Akersposten

– Dropp eiendomsskatt og ettergi leie

DROPP ELLER UTSATT EIENDOMSKATT: Høyre ber om utsettelse av eiendomsskatt for både private og næringsliv. Åpner også for periode med helt dropp av eiendomsskatt. Arkivfoto

Det er bare noen av punktene i krisetiltakene som Høyre presenterer for byrådet i dag.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2020 kl 10:05

OSLO: Pressemelding fra Oslo Høyre lørdag:

I dag kom Oslo Høyre med krav om at byrådet stanser skatteregning på 400 millioner kroner. I pressemeldingen fra Oslo Høyre kommer det frem:

Regjeringen har innført de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge siden 2. verdenskrig for å begrense spredning av koronaviruset Covid-19. Regjeringen har fremmet en rekke forslag til tiltak som vil bidra til å trygge bedrifter og arbeidsplasser i Norge nå, og i nærmeste fremtid. Finansdepartementet anslår at de foreslått skatteutsettelsene alene vil forskyve innbetalinger av til sammen 117 milliarder kroner. Tusenvis av arbeidsplasser i Oslo er i krise som følge av korona-utbruddet. Oslo Høyre legger derfor frem ti krav til byrådsledere Raymond Johansen for å hjelpe Oslos 90.000 bedrifter og enda flere arbeidsfolk gjennom krisen.

Oslo Høyre oppfordrer byrådet til å bli med på den gigantiske dugnaden.

- Når regjeringen går foran må kommunen følge etter. Det første byrådet må gjøre er å gi klar beskjed om at de allikevel ikke vil kreve inn 400 millioner kroner i eiendomsskatt som forfaller neste uke, sier Oslo Høyres finanspolitiske talsperson Anne Haabeth Rygg.

- Alle må bidra i dugnaden for å begrense skadene av denne krisen. Jobb nummer 1. er å stanse smittespredningen. Samtidig må vi også hjelpe næringslivet i Oslo gjennom krisen. Oslo Høyre er forberedt på å hjelpe byrådet der vi kan, og legger nå frem krav til tiltak som kan hjelpe næringslivet og redde arbeidsplasser. Vi må forvente at også kommunen må bruke milliarder for å møte krisen, sier gruppeleder Øystein Sundelin i Oslo Høyre.

En betalingsutsettelse for eiendomsskatten og andre kommunale avgifter, i første omgang frem til neste forfall, vil frigjøre midler som næringsdrivende med liten eller ingen omsetning pga koronakrisen nå har større behov for enn Oslo kommune. Høyre mener også at bedrifter som er i dyp økonomisk krise som følge korona-epidemien skal fritas fra eiendomsskatt. Kommunen må finne løsninger med gårdeierene slik at også de som leier næringslokaler får reduserte utgifter. Dert er registrert over 90.000 ulike virksomheter i Oslo. Fra enkeltmannsforetak til noen av landets største bedrifter.

- Oslo Høyre krever at også byrådet stiller opp med med økonomisk nødhjelp. Ellers risikerer vi at byen ikke har et mangfoldig næringsliv med spennende tilbud til alle når krisen er over, sier Haabeth Rygg.

Eiendomsskatt og kommunale avgifter i Oslo har forfall 25.mars.

Her en kortversjon av de viktigste tiltakene:
Se alle forslag til tiltak i bunnen av saken.

  • Dropp all eiendomsskatt frem til sommeren.
  • Dropp kommunal husleie til næringsdrivene i minimum to måneder
  • Utsett innbetaling av alle kommunale avgifter til mai. (Neste forfall 25.5)
  • Fremskynde beslutninger som kan styrke næringslivet i Oslo, som byggesaker, skjenkebevilling til nye steder, opprettholde konsulentavtaler kommunen har, tilby lærlingplasser i kommunen innen reiseliv osv.
  • Leie av kommunal grunn gjøres gratis ut året.
  • Alle tilskudd som kommunen har gitt til idretten og frivillige organisasjoner for inneværende år kan beholdes av mottakerne, uavhengig av om arrangementer eller aktivitet gjennomføres eller ikke.
  • Innfør ekstraordinært renhold av bysykler og kollektivtransport for å forebygge smitte.
  • Oslo kommune bør legge press på Staten for å fremskynde Fornebubanen, ny t-banetunnel gjennom sentrum og andre større investeringer i Oslo-området.

SITUASJONSBESKRIVELSE

I forbindelse med tiltakene som settes inn for å begrense smitten av Korona-viruset, rammes mange næringer og arbeidstakere. Alt fra store selskaper med tusener av ansatte, til mindre bedrifter og enkeltmannsforetak, har fått en full stopp som følge av restriksjonene.

Regjeringen har satt inn mange økonomiske tiltak for å hjelpe både bedrifter og ansatte slik at deres økonomi kan holdes oppe i denne vanskelige perioden. Dette vil bidra til at mange av selskapene ikke går konkurs, men vil kunne holdes i gang. Fredag 20.mars ble det kjent at regjeringen foreslår å forskyve innbetaling av skatter og avgifter for 117 milliarder kroner for å trygge norske arbeidsplasser.

