– Du må våge å ta imot en utstrakt hånd

– Ta kontakt med oss, sier Esther Marie Lier (til h.), daglig leder for Ullern Frivilligsentral og får full støtte fra samarbeidspartner Mari Bilben fra Bydel Ullern. Foto: Bjørg Duve
– Du må våge å ta imot en utstrakt hånd. Vi er der for deg. Ta kontakt med oss, sier Esther Marie Lier, daglig leder for Ullern Frivillighetssentral.
Publisert: 20.11.2020 kl 11:45
Sist oppdatert: 20.11.2020 kl 11:48
BYDEL ULLERN: – I disse koronatider vet vi at mange føler seg isolert og glemt og ensomhetsfølelsen banker på døren, fortsetter Lier. Hun vil så gjerne nå fram til de som opplever en trøblete tid med mange stengte dører.
– Alder spiller ingen rolle. Ung som gammel opplever tunge tider.
– Gjør noe med det!
– Gjør noe med det, er hennes sterke oppfordring.
Ring 22 52 30 05 eller bruk ullernfrivilligsentral@bymisjon.no
Frivilligsentralen kan for eksempel tilby telefonvenn, turvenn, besøksvenn og handlehjelp. Helt gratis naturligvis.
Mari Bilben, seniorveileder og bydelskoordinator for aldersvennlig bydel i Bydel Ullern, følger opp.
– Det kan endre hverdagen din å ta imot en utstrakt hånd, sier Bilben og legger til at å få en telefonvenn er med på å gi en noe å se fram til – til det å snakke med en person som betyr noe for deg.
Blir kurset
De som ønsker å arbeide som frivillig hos «Fru Frivillig» - som Esther Marie Lier ofte kalles - må gjennom et kurs.
– Vi godkjenner alle som skal jobbe frivillig her, sier Lier. I dag er de fem ansatte og rundt 300 frivillige. I 2007 var det bare hun som var ansatt, og de var 35 frivillige.
– Ikke minst i disse koronatider er det en god del som har meldt seg til tjeneste. Innbyggere ønsker å gjøre en forskjell. Særlig nå når hele verden gjennomlever helt spesielle livsbetingelser, sier Lier. Hun understreker det meget gode samarbeidet Frivilligsentralen har med Bydel Ullern. Bydelskoordinatoren for aldersvennlig bydel, er en nøkkelperson i dette samspillet.
– Vi legger stor vekt på å koble sammen to personer som snakker godt sammen, sier Lier. Hvis ikke er det litt bortkastet.
– Husk at det ofte kan være godt å snakke med en som ikke kjenner deg fra før – enten det er om været, løst og fast eller om noe som tynger deg. Du stiller med blanke ark når du prater med en av våre frivillige, sier Lier og legger til at den frivillige blir en person du blir kjent med. Noen er blitt venner på denne måten.
Samskaper
– Vi skaper noe sammen med bydelen og føler at vi har en god støtte både hos politikerne og i administrasjonen.
Kvalitetsreformen «Leve hele livet» ligger i startblokkene. Her satses det på at eldre skal få det bedre og få den hjelpen de trenger.
– Skal myndighetene få til dette, må de gjøre det i samspill med frivilligheten, sier Lier.
– Er ikke dette et forsøk fra myndighetene til å få frivillige til å jobbe gratis for andre eldre?
– Jeg ser det ikke slik. God frivillighet koster penger og kommunen eller bydelen kan ikke bestille frivillighet, sier Lier. Hun snur litt på flisa og sier at dette gir innbyggere mulighet til å være der for andre.
Gjør noe med livet ditt
– Det gjør noe med livet ditt også, fortsetter Bilben, som forteller at forskning viser at de som gjør noe for andre, får et sunnere og bedre liv selv.
Da samfunnet ble stengt 12. mars snudde det opp ned på det livet vi kjente. Mange gikk inn i en krise.
– Dette gjorde noe med livene til hver og en av oss, sier Bilben og legger til at i slike situasjoner våkner kreativiteten.
Alle måtte i tenkeboksen da hver og en av oss møtte et nedstengt samfunn. Så ble det en ny nedstenging i den mørke måneden november – som mange opplever som ekstra krevende selv uten korona.
– Krise er alltid avgjørende øyeblikk i livet – uansett når og hvordan det oppstår, sier Mari Bilben og får full støtte fra Esther Marie Lier som legger til:
– Kriser griper inn i alles liv. Vi er ingen krisetelefon, men vi kan hjelpe til med kontakt og noen praktiske oppgaver som kan gjøre hverdagen enklere.