Akersposten

En 35 års eventyrlig reise går mot slutten

Fra v: Tom Howard, Robert Varodell og Christian Figenschou har innsett at Howard Kjøkkenskriveri ikke lenger har livets rett. Fra tirsdag er det opphørssalg på Skøyen. Foto: Fredrik Eckhoff

Etter 35 år legger Tom Howard inn årene og avvikler sin velkjente kjøkken- og interiørbutikk på Skøyen. Samtidig ser han frem til å sette seil på åpent hav.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2019 kl 12:04

SKØYEN: – Jeg lå alltid litt foran, sa Tom Howard til Akersposten da han høsten 2018 fortalte historien om hvordan han fra tidlig på 1980-tallet bygde opp butikken sin, Howard Kjøkkenskriveri, til å bli ledende innen design, først og fremst innenfor utstyr til kjøkken og hjem.

Nå innser gründeren at butikkens tid er forbi. Det er tid for opphørssalg.

35 år med eventyr

Det var i 1984 Howard realiserte sin store drøm og åpnet butikk i Bygdøy allé 20.

– Jeg hadde ikke allverdens med penger, og hadde bare råd til å kjøpe varer til den ene halvdelen av butikken. I den andre delen satte jeg et stort bondebord, en slagbenk og noen kokebøker, sa Howard til Akersposten sist høst.

35 år etter den spede start kan 68-åringen se tilbake på en eventyrlig reise, der han i mange, mange år var helt i front når norske kjøkkener og spisestuer skulle utstyres.

Han har i løpet av disse årene blant annet sett hvordan kjøkkenet har utviklet seg fra å være et delvis bortgjemt, lite rom, hvor mor gjerne sto alene og holdt på med sitt, til det som i dag for mange er blitt et velbrukt oppholdsrom for familie og venner, gjerne i en åpen løsning med stuen.

Tom Howard har kjente og kjære merkevarer på «samvittigheten». Det er nok å nevne eksempler som Alessi, Kitchenaid, Riedel, L’Atelier du vin, Coravin, Røsle og Zwilling, blant mye annet.

Endringer

Men nå har Tom Howard altså tatt den store beslutningen. Om få uker stenger han døren for butikken på Skøyen. Han har i det siste sett røde tall, og utviklingen går ikke i hans retning.

– Det er stor konkurranse fra store kjeder. Kitchen-kjeden er blitt veldig mektig, og de ble enda større da de kjøpte Til Bords-kjeden. Det er færre og større aktører enn før, og de store kjøper direkte fra leverandørene, sier Howard, som sier at det har vært interessant å være med på hele denne reisen, også de siste årene.

– Det har vært interessant å være med på prosessen, men jeg likte aller best da jeg kjørte fra glassmagasin til glassmagasnin, til jernvarehandler og interiørbutikker og solgte ting til eierne. Jeg trivdes godt den gangen, det var den oppbyggingsfasen som var den beste tiden, relasjonene og samtalene, sier han.

Nå opplever han det han kaller en standardisering av markedet, som han ikke setter særlig stor pris på.

– Jeg ser at butikkene vi går i nå, blir mer og mer like hverandre. Utvalget blir smalere, og stadig mer blir kopiert. Det må være lov å si det. Kvalitet, inspirasjon og design har vært mine nøkkelord i alle disse årene. Nå ser jeg det jeg vil kalle tilnærmet en ensretting, en monopolisering i markedet, sier han.

Stolt

Samtidig kan han se tilbake på en reise han er stolt over.

– Jeg ble stolt over butikkens raske suksess. Årene i Skovveien 6 ga butikken nærmest en ikonisk status. Jeg traff en bølge, sier Howard, som mener han har kjempet for gode verdier som kvalitet og ærlighet i handel.

Tirsdag 7. mai kommer kundene til å oppleve opphørssalg hos Howard Kjøkkenskriveri på Skøyen. Han forteller at mesteparten av varene vil bli solgt ut til halv pris.

– Jeg kommer til å være mye tilstede i butikken i disse dagene. Det er mange stamkunder her, og det er veldig hyggelig å merke hvor mange som kommer tilbake igjen og igjen, sier han.

– Jeg må nevne én bestemt kunde. Hun handler så mye nå, for hun vil handle for resten av livet. Hun sier at hun ikke har lyst til å handle i noen annen butikk, smiler Howard.

Ut på havet

Hvis du lurer på hva Howard skal finne på som pensjonist på heltid, er stikkordet seilbåt. Vi snakker ikke om å putre rundt i indre Oslofjord. Howard og samboeren Christian tenker stort. De planlegger å ta båten, som for tiden befinner seg på den andre siden av jordkloden, og seile verden rundt. Turen kan ta mange måneder eller flere år.

– Jeg gleder meg til jeg skal ned til seilbåten. Vi skal besøke Seychellene, Maldivene, så etter hvert til Sør-Amerika, Karibien…, sier Howard. – Vi skal være på farten i noen år fremover!

– Det eneste som er litt vemodig med å komme til båten, er jo at den er utstyrt med alle disse kvalitetstingene som jeg har representert. Jeg kommer til å bli minnet om butikken. Det blir som et lite museum for meg, smiler han.

LES OGSÅ: – Jeg lå alltid litt foran

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...