Akersposten

Tiltaksplan for Oslofjorden:

- En håndsrekning til byrådet

NATUREN TILBAKE: Ola Elvestuen mener at restaurering av naturen ved Hoffselvas utløp er det rette, i stedet for å bygge ned strandsonen i Besturmkilen. Foto: Vidar Bakken

Tiltaksplanen for Oslofjorden åpner for å tenke nytt, mener stortingsrepresentant og tidligere klima og miljøminister Ola Elvestuen (V). I lys av denne, mener han også at byrådets forslag om å bygge ned strandsonen i Bestumkilen er svært uheldig.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2021 kl 13:04

OSLO: I mars kom «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv» fra Klima- og miljøverndepartementet. Denne peker fremover med ulike tiltak som må settes i verk for å bedre miljøtilstanden i Oslofjorden.

Sterkt forurenset

Ola Elvestuen tok initiativet til forslaget om å utarbeide en tiltaksplan for Oslofjorden, da han satt som leder av Stortingets energi og miljøkomite, før han så ble klima og miljøminister i 2018.

- Dette er en viktig plan for Oslofjorden, som er under sterkt press på mange måter med sine 1,6 millioner mennesker rundt fjorden. Hensikten med denne planen er at Oslofjorden skal få god miljøtilstand og være attraktiv for friluftslivet også i fremtiden. Da må det flere tiltak til. Vi ser for eksempel at dyrelivet i og ved fjorden er skadelidende og at fjorden flere steder er sterkt forurenset, ikke minst i den indre del av fjorden, sier Elvestuen.

Restaurering av naturen

Han påpeker at selv om dette er en statlig plan, så kreves det et tett samarbeid mellom stat og de ulike kommunene rundt Oslofjorden og det må følge statlige ressurser med.

- Ett av tiltaksområdene det legges vekt på er restaurering av naturen. Vi er også inne i FNs tiår for restaurering av økosystemer. Dette er en håndsrekning til byrådet I Oslo, som skal legge frem det endelige forslaget til Områderegulering Skøyen. Så langt har byrådet gått inn for utfylling og utbygging av båtopplagstomten i Bestumkilen, mens befolkningen og bydelsutvalget i bydelen ønsker seg et parkområde til glede for Oslos beboere, sier Elvestuen og fortsetter

- Venstre har også foreslått restaurering av naturen ved Hoffselvas utløp. Det innebærer blant annet at å gi Hoffselva større plass, samtidig som man reetablerer et naturområde med Hoffselva ut i et nytt våtmarksområde. Det vil skape et helt nytt og annet liv rundt utløpet av elven. Dette vil være et tiltak i overensstemmelse med tiltaksplanen for Oslofjorden. Jeg forventer at byrådet med en byutviklingsbyråd fra MDG vil se på utbygging i Bestumkilen med nye øyne, sier Elevstuen.

Les også: Bestumkilen: Vil ha våtmarksområdet tilbake

Større kontroll

Han viser til at dyrelivet i Frognerkilen og Bestumkilen er i sterk nedgang og at flere tiltak må til, samtidig som allmennheten får bedre tilgang til fjorden.

- Vi må få større kontroll på utslippene i fjorden, om det er fra kommunale eller private avløp. Det samme gjelder avrenning fra jordbruk. Vi må også få bukt med marin forsøpling, hvor blant annet miljøgifter knyttet til plastforurensing blir spredd over store avstander. Mikroplast er allerede et stort problem. Vi må også ivareta og forbedre tilgjengelige friluftslivsområder, samtidig som allmennheten får større tilgang til strandsonen, som bygges ned bit for bit. Som sagt er nedbygging av strandsonen noe dagens byråd ikke bør være deltaker i.

Les også: Provosert av at to viktige elementer kan gå tapt

Elvestuen ber leserne om å sette seg inn i tiltaksplanen og bidra til det store arbeidet som skal til for å sikre fjordens fremtid for kommende generasjoner. Planen kan du lese ved å følge denne linken.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...