Akersposten

Dramatisk for bydelen – må spare inn 58 millioner kroner

FLERE FUNKSJONER: TT-tjenesten og seniorsentrene er blant dem som får kutt med den nye spareplanen.

På grunn av overforbruk, som ligger langt tilbake i tid, må Bydel Vestre Aker gå til drastiske skritt. Spareplanen innebærer at mange av de ikke-lovpålagte tilbudene må svi.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.06.2020 kl 14:12

VESTRE AKER: I dag går bydelen bortimot i balanse og opererer innenfor rammen som er tildelt. Problemet er at siden 2013 har det tidligere vært et overforbruk, som gjør at gjelden til kommunekassen nå er på 58 millioner kroner. Et enstemmig bydelsutvalg (Høyre, Venstre, Frp, Ap, MDG og SV) har gått inn for en plan med mål om å nedbetale gjelden over to år, hvor flere tiltak skal iverksettes umiddelbart.

Flytter beboere

I første omgang er målet at 34 millioner kroner skal nedbetales, hvor effekten av tiltakene skal være synlige ved utgangen av 2021. Tiltak vil fortsette i 2022. I dette ligger også en strategi med omorganisering av flere funksjoner, som på sikt skal gi uttelling.

Bydelen har inngått en leiekontrakt på 30 år med Diakonhjemmet, som innebærer leie av 124 nye omsorg+-leiligheter. Deler av disse skal dedikeres til omsorgsbehov knyttet til demens. Det er besluttet at heldøgnsbemannede omsorgsboliger i Pilotveien 6 skal flyttes til de nye lokalene på Steinerud Omsorg + ved Diakonhjemmet, som ferdigstilles november 2020. Her kommer også et helt nytt aktivitets/seniorsenter med cafe og treningsrom.

Det er samtidig besluttet at bydelen skal tilby innbyggere med rus og psykiatriutfordringer et bemannet omsorgstilbud i Pilotveien 6 og bydelsutvalgets plan er å flytte beboere i rus/psykiatri -boligene fra H88-blokka på Hovseter til Pilotveien 6. BU mener dette er økonomisk gunstig, faglig forsterkende og samtidig som det vil gi et bedre bomiljø på Hovseter.

Hovstua frivillighetssentral og nærmiljøsenter planlegges da også flyttet til Pilotveien, hvor møtetilbudet vil fortsette i nye lokaler under navnet Hovstua.

Seniorsentrene

Så kommer listen over funksjoner/tilbud som vil bli rammet av innsparinger på 34 millioner kroner.

Vinderen seniorsenter får et kutt på to millioner kroner. Nasjonalforeningen for folkehelsen avslutter driften av Vinderen seniorsenter ved årskiftet og bydelen tar over. Driften ved seniorsenteret må organiseres på en annen måte enn i dag. Det er ikke klart hvordan driften vil bli videre.

Les også: - Denne meldingen har skapt uro

Samtidig får Røa seniorsenter et kutt på 1 million kroner, som også er betydelig. Hvilke deler av virksomheten som vil bli rammet eventuelt må effektiviseres er ikke klart. Totalt var budsjettet for disse to seniorsentrene på 6,3 millioner kroner inneværende år. Det nye aktivitetssenteret på Diakonhjemmet vil eventuelt komplettere tilbudet til seniorene.

Hovstua frivillighetssentral får også et kutt på 1 million kroner. Det er usikkert hva konsekvensene av kuttet medfører.

7 millioner fra TT-tjensten

Det største kuttet kommer på tilskudd til TT-kjøring på 7 millioner kroner. Bydel Vestre Aker ligger i dag betydelig høyere enn snittet for bydelene når det gjelder tilskudd til TT-kjøring. Innføring av tilbudet med Rosa busser og frivilligbussen skal ta mye av eldres behov for transport.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) får et kutt på 6 millioner kroner. Reduksjonen i rammen skal ifølge bydelen være faglig forsvarlig, gjennom den praktiske støtten som kan ytes gjennom øvrig helsetjeneste og bistand.

Bydelen regner med å spare 6 millioner kroner ved å frigjøre Pilotveien 6 til et bemannet tilbud til innbyggere med rus og psykiatriutfordringer. Etter bystyrevedtak skal det også gjennomføres husleieøkning i boliger som bydelen disponerer på inntil 5 millioner kroner.

Andre kutt er tilskudd til fysioterapi på 3,2 millioner, turnusleger 1,5 millioner, Frisklivstilbud 1 million og forebyggende tiltak eldre 300 000 kroner.

Totalt utgjør det innsparingstiltak på 34 millioner i første omgang. Akersposten vil få kommentarer fra de enkelte partigruppeledere i bydelsutvalget om sparepakken.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...