Akersposten

– Du må hele tiden skape livet ditt

Bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten fyller 60 år onsdag. Foto: Bjørg Duve

– Vi vil at du skal ha det bra der du bor. Vi arbeider hele tiden for at de som bor i bydelen skal ha det godt og trygt så lenge som mulig i eget hjem, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten. Onsdag fyller hun 60 år. I fem år har hun vært øverste administrative leder i Bydel Ullern.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2019 kl 09:45

BYDEL ULLERN: – Det bor mange over 67 år i vår bydel, og antall eldre vokser raskt, fortsetter Joten, som er født og oppvokst på Lillehammer. – Særlig de som er mellom 67 og 90 år, blir det mange flere av i vår bydel i årene som kommer, fortsetter Joten, som selv er hjemmehørende i denne bydelen.

– Hvordan vil du møte det?

– Vi må sørge for at innbyggerne får de tjenester de skal ha, men vel så viktig er det at en selv er med på å skape sin egen alderdom.

– Hva tenker du på?

– At hver og en planlegger sitt eget liv. Det er ditt og mitt ansvar å skape trygghet og tilhørighet i eget liv – for ikke å si mening. Bydelen kan bare være behjelpelig og støttespiller. Men hvordan du ønsker å ha det, må du selv arbeide for – slik det har vært gjennom hele livet. Det forandrer seg ikke selv om en begynner å dra på årene.

Å høre til et sted

Dette er viktig for henne å få sagt. Ingen tvil om det. Hun ser meg rett inn i øynene og tenker kanskje ikke på at på mange måter snakker hun til seg selv. I dag fyller hun 60 år. Hun har ennå en god del år igjen i arbeidslivet, men også hun har passert middagshøyden. Hun er selv i den alder at hun må begynne å tenke og planlegge for resten av livet. I år fikk hun – som innbygger i Bydel Ullern – for første gang programmet for Skøyen aktivitetssenter og Ullern kultursenter i postkassen. Det bare fordi hun skulle runde 60 denne høsten. Hun er en del av besteforeldregenerasjonen. I våres ble hun bestemor for andre gang, noe hun opplever som livets gave.

– De to sentrene er viktige, fortsetter hun.

23. november i år er det fire år siden bydelen overtok driften av de to sentrene, som flittig benyttes av dem over 60 år. Også folk fra andre bydeler kommer.

– Her er det mange og ulike aktiviteter. En «hører til» et sted, en kan ta del i opplevelser sammen med andre, en kan ha hyggelige samtaler med kaffe og vafler.

Hun drikker litt te. Tenker seg om før hun fortsetter:

– Det å komme seg ut av huset, være sammen med andre mennesker, er noe av det viktigste her i livet. Det er med på å skape trivsel, er med på å gjøre livet godt.

Jeg er ikke i tvil om at hun mener det. Måten hun sier det på får meg til å tenke på at vi alle må være oss dette bevisst.

– Å forebygge er noe av det viktigste som gjøres. Bydel Ullern satset derfor med én gang på å være med på Oslo kommunes opplegg med «Aldersvennlig by» så derfor har vi i bydelen en egen koordinator på dette området.

– Hvorfor satser dere her?

– Vi må være med på å tilrettelegge slik at folk klare seg selv på best mulig måte. Da må vi forsøke å legge til rette for det. Vi tror at vi best kan gjøre det innenfor samfunnsdeltakelse, kommunikasjon og medvirkning, samt utendørsområder og fysisk aktivitet. Derfor har vi satt inn et støt der.

Bydelsdirektøren trekker fram møteserien MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter. Hun understreker viktigheten av å ha slike arenaer hvor befolkningen kan møtes og diskutere. Her kan innbyggerne ha samtaler om hva som er viktig i deres hverdag med politikere, ledere i bydelen og andre samfunnsaktører. Hun har ved flere anledninger selv innledet til diskusjon på MandagsSTOPPEN, som Ullern kultursenter arrangerer i samarbeid med Bydel Ullern og som er en del av «Aldersvennlig bydel». Både politikere og byråkrater stiller villig opp til å delta i disse meningsutvekslingene.

– Å delta her er meningsfylt for alle parter. Hvordan kan vi som byråkrater lage gode tilbud hvis vi ikke vet hva innbyggerne mener?

Joten er svært opptatt av at innbyggerne på en eller annen måte skal være deltakere – enten en er stor eller liten.

– Bydelen må være med på å skape ulike treffsteder. Vi mennesker er så forskjellige at mangfold er viktig.

Hun vil at du og jeg skal ha noe meningsfylt å gå til, noe som er med på å fylle livene våre med gode opplevelser. Vi skal leve selvstendige liv. Det er med på å gi den enkelte god helse. Bydelsdirektøren, som er sykepleier av utdanning, vet så inderlig vel at dette er sant.

Den viktige transporten

Utfordringen er at det blir vanskeligere og vanskeligere for dem som er dårlig til bens å komme seg til steder hvor en kan få helsebringende opplevelser og samvær med andre. Alle kan ikke gå, sykle eller bruke offentlig transport og bilen får en ikke lenger parkert.

– Hvordan løser en den situasjonen?

– Jeg håper virkelig at de «rosa bussene» kommer til vår bydel til neste år.

Dette er Ruters aldersvennlige transport-tilbud for dem over 67 år. Det testes nå ut i tre bydeler. Dette er et dør-til-dør-tilbud for folk over 67 år som trenger transport på dagtid.

– Vi håper virkelig at «rosa busser» er på Oslo-budsjettet for neste år.

