– «Drop In» og snakk med noen!
– Det aller viktigste er å forebygge. Sørge for å gi tidlig hjelp, slik at hver og en av oss kan leve selvstendig og gode liv. Derfor har Bydel Ullern gått sammen med bydelene Frogner, Vestre Aker og Nordre Aker i det som heter «Ung Arena Vest». Det er et «Drop In»-sted for ungdommer, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten, i Bydel Ullern, til Akersposten.
Publisert: 13.06.2019 kl 10:51
BYDEL ULLERN: – Dette er et lavterskeltilbud til unge mennesker som har ulike utfordringer i livet, fortsetter Joten. Her kan osloungdommer i alderen 12 til 25 år snakke om det de har på hjertet. Der vil en hjelpe ungdommene så lang de har mulighet til det.
– Stikk innom og snakk med noen, oppfordrer Joten.
Hun garanterer at de unge vil bli lyttet til.
– Tilbudet er gratis.
– Hvor skal «Ung Arena Vest» holde til?
– På Majorstuen. Nærmere bestemt Sørkedalsveien 10, i 2. etasje med inngang fra den siden av huset som ligger nærmest Colosseum.
«Ung Arena Vest» åpner i starten av september. Endelig åpningsdato er ikke satt.
Det finnes to slike tilbud i hovedstaden. Det er henholdsvis «Ung Arena Sør» og «Ung Arena Sentrum».
Prat samme dag
– Det viktigste av alt er en får noen å snakke med der og da og ikke om noen uker, fortsetter Joten.
På «Ung Arena Vest» vil en kunne treffe fagpersoner, helsepersonell samt frivillige. De ansatte har selvsagt taushetsplikt.
Nettsidene til «Ung Arena Oslo» hjelper deg videre til noen å snakke med. En må ikke møte opp rent fysisk. En kan selvsagt ringe eller chatte.
– En kan godt være anonym, sier Joten.
Inkluderende
Bydel Ullern har som visjon å være skapende og inkluderende.
– Det å inkludere er viktig i alt vi gjør – og planlegger å gjøre – i Bydel Ullern. Enten det er ungdom som trenger hjelp, flyktninger som skal bo i denne bydelen, mennesker som er i ferd med falle ut av arbeidslivet eller eldre mennesker som står i fare for å miste det sosiale samværet.
Bydelsdirektøren snakker varmt om forebygging og viktigheten av å samarbeide på tvers av sektorene, med arbeidslivet, med markedskontakter for å sikre at den enkelte skal kunne leve egne og selvstendige liv.
– Forebygging er ikke lovpålagte oppgaver. Har du penger til det?
– Det er langt dyrere å sette inn tiltak senere i livet enn å forebygge tidlig, sier Joten og legger til at samfunnsøkonomisk er forebygging det beste en kan gjøre. Når en tar de menneskelige omkostningene med i betraktning, er det ingen tvil om at forebygging er veien å gå. Inkludering gir innbyggerne bedre og lykkeligere liv.
– Derfor må vi gjøre det.
Jobb det viktigste
– Noe av det viktigste er at de i arbeidsfør alder, er i arbeid. Det gir verdighet og tilhørighet. Det inkluderer og er forebyggende, sier Joten og legger til at arbeidslivet må bli flinkere til å få med flere - uansett alder. De unge må få starte på en arbeidsvei og de som har utfordringer i arbeidslivet må få hjelp, slik at de kan klare seg med en tilpasning.
– Ikke minst må vi bli flinkere til å ansette eldre mennesker.
Det er et paradoks at vi her i landet arbeider for et åpnere samfunn, men samtidig faller stadig fler utenfor.
– Derfor må vi hele tiden arbeide for å inkludere. Det er grunnen til at vi må fokusere på hva den enkelte kan bidra med, fortsetter Joten og legger til at det norske samfunnet har en tradisjon for å verdsette enkeltmennesker.
Gode oppvekstsvilkår
– I Bydel Ullern er det viktig å være en del av «Aldersvennlig by» og videreutvikle de delene av samfunnet. Ordfører Marianne Borgen var på Ullern kultursenter og snakket blant annet om viktigheten av gode oppvekstsvilkår og den betydning det har for å skape en aldersvennlig by. Vi skal ha med oss alle aldersgrupper, understreker bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten.
Bydel Ullern har satset på følgende tre områder innen «Aldersvennlig by». Samfunnsdeltakelse, kommunikasjon og medvirkning, og fysisk aktivitet.