Akersposten

Drastiske kutt på Bestum skole

Det kan gå mot drastiske kutt i blant annet sosiale aktiviteter om ressursfordelingsmodellen blir vedtatt som foreslått i bystyret onsdag. Nå oppfordres skolens foreldre til å protestere. Her fra et arrangement på Bestum skole i 2016. Arkivfoto: Fredrik Eckhoff

«Situasjonen er så alvorlig at Driftsstyret, skolens styre, har advart byråden om at budsjettforslaget ikke er forenlig med forsvarlig drift av skolen.» Det skriver FAU i et skriv til foreldrene ved Bestum skole fredag

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2018 kl 13:22

BESTUM: I forslaget til budsjett for 2018 foreslås det kutt som kommer til å merkes. Nå oppfordrer FAU til foreldreprotest før ressursene skal fordeles i bystyret førstkommende onsdag.

Det har vært mye diskusjon om den planlagte ressursfordelingsmodellen, og særlig fra skolene i Oslo vest har det kommet skarpe reaksjoner fra skolens administrasjoner, driftsstyrer og FAU’er (Foreldrenes arbeidsutvalg).

På et møte i driftsstyret på Bestum skole denne uken kommer det frem at ressursene som planlegges tildelt Bestum skole vil føre til dramatiske kutt i budsjettet for 2018. I et brev fra styret i FAU fredag kommer det frem at følgende kutt vil måtte gjennomføres om ikke Bestum får mer midler:

  • Det vil ikke bli innkjøpt lærebøker i 2018
  • Skolebiblioteket får ingen nye bøker
  • Det er ikke rom for å gjennomføre den tradisjonelle skidagen
  • Det må med stor sannsynlighet kuttes i antall lærerstillinger

I brevet skriver også FAU at «situasjonen er så alvorlig at Driftsstyret, skolens styre, har advart byråden om at budsjettforslaget ikke er forenlig med forsvarlig drift av skolen.»

FAU oppfordrer foreldre til å protestere, og de opplyser i brevet hvordan foreldre kan gjøre dette.

Her er brevet fra FAU til Bestum-foreldrene i sin helhet:

«Bestum FAU oppfordrer alle foreldre med barn på Bestum Skole til å protestere mot den planlagte Ressursfordelingsmodellen som ennå ikke er vedtatt av bystyret.
Ressursfordelingsmodellen var planlagt vedtatt av bystyret rett før jul. Ved en inkurie ble byrådets forslag til justeringer tatt til orientering i stedet for vedtatt. Det betyr at vedtak skal fattes i Oslo Bystyre 31. januar. Etter forrige behandling av saken den 13. desember, har Oslo fått ny byråd for Oppvekst og Kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.

Vi ønsker å gjøre henne og de andre politiske partiene som stemmer for ressursfordelings-modellen klar over hvilke negative konsekvenser modellen vil ha for de økonomiske rammebetingelsene for Bestum Skole og andre sammenliknbare skoler. Vi er bekymret for at det nedjusterte budsjettet vil gjøre det vanskelig for skolen å gjennomføre undervisning til alle barna med den kvaliteten de har krav på.

Hva er ressursfordelingsmodellen?

Ressursfordelingsmodellen har til hensikt å fordele ressursene mellom Oslo-skolene for å sikre at alle elever får opplæring tilpasset deres behov. Vi er ikke uenige i en ujevn fordeling av ressursene mellom skolene, skolene med størst utfordringer bør også i fremtiden få større budsjetter for å sikre at alle elever får den undervisningen de trenger og har krav på.

Det vi ser oss nødt til å protestere mot, er at andre skoler inkludert Bestum Skole, gis budsjetter som er for lave til at de kan levere forsvarlig tilpasset opplæring til sine elever. Mange skoler vil få et driftsbudsjett som ligger på et nivå som er lavere enn noen andre skoler i Norge (side 89 i rapport fra Deloitte 25.01.2017 Hvordan sikre en rettferdig fordeling av midler til grunnskolene i Oslo? Bestilt etter vedtak i Bystyret 4.feb 2015).

For Bestum Skole er det et alvorlig misforhold mellom foreslått tildeling av ressurser og de faktiske kostnadene til spesialundervisning og helt nødvendig tilpasset opplæring.
Den foreslått fordelingen av midler vil bety en ytterligere omfordeling av de sosiodemografiske kriteriene og dermed et redusert beløp pr elev i vår del av byen.