Opplegget er at en minibuss henter deg hjemme og kjører deg dit du ønsker innenfor bydelen. Rullator og rullestol er ingen hindring.

– Transport er en utfordring. Ingen tvil om det.

Joten er klar over at byråkrater og politikere må gripe fatt i de transport-utfordringene som kommer med alder. Bilen har ikke lenger de samme parkeringsmuligheter. Vinter i Norge fører ofte til glatte veier og islagte fortau. På dette området er det ikke lenger like enkelt å være selvhjulpen.

– Seniorsentrene har egen transporttjeneste. Hva med å utvide fra én til to biler?

– Det er noe vi må se nærmere på.

Transportutfordringer i Oslo og i bydelen, var trolig ikke det hun så for seg at hun skulle arbeide med da hun begynte utdanningen til sykepleier. Hun kom til Oslo i 1980 og er utdannet Røde Kors-sykepleier på A-hus.

– Hvorfor sykepleier?

– Jeg ville hjelpe andre mennesker, kommer det kjapt. – Og jeg syntes det var et spennende fag, fortsetter hun og legger til at den gangen var det ikke så vanlig at jenter tok en lengre utdanning.

– Mor var så absolutt en pådriver her.

På rett plass

Det tok ikke lang tid før hun satte seg på skolebenken igjen og tok hovedfag i rehabilitering. For fem år siden tok hun en master i ledelse. Hun har jobbet i Oslo kommune i 20 år og hatt en rekke lederstillinger. I desember i 2014 inntok hun direktørkontoret i Hoffsveien 48 der bydelsadministrasjonen holder hus – like ved den øvre Smestaddammen. Hun bor ved den nedre Smestaddammen så hun har ikke lange veien til jobb. Hun er blant dem som sykler til jobben og i bydelen hvis det passer med de øvrige gjøremålene. Hun liker å komme seg ut av kontoret og treffe innbyggerne der de er.

– Drivkraften din er?

– At folk skal få det bedre. At mennesker skal leve gode og meningsfylte liv.

Det er ikke tvil om at alt det vi har snakket om er noe hun virkelig arbeider for.

– Hadde det ikke vært bedre å være politiker og ikke byråkrat?

– Jeg synes det er så utrolig interessant å arbeide i skjæringspunktet mellom de som tilrettelegger og de som tar politiske beslutninger.

Det virker som om 60-åringen er på rett plass. Hun sitter godt plassert midt i dette spenningsfeltet. Hun forbereder og legger fram saker for Bydelsutvalget, som er det besluttende organ i bydelen. Dialogen med politikerne er viktig for hennes arbeid innad i administrasjonen, overfor innbyggerne og aktører i bydelen. Hun trives i møtet med andre mennesker.

– Hva vil du gjøre den dagen du går av og blir pensjonist?

– Da vil jeg fortsette å jobbe – men da som frivillig. En kommune eller en bydel kan ikke løse alle oppgaver. Svært mange av de tilbudene som gis, kan bare komme i stand ved hjelp av frivillige. Vi må alle bidra ut fra den situasjonen vi er i.

Marie Anbjørg Joten har flere år igjen i arbeidslivet. Hun har rundt 1000 ansatte i bydelen, men hun legger også stor vekt på at bydelen har mange frivillige.

– Det er vi utrolig glade for. Vi trenger dere! Vi har behov for flere frivillige så meld dere til tjeneste.

– Hvor skal en henvende seg?

– Ta kontakt med Ullern kultursenter, Skøyen aktivitetssenter, Ullern frivillighetssentral eller med koordinator for «Aldersvennlig bydel», Mari Bilben. Det beste med å være frivillig, er at en har så mye igjen for det selv! Det gjør godt, å gjøre noe godt, sier Marie Anbjørg Joten.

Vi har sittet på Ullern kultursenter og pratet. Jeg går med henne ut i den nye parken rett ved Stoppestedet. Tid for fotografering. Her ser hun de nye trampolinene som er nedfelt i bakken – noe hun straks må prøve. Det er lett å se at hun gleder seg over aktivitetsmuligheten der hun spretter opp og ned flere ganger.

Kontaktinfo for frivillige:

Ullern kultursenter: kultursenter@bun.oslo.kommune.no

Skøyen aktivitetssenter: aktivitetssenter@bun.oslo.kommune.no

Mari Bilben, koordinator for "Aldersvennlig bydel": mari.bilben@bun.oslo.kommune.no

Ullern frivilligsentral: ullernfrivillighetssentral@bymisjon.no

Faktaboks

Bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten

Født 16. oktober i 1959 på Lillehammer.

Hun har vært bydelsdirektør i fem år.

Joten er utdannet sykepleier og har en mastergrad i ledelse fra Universitetet i Oslo. Hun har solid ledererfaring fra ulike steder og prosjekter i Oslo kommune.

Bydel Ullern:

  • Bydel Ullern er en av 15 bydeler i Oslo med rundt 34 000 innbyggere og ca. 1000 ansatte.
  • Bydelen ledes politisk av bydelsutvalget og administrativt av bydelsdirektøren.
  • Innbyggerne skal få riktig hjelp når de har behov for det.
  • Bydelen arbeider med å få til gode dialoger med innbyggerne og involvere dem i utviklingen.
  • Bydelen ønsker å støtte innbyggerne, slik at de kan leve selvstendige liv.
  • Bydelen er opptatt av både digitalisering og fysiske møteplasser.
  • Bydel Ullern – en skapende og inkluderende bydel

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...