Akersposten

– Du kan ikke være modig hvis du ikke er redd

– Greit, da drar vi til Vinderen, men vi blir ikke der. Men det er vi blitt da, sier Håvard Tjora om den gangen han og kona endte opp der de bor nå, på Vinderen. Karoline Gregersen Herlofsen møtte Håvard Tjora i godstolen på Deichman Røa torsdag kveld. Det ble en ærlig og interessant samtale om frykt, fobier, oppvekst og seiling. Og mye annet. Foto: Skjermdump

Når frykten og fobiene dukker opp, kan man velge å gå rett i strupen på problemene. Det har Håvard Tjora gjort flere ganger.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2021 kl 19:13

RØA/VINDEREN: Superlærer, forfatter, foredragsholder og TV-personlighet Håvard Tjora var først ut i godstolen da Deichman Røas og Akerspostens intervjuserie – eller «livepod» – så dagens lys torsdag kveld.

I en times tid fikk vi et interessant innblikk i Tjoras verden, og det handlet både om frykt, mot, skam, fobier og trangen til å overvinne noen av disse.

Du kan se hele samtalen, «Karoline møter lokale helter», her (Facebook, intervjuet starter rundt fem minutter ut i videoen).

Gutten som ikke ville slå

Det er altså rundt 15 år siden 44-åringen og kona ved en tilfeldighet flyttet seg fra Majorstuen til Vinderen, etter at han bodde på Bjølsen da de to møttes. Et helt annet sted hadde de skaffet seg et hus, men feil ved huset gjorde at de aldri kunne flytte inn. Da dukket muligheten opp på Vinderen.

– Greit, da drar vi til Vinderen, men vi blir ikke der, hadde Tjora og kona blitt enige om. Men 15 år senere bor de der ennå.

Oppveksten sin hadde han imidlertid på Ellingsrud og Gjøvik, og derfra har han både gode og ikke fullt så gode minner.

– På Gjøvik var det veldig rolig og greit lenge, men så var det en periode hvor det ikke var så rolig og greit for min del, sa han, og fortalte om hvordan han som 16-åringen ble dratt med på ting som ikke bare var positive.

– Jeg hadde en far som var pasifist, og vokste opp med at man aldri burde slå, man burde ikke havne i bråk (…), så hvis jeg havnet i bråk, kunne det ikke falle meg inn å slå. Men jeg ble jo fort slått da. Det er som Jokke & Valentinerne synger om, jeg har aldri vunnet en slåsskamp, men jeg har vært med i mange.

– Er det det samme du lærer til barna dine? spør Karoline.

– Ja, det er egentlig det. Men jeg er ikke sikker på om det er riktig.

Tjora snakket om ydmykelsen ved å bli utsatt for vold, om å være forsvarsløs, og ikke ha mulighet til å ta igjen.

– Jeg var stor og sterk og hadde mulighet til å ta igjen, men jeg gjorde det ikke, sier Tjora og nevner både oppdragelsen og kanskje mangel på mot.

– Jeg kan godt si at det var mitt store mot som gjorde at jeg ikke slo, men det var nok fordi jeg var livredd, innrømmer han.

I strupen på frykten

Det er en åpen og ærlig samtale mellom Karoline Gregersen Herlofsen og Håvard Tjora, og mannen som i løpet av vinteren og våren ble enda mer kjent for det norske folk gjennom sin deltakelse «Kompani Lauritsen» på TV2, fortalte villig om både gamle og nye frykter og fobier som har plaget ham.

Tjora har vært innom både klaustrofobi, høydeskrekk og havskrekk, og flere av disse fobiene ble utfordret i den nevnte tv-serien. At han aldri har vært spesielt glad i åpent hav og båtliv, var en en frykt han gikk rett i strupen på da familien i fem år bodde på Svalbard.

Han gikk til innkjøp av en havseiler, og uten egentlig å ha spesielt mye erfaring som seiler, tok han med familien ut på en ett års seiltur som tok dem over Atlanterhavet. Til tross for at bare det å seile den nyinnkjøpte båten fra Sør-Sverige til Norge og Svalbard, endte i store problemer.

– Jeg kunne jo ikke seile, så det var litt klønete, påpeker han i samtalen med Karoline.

Ny bok

Og nettopp mot er temaet for Vinderen-beboerens neste bok.

– Du kan ikke være modig hvis du ikke er redd, sier Håvard Tjora. – Da er det meningsløst å snakke om mot.

– Det er hva du gjør med frykten din, som er den store faktoren, at du klarer å kontrollere frykten din. Hva gjør du når du klarer å kontrollere frykten? sier han.

Det er bare få dager til Tjora skal ha det første manuset til boken klart, og så får vi se om denne boken følger opp bestselgere som «Mattemagi» og «Tjoras matteskole».

Det ble en innholdsrik, ærlig og interessant time i godstolen på Deichman Røa torsdag kveld. Dette var bare det første av flere interessante møter mellom Karoline og lokale helter. Neste ut i stolen er Røa-mannen Thomas Felberg, i slutten av september.

Har du lyst til å se hele praten med Håvard Tjora, finner du den her (Facebook, intervjuet starter rundt fem minutter ut i videoen).

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...