ANNONSE
Annonse

– Du skal føle at du kommer litt hjem når du kommer hit

Alexandra Verdu-Isachsen fra Smestad realiserer sin økologiske drøm på Makrellbekken. Åpning i februar! Foto: Fredrik Eckhoff

Alexandra hadde sittet og «pratet» med dette huset flere ganger. Plutselig åpnet muligheten seg. I februar åpner Landhandleriet!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2018 kl 15:26

ANNONSE
Annonse

MAKRELLBEKKEN: – Her kan du handle i løsvekt og fylle opp med korn, nøtter, linser, sukker, vaskemidler og mye mer! sier Alexandra Verdu-Isachsen. Snart realiserer hun sin store drøm og åpner butikken sin, Landhandleriet, i et dertil godt passende bygg på Makrellbekken.

Visste det skulle bli akkurat her

Det gamle, ærverdige huset som ligger ved krysset Sørkedalsveien/Øvre Smestads vei, med Njårdhallen, Coop Extra og Makrellbekken t-banestasjon som nærmeste naboer, har Smestad-kvinnen siklet på en god stund.

– Jeg begynte for omtrent ett år siden å se på dette huset. Men da var Hus & Hage (interiørbutikk, red.anm.) her. Jeg satt utenfor og snakket med huset. Jeg sa: «Du må bare vente litt. Jeg kommer snart.», smiler hun. – Jeg visste at jeg skulle hit!

Saken fortsetter under bildet.

De karakteristiske landemerket på Makrellbekken får nytt liv.

Så fikk hun i august en tekstmelding fra en venninne om at det var opphørssalg i lokalene, som tidligere har huset både interiørbutikk, flisutsalg og kolonialbutikk.

– Da hadde jeg vært i kontakt med utleier flere ganger. Jeg snakket med dem igjen og spurte om jeg kunne sende dem en konseptbeskrivelse, sier hun.

Plutselig fikk hun en telefon om at de gjerne ville ha henne som leietaker.

– Da holdt jeg på å besvime, innrømmer Verdu-Isachsen.

– Det har vært en enorm læringskurve. September og oktober brukte jeg på å føle meg litt frem. Så begynte vi oppussingen i månedsskiftet november/desember.

Økologisk dreining

Etter å ha drevet danseskole på Nesodden i mange år, har jobbkarrieren hennes dreid seg stadig mer om mat, kosthold og helse. Hun er utdannet ernæringsterapeut og har blant annet drevet egen praksis på Torshov og hos Kilden Helse i Nydalen – og har blant annet holdt både kurs og foredrag om forholdet mellom mat og intoleranser og sykdommer.

– Jeg har snakket mye om mat, men jeg tenkte lenge ikke så mye på produksjonsformen, sier Verdu-Isachsen.

Gradvis fikk hun øynene åpne for økologisk matproduksjon, med jobben i Oikos Økologisk Norge, der hun arbeidet på flere plan, politisk, for forbrukeren og for bonden. I halvannet år var hun engasjert i Ren Mat, medlemsbladet til organisasjonen.

De siste to årene har hun jobbet i DebioInfo som tilbyr veiledning og kunnskapsformidling knyttet til Debios økomerker.

– Som mat- og miljøveileder reiste jeg rundt til storhusholdninger i blant annet barnehager, skoler og kantiner og veiledet om hvorfor og hvordan man velger økologisk, sier hun.

Vil ta riktige valg

Med den stadig voksende kunnskapen og fokuset på økologisk mat, vokste drømmen om å gi folk alternativer til de store matkjedene.

– Jeg ønsker å gi folk muligheten til å ta bærekraftige valg i hverdagen, ved å åpne en dagligvarebutikk med fokus på miljø, klima, dyrevelferd og kvalitetsmat. Det er det ikke her i området fra før, sier hun.

– Fortell mer om konseptet ditt!

– Det skal være mest mulig emballasjefritt. Man føler ofte at man handler mer plast enn mat noen ganger. Konseptet mitt innebærer et løsvektsystem, der du handler linser, bønner, korn, tørket frukt, og masse annet. Da handler du det du trenger, istedenfor å ha skapet fullt av halvfulle plastbeholdere, hvor det meste er gått ut på dato, sier hun.

Hos Landhandleriet kan man ta med handlenett selv, eller man kan kjøpe handlenett som kan gjenbrukes. Plastposer kommer du neppe til å bli tilbudt.

Verdu-Isachsen forteller at hun for eksempel kommer til å kverne korn i butikken og selge olivenolje i løs vekt.

– Jeg ønsker å ta valg som er mer riktig for jorden, familien min, for alle. Det er en prosess, og fremdeles driver jeg og lærer.

Hun vil at butikken hennes på mange måter skal stå i skarp kontrast til de store matvarekjedene.

– Du skal føle at du kommer litt hjem når du kommer hit. Her skal kundene merke at man har tid til en prat. Man skal helst ikke være altfor stressa når man kommer inn her, sier gründeren, som ønsker å gi kunden noe ekstra, i tillegg til å handle det de trenger for å dekke ukens matbehov.

– Jeg ønsker å formidle matglede, matkunnskap og inspirasjon. Og går begge veier. Jeg vil gjerne inspireres tilbake! smiler hun.

Kafé og møteplass

I den ene enden av lokalet blir det plass til en liten kafé, som riktignok starter ganske beskjedent med kaffe, te og noe og bite i, og på sikt blir det kraftkok til deilige supper og gryter.

– Hovedfokuset blir jo på butikken. Det er bare meg, dette her, og så er det mannen min. Men han har jo annen fulltidsjobb, sier hun. Men det er jo han som pusser opp, sier hun og ser seg rundt i lokalene som når Akersposten er på besøk, ser ut til å være et godt stykke unna åpning.

– Han syns dette er kjempegøy, han også, og det er jo godt, sier hun.

Alexandra Verdu-Isachsen ser for seg at her kan hun arrangere matkurs, som å lage pølser eller bake surdeig, det kan være minikonserter og bokkvelder eller man kan slappe av med en god bok. Her kan folk få en ny og trivelig møteplass i nabolaget.

– Her kan man ha bokkvelder og møter. Det kan bli et lite grendehus! sier hun.

– Hvordan har responsen vært etter at du gjorde planene dine kjent?

– Jeg er helt overveldet over responsen. Jeg føler jeg har med meg mange på denne reisen og merker at det er flere som ønsker å være med på dette.

Lurer du på når Landhandleriet på Makrellbekken åpner sine dører, er planen en gang rundt 1. februar. Åpningstidene kommer antakelig til å bli klokken 11 til 18 på ukedagene og 10 til 16 på lørdager.

LES OGSÅ: Ber om hjelp – og bør få det!

Lader opp til å takle store mengder snø

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse