Akersposten

– En må ikke tro at en er noe

– Er hersketeknikkene de samme overfor gamle mennesker? Utsettes vi for aldersdiskriminering? sier Berit Ås til Akersposten. Onsdag 28. september klokken 12 blir hun å høre i Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2016 kl 09:20

LILLEAKER: – Er det de samme hersketeknikkene for menn, som vi kvinner opplever? fortsetter Berit Ås (88) og legger til at hun også vil snakke om hvordan hersketeknikkene oppsto. Spørsmålene er mange, men så er det også en god del som på ulike måter opplever å bli trykket ned.

– En må ikke tro at en er noe.

Hun er sosialpsykolog og var professor ved Universitetet i Oslo, men er kanskje mer kjent for sin politiske virksomhet i Sosialistisk Venstreparti. Hun var den første kvinnelige partilederen i Norge. Hun er også en av initiativtakerne til Kvinneuniversitetet, som kom i drift i 1985.

Fem hersketeknikker

De fem hersketeknikkene er usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør og påføring av skyld og skam.

– Dette er ulike metoder vi mennesker bruker for å herske over andre mennesker. Det er aldeles forferdelig, sier Berit Ås. Det er Ingjald Nissen, som opprinnelig utarbeidet de fem hersketeknikkene. Berit Ås videreutviklet disse tankene og fikk gjort dem offentlig kjent og omtales gjerne som hersketeknikkenes mor.

Prøvd selv

Berit Ås har markert seg – og markerer seg fortsatt – sterkt i samfunnsdebatten. Derfor har også hun selv fått føle på kroppen hvordan hersketeknikkene påfører oss mennesker smerter.

– Undertrykkelse virker alltid inn på oss og kroppsspråk virker ofte sterkere enn ord, sier Berit Ås og avslutter med spørsmålet om dette har sammenheng med utøvelse av vold? Spørsmålet må stilles om vold og smertepåføring ligger i biologien.

Visesang

– Bli med og syng!

Visesangerne Olaf Kran og Trond Romstad fikk forsamlingen med seg i både «Sommervindvalsen» og «Mari du bedårer» da den faste fredagskonserten gikk av stabelen i cafeen til Ullern kultursenter.

Det var et vidt program de to hadde å by på – alt fra franske toner til Elvis-rytmer – via gode, gamle norske viser.

– Neste fredag blir det dikt med skuespiller Jannik Bonnevie, sa kulturleder Carina Dybdahl, som opplyste om at det derfor er en liten endring i det oppsatte programmet.

Flere nyheter på Akersposten.no:
Portugisisk glød på Ullern kultursenter

Inntaksområdet blir endret for fem skoler i vest

Flere overfall og voldtekt i området

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...