En hjelpende hånd for personer med hukommelsesutfordringer

Fleksibel og tilpasset hjelp for personer med hukommelsesutfordringer og en hjelpende hånd for pårørende. Foto: Shutterstock.
Ambulerende dagaktivitet er et nytt tilbud for personer med hukommelsesutfordringer i Bydel Vestre Aker. Tjenesten er et lavterskeltilbud for å forsinke forfall som følge av sviktende hukommelse ved å stimulere aktivitet i hverdagen og forhindre isolasjon og ensomhet. I tillegg er tilbudet ment som en hjelpende hånd for å avlaste omsorgspersoner og pårørende i en krevende hverdag. Tjenestetilbudet er fleksibelt og tilpasses de behovene både brukere og pårørende har for å sikre en trygg og god hverdag hjemme.
Publisert: 08.04.2019 kl 10:40
Sist oppdatert: 08.04.2019 kl 10:42
Befolkningsutviklingen i landet viser at vi stadig blir eldre – og det er utrolig bra! Men økt alderdom medfører også et større behov for oppfølging av kognitiv aldring. De fleste kan nok kjenne seg igjen i at hukommelsen blir noe dårligere med alderen, og vi kan alle være glemske og distre til tider. Men blant en stadig eldre befolkning kan kognitiv aldring påvirke svært ulikt.
For noen medfører det en mindre grad av glemsomhet, for andre en større og mer merkbar hukommelsessvikt. Med ett stadig større spekter av eldre med ulike hukommelsesutfordringer, er bydelen opptatt av å følge opp kognitiv aldring med en fleksibel og individbasert tjeneste. På bakgrunn av dette har bydelen etablert ambulerende dagaktivitet - en tjeneste som har som mål å gi en hjelpende hånd i hverdagen til brukere og pårørende.
Bakgrunnen for etablering av tjenesten ambulerende dagaktivitet
I Bydel Vestre Aker er det mange ressurssterke pårørende som er villig til å være hovedomsorgsgiver for sin nærmeste. De fleste eldre i bydelen ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, og det er viktig for bydelen å tilrettelegge for dette. Å være pårørende til en person med hukommelsesproblemer er en svært krevende oppgave, og for enkelte en døgnkontinuerlig jobb. Samtidig kan det for pårørende oppleves som vanskelig å la utenforstående komme inn for å hjelpe i en slik situasjon.
Prosessen med å be om hjelp kan derfor oppleves som vanskelig for enkelte, selv om behovet for avlastning og bistand er der. Det ambulerende teamet i bydelen stiller med et åpent sinn for hvilken hjelp pårørende og brukere har behov for, særlig fordi det for mange er en modningsprosess å takke ja til litt hjelp. Ambulerende dagaktivitet som et lavterskeltilbud oppleves derfor for mange brukere og pårørende som et fint startpunkt for å undersøke mulighetene for hjelp i hverdagen.
Hvilken hjelp kan det ambulerende teamet tilby?
Hjelpen som tilbys av det ambulerende teamet er svært fleksibelt, nettopp fordi hjelpebehovene varierer fra person til person. Den første fasen for personer med hukommelsesproblemer er vanligvis preget av at de oftere glemmer avtaler og at de velger å isolere seg mer hjemme. For disse kan hjelpen være så enkel at teamet følger brukeren til planlagte dagaktiviteter.
For andre kan hjelpen være å få besøk for sosialt samvær, å bli med på en gåtur eller å få handlet på butikken sammen med noen. Fokuset for det ambulerende teamet er å gi den hjelpen som er ønsket, og å sørge for å tilrettelegge stimuli i hverdagen utifra hva brukeren trenger og ønsker. Er behovet sosial kontakt, oppfølging med ernæring eller å gi en pårørende et pusterom på dagtid – hjelpen er tilgjengelig. Teamet har også en ergoterapeut som kan bidra til å kartlegge behov for hjelpemidler, og en fysioterapeut som kan kartlegge behov for trening.
I tillegg har det ambulerende teamet et godt samarbeid med bydelens seniorsentre, samt Frivillighetssentralen i Vestre Aker. Dette er ressurser som er essensielle i å forebygge isolasjon, inaktivitet og ensomhet for mennesker med hukommelsesproblemer. Eksempelvis har det ambulerende teamet god erfaring med å introdusere ressurser som Frivillighetssentralen tilbyr for denne brukergruppen - slik som spisevenn, besøksvenn eller aktivitetsvenn. Mulighetene og ressursene er mange, og ambulerende dagaktivitet er ment som en hjelpende hånd for å skreddersy den hjelpen hver enkelt har behov for.
Kontakt bydelen for mer informasjon
Ønsker du å ta kontakt for å høre mer om ambulerende dagaktivitet og den hjelpen bydelen kan tilby – ta kontakt med Trine Wasstrand som jobber i bydelens hukommelsesteam. Trine kan kontaktes på telefon 992 04 807 eller epost trine.wasstrand@bva.oslo.kommune.no