ANNONSE
Annonse

– Eldre mennesker fortjener å bli utfordret

LESER: Hver uke møter Tor Hake (snart 80) beboere på Silurveien sykehjem og leser høyt.

– Det er viktig å velge noe man synes er artig selv, det vil skinne gjennom til de andre, sier Tor Hake. Hver tirsdag samler han beboere på Silurveien sykehjem til lesestund.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2016 kl 16:03

ANNONSE
Annonse

ULLERN: Tor Hake er et av Deichmans mest dedikerte leseombud. Han har lest på Silurveien sykehjem på Ullern i over fem år – og en time hver uke får en gruppe av beboerne gleden av nye og gamle litterære skatter.

Denne tirsdagen er det samlet åtte beboere i en trivelig dagligstue. Det er kaffe og kjeks på bordet, og Hake håndhilser på hver og én. Dagens høytlesningsstund inneholder utdrag fra "Livet er den eneste måten" av Wislawa Szymborska og stykker fra "Kristuslegender" av Selma Lagerlöf, lest både på svensk og norsk.

Hake passer på å legge inn små avbrekk, og i dag er det dikt av Herman Wildenwey, og den amerikanske folkesangen "songen om kirsebærtreet». Det er tydelig at dette er et høydepunkt i uka for disse beboerne, for responsen er stor: «Det er så hyggelig når du leser!»

Han har holdt på i fem år og startet etter at han kom over et intervju i Aftenposten der biblioteket etterlyste leseombud.

– Som prest hadde jeg snakket med gamle mennesker i tiår, og tenkte at dette var noe jeg kunne bidra med. Jeg hadde litt ryggproblemer, men stemmen, tenkte jeg, den har jeg fremdeles.

– Hva driver deg?

– Det er gøy å ha en arena hvor man kan drive med interaksjon med andre mennesker. Mange eldre mennesker fortjener å bli utfordret litt på sin intellektuelle kapasitet – de kan være skrøpelige til kropps, men det friskeste de har, er hodet. Det må stimuleres med utfordringer. Derfor liker jeg å legge lista litt høyt når det gjelder litterær kvalitet, så de kan få noe å strekke seg etter. Ukeblader kan de lese selv! sier han.

– Om de ikke får med seg alt, viser de at de har det hyggelig, og de har denne timen i uka å glede seg til. Jeg trives med dette, og da kan min trivsel smitte over på andre, sier Hake.

Samarbeid med personalet

– Hvilke gode rammer må til for at lesestunden skal fungere?

– Det er viktig å ha med seg personale på institusjonen på dette. For eksempel ved å ha en avtale med en aktivitør eller liknende. De sørger for å samle folk, så de kan sitte klar når man begynner lesestunden. Så kan man gjerne ha kaffe og kjeks, og noen fra personale tilstede underveis som kan hjelpe beboerne hvis behovet er der.

Da Tor Hake skulle begynne, tok han utgangspunkt i sin egen, store bokhylle.
– Det er viktig å velge noe man synes er artig selv, det vil skinne gjennom til de andre. Og så spiller jeg på lag med kortidsminnet deres! Vi har for eksempel lest "En glad gutt" av Bjørnson to ganger. Jeg velger gjerne noe lokalhistorie, det er mye spennende i det lokale historielaget.

– Man må tørre å være naturlig, og fleipe litt med seg selv, sier han. – Og bruke de ressursene man har. Man må finne sin måte å gjøre det på. Regelmessige samvær er viktig. Jeg leser en gang i uka, og holder på omtrent en time – inkludert kaffe og litt småprat innimellom.

– Det er viktig å brekke opp lesingen, for å holde på konsentrasjonen. Jeg leser små dikt innimellom. Man kan også være kreativ, bruke sang og musikk.

– Vil du anbefale andre å melde seg som leseombud?

– Ja, leseombud kan alle være, uansett alder. Selv er jeg snart åtti, men tenk hvor flott det hadde vært om ungdom fra videregående eller studenter, gjerne to sammen, så de kunne fremføre levende dialoger, hadde kommet på regelmessige lesebesøk. Ingen dum ting å ha med på en fremtidig cv heller!

Er man glad i litteratur, så er dette en gylden anledning, mener Hake.

– Men det er et par betingelser. Man må være villig til å forplikte seg regelmessige samvær. Og, om man skal lese for eldre mennesker, man må kunne snakke høyt og artikulert. Dette siste går det forresten fint an å lære seg foran speilet på badet hjemme!

Har du lyst til å bli leseombud?

Ta kontakt med Deichmanske bibliotek, marthe.brekke.aske@kul.oslo.kommune.no

PS!
Har du registrert deg slik at du får Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Urnaker på Vinderen ranet - ranere forsvant på sykkel

Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare

– Hvorfor kaste bort flere hundre millioner kroner?

ANNONSE
Annonse