlig

Alkohol gjør deg til en dårligere båtfører. Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din, og hemmer dybdesynet ditt. I tillegg blir du villig til å ta større risiko. Det skal ikke mange glass alkohol til, før du blir farlig på sjøen. Det blir hverken lettere å legge til kai eller holde balansen når det bølger hvis du har drukket.

Alkohol og båtføring kan bli en dødsfarlig kombinasjon. De siste fem årene har mellom 27 og 37 personer dødd i fritidsbåtulykker i Norge hvert år, i mange tilfeller er det alkohol med i bildet. Minst en tredjedel av de som omkom i fjor var påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Vent med ankerdrammen

Din jobb som båtfører er å få alle trygt hjem. Når du velger å være alkoholpåvirket samtidig som du fører båt, utsetter du ikke bare deg selv for risiko. Andre på sjøen møter en uforutsigbar båtfører. Og båten er gjerne fylt med andre, som du er ansvarlig for.

Nå går vi inn i den tiden aller flest omkommer på sjøen. Ikke bli en del av en dyster statistikk. Å vente med ankerdrammen til man er fortøyd og fornøyd er å ta ansvar for både andre og seg selv. Å være klar for sjøen er å være klar i hodet.

Randi Hagen Eriksrud
generalsekretær i AV-OG-TIL