Akersposten

– En enorm fattigdom

Under åpningsseremonien var det offisiell overlevering fra SOS-barnebyer og Odd Fellow. Fra venstre: Den lokale chief (tradisjonell leder), Gray Nthinda (styreleder i SOS-barnebyer Malawi) og Morten Buan (leder av Odd Fellow Ordenen i Norge). Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Torild og Paal Østmoe fra Ullern var med da 120 barn fikk et nytt og trygt hjem i et av verdens fattigste land.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2016 kl 10:27

ULLERN/MALAWI: Lørdag 13. august åpnet SOS-barnebyer en ny barneby i Ngabu, Malawi, den fjerde i landet. Barnebyen er i sin helhet finansiert av Odd Fellow Ordenen i Norge, og sammen med flere av ordenens medlemmer fikk Torild og Paal Østmoe være med på innvielsen. Besøket bød på mange sterke inntrykk.

– Situasjonen er meget vanskelig. Det er en enorm fattigdom, spesielt blant familier ute på landsbygda, og både små og store barn vokser opp under vilkår nesten under eksistensminimumen, sier Paal.

Myndighetene mangler oversikt

I Malawi lever svært mange barn uten tilstrekkelig omsorg, og SOS-barnebyers prosjekter er redningen for noen av dem når myndighetene ikke evner å hjelpe de barna som trenger det mest. En rapport utgitt av SOS-barnebyer i juni avdekker at ingen har oversikt på verdensbasis over barn uten foreldreomsorg.

Torild og Paal med de andre medlemmene fra Oslo. Fra venstre: Toril Grundtvig Skougaard, Reidun Lovise Aasuldsen. Morten Buan (leder av Odd Fellow Ordenen i Norge), sammen med kone og barn, Inger-Lill Bjerke, Henning Rausandhaug, Torild Johanne Østmoe (ikke medlem) og Paal Østmoe, Anne Lie (ikke medlem) og Bjørn Delbæk.


Det mangler tiltak som kan forebygge omsorgssvikt og sørge for beskyttelse og omsorg til barn som er alene. Tall fra Malawi i 2013 viser at kun 2 prosent av barnepopulasjonen har fødselsattest, noe som gjør arbeidet for å bedre barnas situasjon ekstra vanskelig.

– En av de store utfordringene er den enorme befolkningsveksten, og det er en meget høy andel barn uten foreldre eller andre omsorgspersoner, sier Paal.

– Disse barna trenger egentlig alt. Omsorg, kjærlighet og varme – ikke minst mat og utdannelse. SOS-barnebyer hjelper noen, men behovet er enormt, sier Torild.

Malawi trues av tørke og flom

Malawi regnes som et av verdens fattigste og minst utviklede land, og Chikwawa-distriktet sør i landet hvor Ngabu ligger, er et av de fattigste distriktene i Malawi. Over halvparten av landets befolkning på 17 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen, og 90 prosent av befolkningen lever av å dyrke jorda.

Fra venstre: Svein Grønnern (Generalsekretær i SOS-barnebyer). Den lokale chief (tradisjonell leder), Smart Namagonya (leder av SOS-Malawi), Morten Buan (leder av Odd Fellow Ordenen i Norge), Steinar Jansen (prosjektleder i Odd Fellow Ordenen for «Sammen for barn i Malawi.


De siste to årene har Malawi blitt rammet av både ekstrem tørke og store flommer, og befolkningen opplever nå den største matmangelen i landets historie. Den nye barnebyen er en viktig realisering av Odd Fellow Ordenens budord om å oppdra de foreldreløse og hjelpe de trengende.

– Nå må vi gjøre det vi kan her hjemmefra ved å snakke om situasjonen til de omsorgsløse barna og skaffe flere faddere, sier Torild.

Får uvurderlig betydning

Barnebyen i Ngabu består av 15 familiehus med kapasitet for 120 barn, barnehage for 90 barn og grunnskole for 320 barn, og både lekeområdet og vannpumpen i barnebyen er tilgjengelig for alle i lokalmiljøet. Den nye barnebyen vil også bidra til utvikling av lokalsamfunnet i Ngabu.

Barnebyen i Ngabu er den første i verden som ikke er inngjerdet. Både lekeområdet og vannpumpen i barnebyen er tilgjengelig for alle i lokalmiljøet.


SOS-barnebyer har etablert et familieprogram gjennom Norad, og til sammen vil barnebyen og familieprogrammet få uvurderlig betydning for nesten 500 familier i Ngabu – mange av dem i en så kritisk situasjon at de trenger umiddelbar hjelp til å ta vare på barna sine og dekke primærbehov som mat og helseoppfølging. Under åpningsseremonien var både barn, omsorgspersoner og representanter fra lokalmiljøet i Ngabu til stede.

– Vi er svært takknemlige for støtten fra Odd Fellow Ordenen. Den løfter barn ut av fattigdom og gir dem en trygg oppvekst i en familie. Det legger et godt grunnlag for videre utvikling, sier generalsekretær i SOS-barnebyer, Svein Grønnern.

LES OGSÅ:
Bestum-fotografen har meldt seg!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...