Det er registrert over 90.000 virksomheter i Oslo. Onsdag 25.mars forfaller regningene for kommunale avgifter i Oslo kommune, hvor eiendomsskatten utgjør om lag 400 millioner kroner.

Høyre foreslår at også Oslo kommune blir med på den økonomiske dugnaden for å trygge arbeidsplassene.

VÅRE FORSLAG

1. Oslo kommune forskyver innbetaling av eiendomsskatt i første omgang til 25.mai, med mulighet for ytterligere utsettelse til 25.august når tredje termin har forfall. Oslo kommune må søke samarbeid med næringslivets organisasjoner og private gårdeiere i Oslo for å sikre at næringsdrivende som leier lokaler får redusert husleien tilsvarende beløpet gårdeier får betalingsutsettelse for.

2. Oslo kommune bør i tillegg samarbeide med næringslivets organisasjoner og gårdeierne i Oslo for å finne en løsning for virksomheter som er truet av konkurs pga koronakrisen slik at de for en periode fritas helt, eller betaler redusert eiendomsskatt. En mulig modell kan være at gårdeiere som fjerner 100% av leiekostnadene til leietakere, får ettergitt 100% av eiendomsskatten på næring, og tilsvarende ved lavere prosenter (50% avslag i leie, gir 50% avslag i eiendomsskatt). Der kommunen leier ut til næringsvirksomhet skal leien ettergis i første omgang for 2 mnd. for virksomheter som har mistet omsetning som følge av restriksjoner pga korona-krisen.

3. Oslo kommune må prioritere å jobbe med saker som kan sikre aktivitet i økonomien når samfunnet kommer i gang igjen etter Korona-krisen, og å ikke stanse aktivitet som kan holdes i gang. Det betyr for eksempel å:

- ferdigstille byggesaker som kan gi forutsigbar aktivitet i byggebransjen. Klarsignaler på saker i disse dager, kan hindre permitteringer i mange selskaper.

- tildele skjenkebevillinger, og behandle klager i skjenkesaker, slik at ikke kommunen står i veien for god omsetning når virksomhetene kan gjenåpnes etter korona-krisen.

- tillate steder med skjenkebevilling at andre ansvarlige kan rapporteres inn til kommunen, dersom de som har bevillingen er rammet av viruset eller har karantene, for å holde virksomheten i gang.

- ikke kansellere konsulentoppdrag som kan jobbes med i denne perioden.

- finne plass til lærlinger fra bransjer som eksempelvis reiseliv og renhold i kommunen.

- at kommunen betaler alle regninger til næringsdrivende i god tid før forfall av fakturaene.

- vurdere om det er investeringsprosjekter som kan fremskyndes for å stimulere til økt næringsaktivitet. Oslo kommune bør legge press på Staten for å fremskynde Fornebubanen, ny t-banetunnel gjennom sentrum og andre større investeringer i Oslo-området.

4. Når vi nå oppfordres til en nasjonal dugnad, må kommunen også samarbeide med private aktører på områder der de trenger mer kapasitet. Her må Oslo kommune legge restriksjoner på hylla på områder som for eksempel transport, helse, barnevern, rusomsorg. Hvis et sykehjem har behøv for midlertidige lokaler som følge av uhensiktsmessig bygningsmasse og stor fare for virussmitte må kommunen bruke ledig kapasitet hos private aktører, for eksempel hoteller som står tomme om det er hensiktsmessig.

5. Leie av gategrunn utenfor egen virksomhet bør være gratis ut året, for å gi serveringssteder i byen et løft når Korona-krisen er over.

6. Betaling av de kommunale avgiftene 25.3 utsettes, i første omgang til 25.mai som er neste forfallsdato, for å sikre alle Oslos husholdninger bedre likviditet.

7. Sykkelen er et smittefritt og helsefremmende transportmiddel. Alle sykkelstier og sykkelveier, må rengjøres for grus og vaskes, slik at det fremstår attraktivt å sykle. Kommunen bør også se på om flere virksomheter kan sertifiseres som sykkelvennlige arbeidsplasser. Sykkelprosjekter som er vedtatt bør man fremskynde byggingen av.

8. Det bør vurderes å skjerpe renhold av bysykler og el-sparkesykler for å hindre at disse sprer smitte. Også på kollektivtransporten må det settes inn tiltak for å bedre renholdet, og unngå virus-spredning.

9. Kultur og idrett: Kommunen må garantere at alle byens idrettsklubber som gir et tilbud til barn og unge kan gi samme aktivitetstilbud etter krisen. Kommunen må gå i dialog med Oslo Idrettskrets for å finne gode løsninger for byens mange klubber. Tildelinger som er gjort til kulturarrangementer som ikke gjennomføres, der pengene ikke er brukt opp, kan beholdes mot at mottakerne redegjør for hvordan pengene skal brukes.

10. Regjeringen har forsterket støtten til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene. Disse midlene må Oslo kommune snarest mulig lyse ut, slik at de kommer bedriftene til nytte. Her kan for eksempel norskopplæring være et aktuelt tiltak på mange arbeidsplasser, som har kurs som kan følges hjemmefra.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...