Hva er konsekvensen for Bestum skole og våre barn?

I forslaget til budsjett for Bestum Skole for 2018 så fremkommer konsekvensene ved budsjettet tydelig. Skolen er tvunget til å kutte på alle områder som ikke går direkte utover undervisningen, for eksempel:

  • Det vil ikke bli innkjøpt lærebøker i 2018
  • Skolebiblioteket får ingen nye bøker
  • Det er ikke rom for å gjennomføre den tradisjonelle skidagen
  • Det må med stor sannsynlighet kuttes i antall lærerstillinger

Situasjonen er så alvorlig at Driftsstyret, skolens styre, har advart byråden om at budsjettforslaget ikke er forenlig med forsvarlig drift av skolen.

Hva vil FAU gjøre?

FAU sender i disse dager et brev til byråden og til politikere lokalt i Arbeiderpartiet, Rødt og SV som alle er for modellen for å nok en gang be dem om å vurdere om endringen er riktig og om det burde vært en minimumsgrense for hvor lavt støtten pr elev kan gå og om det er mulig å drive en skole i tråd med Opplæringsloven med disse rammebetingelsene.

Om vi ikke kan hindre et vedtak på 31. januar, så ønsker vi i det minste at politikerne går inn i dette med vissheten om de negative konsekvensene slik at de skolene som er rammet kan bli tilgodesett med ekstra bevilgninger gjennom året om mulig.

Vi vil oppfordre foreldre og FAU ved alle skolene som er i samme situasjon om å bli med oss på å markere dette ovenfor politikerne ved å sende mails og delta i opprop i sosiale medier.

Hva kan du gjøre for å bidra i saken?

Sette deg inn i saken ved å lese innlegg i Aftenposten skrevet av flere rektorer ved Osloskolen, blant annet Merethe Holmen, opprop fra FAU ved flere skoler sendt før jul, lese medieomtale som saken har fått gjennom 2017.

Send mail til følgende politikere med for eksempel denne teksten:

Som forelder ved Bestum Skole er jeg veldigbekymret for ressursfordelingsmodellen som er planlagt vedtatt i bystyret 31. januar 2018. Bestum Skole sitt Driftsstyret advarer om at budsjettforslaget ikke er forenlig med forsvarlig drift av skolen. Konsekvensene for våre barn er ikke akseptable. Jeg forventer at dere som ansvarlige folkevalgte revurderer vedtaket og skaper rettferdige løsninger som ivaretar alle barn i byen.

Kontaktinfo

Byråden for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen Mail: byradovk@byr.oslo.kommune.no
Tel forværelse: 23 46 14 76

Byrådsleder Raymond Johansen Mail: byradsleder@oslo.kommune.no Telefon forværelse: 23 46 19 31 Twitter: @raymondjohansen

Lokallagsleder i Ullern SV Marie Rasmussen Mail: mra@patentstyret.no
Mobil: 924 07 219

Lokallagsleder i Vestre Aker SV Bent Fjelddalen Mail: bentfjel@online.no
Mobil: 975 43 841

Leder i Rødt Oslo Vest Christine Mathisen Mail: Christine.mathisen@live.no

Ullern Arbeiderparti Magne Bjella Mail: magne_bjella@msn.com Mobil: 917 40 995
Twitter: @UllernAP

Markere at du er uenig ved å gi en «like» til Facebooksiden «Oslo Skolebudsjett 2018» https://www.facebook.com/Skolebudsjett2018/ og del denne med alle du kjenner slik at vi får størst mulig oppslutning om siden.

Si ifra til oss i FAU snarest mulig dersom du sitter på kompetanse om hvordan man kan påvirke politikere, du har tilgang til å få medieoppmerksomhet eller du har kompetanse om hvordan man drar i gang en kampanje som kan få stor oppmerksomhet i sosiale medier som Facebook og Twitter.

Mvh styret i Bestum FAU ved Ola Rasmussen
Kristin Meyer Kristiansen Hege Svendsen Hege Skraastad

LES OGSÅ: – Vi tåler ikke ytterligere nedskjæringer

"Byrådet styrker vestkantskolene"

Bjørnsletta-rektor: – Minus er ikke mer

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...