Akersposten

– En god by å bo i krever mer enn at eldre kan føle seg trygge i eget hjem

Byråd Tone Tellevik Dahl. Arkivfoto

– Utemiljøet er en viktig ramme rundt et trygt og godt liv. En trygg by for eldre er en trygg by for alle, sier byråd Tone Tellevik Dahl.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2018 kl 13:49

BYDEL ULLERN: Sommeren er på hell og på Ullern kultursenter kan ansatte og frivillige friste med en fargerik høstbukett av kurs og aktiviteter for bydelens seniorer. Blant favorittene er den populære møteserien MandagsStoppen, en møteplass der bydelens seniorer kan dele sine tanker og komme med innspill til politikere og beslutningstakere om hvordan man sammen kan gjøre bydelen og byen tryggere og bedre tilrettelagt for eldre.

Første gjest på MandagsStoppen denne høsten er byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap). Akersposten benyttet anledningen til å ta en prat med henne i forkant av møtet for å høre mer om planene fremover for å gjøre Oslo til en aldersvennlig by.

Brukermedvirkning tar tid

Sist du besøkte MandagsStoppen i april, var det transport og framkommelighet som stod på agendaen. På møtet 10. september er det trygghet som står for tur. Men før jeg spør deg om dine planer for en trygg by, hva nytt har skjedd siden sist du besøkte Ullern kultursenter?

– Vi har satt i verk mange tiltak, men ting tar tid. Det er viktig for byrådet å gjøre det de eldre selv mener er viktig. Derfor må de eldre inkluderes i arbeidet. Hva vi mener er ikke nødvendigvis det innbyggerne ønsker eller har behov for. En aldersvennlig by er noe vi må skape sammen. Det betyr mange brukermøter, og det må ta den tiden prosessen trenger.

Tellevik Dahl er tilbakeholden med å forskuttere for konkrete tiltak, det får vi vite mer om når byrådet legger fram budsjettforslaget sitt utpå høsten. Men hun minner om at hjemmetjenesten i Oslo rustes opp med 500 flere medarbeidere frem mot 2019.

Flere årsverk i bydel Ullern

– Bydel Ullern har så langt fått midler til 24 flere årsverk. Når det i tillegg er færre eldre, er dette en reell vekst. Dette gjør det tryggere for eldre å bo hjemme. Hjemmetjenesten har økt kapasitet, samtidig skal brukeren oppleve at hjelpen gis av færre, men kjente personer, for å gi større trygghet og ro i hverdagen. Vi organiserer tjenesten i team på 10-12 personer som får ansvar for 60-70 brukere. Tilbakemeldingene vi får er at både medarbeidere og brukere opplever økt trygghet og bedre tid til å gi den hjelpen som gis. Tellevik Dahl mener at dette samt en betydelig satsing på velferdsteknologi som medisindispensere, trygghetsalarmer og sensorer blant annet, gjør det tryggere å fortsette å være i eget hjem lengst mulig.

Trygg både hjemme og ute

– Men en god by å bo i krever mer enn at eldre kan føle seg trygg i eget hjem?

– Ja, utemiljøet er en viktig ramme rundt et trygt og godt liv. Ved hjelp av brukermedvirkning har vi hatt pilotprosjekter i flere bydeler som Nordre Aker, Sagene og Frogner. Vi har testet ut ulike tiltak som å sette ut treningsapparater, lage bocciabaner, sette ut benker der folk ferdes og stimulere til bedre kontakt mellom generasjoner. I byrådets satsing på Bilfritt byliv er bedre tilgjengelig for eldre viktig og hvor blant annet flere benker, bedre belysning og vegetasjon er noen av tiltakene. Og så har vi transportprosjektet for eldre i Nordre Aker, de såkalte «rosa bussene» i samarbeid med Ruter.

– Også i Ullern bydel skjer det mye bra. Blant annet har Ullern kultursenter med MandagsStoppen skapt en unik møteplass for medvirkning og samfunnsdeltakelse. Bydelen satser sterkt på å engasjere lokalbefolkningen i utformingen av utemiljøet, nå sist med å lansere seniortråkk for å kartlegge og utbedre turområder i bydelen. Dette vet vi er ting innbyggerne setter pris på og som gjør byen mer aldersvennlig.

Uten de eldre stopper frivillighetsarbeid opp

Oslo kommunes handlingsplaner for en aldersvennlig by og trygg og mangfoldig eldreomsorg vil snu utviklingen fra å tenke tradisjonell omsorg til å se på den eldre generasjon som en ressurs. Det å bli eldre skal oppleves som positivt. Hvordan endrer man den tradisjonelle oppfatning av eldre som passive mottakere av velferdstjenester?

– Vi må bygge ned fordommer. De eldre er ikke en ensartet gruppe; de har ulike interesser, aktiviteter og funksjonsnivå som mennesker for øvrig. Vi må slutte å tro at alle 80-åringer har de samme behov og interesser.

– Derfor er innbyggernes medvirkning så viktig for å lykkes med å få til en aldersvennlig by. De eldre har masse ressurser og livserfaring som de unge kan ha stort utbytte av. Prosjekter som Generasjonsmøteplass der de eldre blir kjent med de unge og der de faktisk lærer av hverandre, trenger vi flere av, sier Tellevik Dahl.

Det er også et faktum at det er de over 60 som står for storparten av frivillig innsats i Norge. Den økte satsingen i Oslo for en aldersvennlig by betyr økt aktivitet og økt behov for å rekruttere frivillige. Her spiller de eldre en viktig rolle, og Tellevik Dahl er den første til å innrømme at frivillig arbeid stopper opp uten de eldres innsats. Også de frivillige, uansett om de driver med leksehjelp, kjøring, integreringsarbeid eller er på eldresentre, må sørge for å komme med sine innspill på hva som kan gjøres for å gjøre byen bedre for alle.

Godt for eldre – godt for alle

– En aldersvennlig Oslo skal være en god by å bo i for alle, men også for den enkelte. Vi har alle ulike behov, og det skal vi lytte til. Men mye handler om mobilitet – god belysning, benker, godt underlag å gå på. Og de som har svakest mobilitet i dag er barn og eldre. Tilrettelegger vi for dem, øker vi trivsel og livsglede for alle som ferdes i byen, avslutter Tellevik Dahl.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl understreker hvor viktig det er at de som bor i byen og bydelen er med og påvirker hvordan Oslo skal bli en trygg og god by å bo i for alle. Medvirkning fra eldre er avgjørende i utviklingen av en aldersvennlig by.

Har du noe på hjertet, er det bare å møte opp på MandsgsStoppen, Ullern kultursenter på Lilleaker, 10 september klokken 12.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...