– Drømmen min er å kjøre maskiner
Han har tilbrakt så mange timer på utsiden av gjerdet, at det var på tide å invitere ham inn. Morten (21) sa ja takk!
Publisert: 17.11.2020 kl 14:55
Sist oppdatert: 17.11.2020 kl 14:57
HUSEBY/RØA: Ikke alle er glade for at Hundejordet på Huseby, vis-à-vis Huseby skole, nå graves opp for å gjøre plass til det nye reservevannanlegget for Oslo. I flere år fremover skal dette være en anleggsplass, og det skal graves, bores og sprenges – og ikke minst fraktes enorme menger masse vekk herfra både på lastebiler og gjennom en tunnel som nå anlegges i retning Sollerudstranda.
Rundt 100 meter ned i bakken skal de, og selve vannbehandlingsanlegget blir 80 meter dypt og vil inneholde syv ulike, store rom. Tunnelen som skal brukes til å frakte masse til uttak ved Sollerudstranda, blir tre kilometer lang. Den viktigste tunnelen, som skal frakte vann fra Holsfjorden, blir 19 kilometer lang.
LES MER om Ny vannforsyning Oslo her.
Kan nesten se anleggsplassen
Én som har sett frem til å få Oslos største anleggsprosjekt i sitt lokalmiljø lenge, er Morten Helverschou Hagen. 21-åringen bor ikke så langt unna, på Røakollen i Aslakveien. Han kan nesten se anleggsområdet på Hundejordet hjemmefra.
– Men det er noen trær i veien dessverre, sier Morten, som denne høsten har hengt mye utenfor gjerdene på anleggsplassen. Fascinasjonen for store maskiner og anleggsarbeid har han hatt lenge.
– Dette har jeg vært interessert i siden jeg var liten. Drømmen min er å kjøre maskiner, sier Morten, som i løpet av de siste ukene er blitt et kjent ansikt for dem som jobber på anleggsplassen.
– Det var på tide at Morten fikk lov å komme inn og se litt nærmere, sier Rune Aasen, kontrollingeniør i Vann- og avløpsetaten, og Ole Petter Johansen, prosjektleder i Skanska. Sammen med HMS-rådgiver Mats Martinsen i firmaet Marthinsen & Duvholt og HMS-leder Ingvild Haga i Skanska, får vi lov til å rusle litt rundt i det som i disse dager er en ganske vått og gjørmete anleggsplass.
Alt regnet de siste ukene har gjort jobben litt vanskeligere, bekrefter prosjektleder Johansen, som syns det er helt ålreit å snakke om store anleggsmaskiner med entusiasten Morten.
– Cat er den beste gravemaskinen, sier Morten, og prosjektlederen nekter ikke for at Cat står høyt i kurs også hos ham.
– Hva slags hjullaster skal dere bruke inne i tunnelen? En Cat 988? spør Morten.
– Ja, det kan hende, sier Johansen.
– Den er stor. En grom maskin, sier Morten.
– Vi skal også bruke en hel-elektrisk forgraver, en norskbygd AMV.. Det hjelper veldig på luften å bruke elektrisk, sier Johansen.
– Gøy!
Selv har Morten hatt praksisjobber der han har fått prøve seg litt bak spaker og grabber, og over nyttår skal han begynne i jobb på kongsgården på Bygdøy. Da blir det snømåking, gressklipping og mye annet praktisk arbeid. Kanskje er det noen maskiner som venter ham der, hvem vet?
Morten er ferdig med runden sin på anlegget, og det er tydelig at han er blitt godt kjent med vennene sine innenfor gjerdet. Han lover at han snart kommer tilbake.
– Jeg står mange timer utenfor her. Jeg er her flere ganger i uken. Det er gøy å se på! smiler han.