Akersposten

Dødssyke Gudrun (78) måtte flytte fra Ullerntunet – døde 10 timer senere på Vålerenga

Tommi Larsen er sterkt kritisk til hvordan hans dødssyke mor ble behandlet av bydel Ullern. Her foran Ullern Helsehus hvor Gudrun Larsen hadde korttidsplass. – Uverdig og trist, sier familien.

78 år gamle og dødssyke Gudrun Larsen ble en kasteball i eldreomsorgs-systemet. Familien til fembarnsmoren fra Lilleaker er kritiske til hvordan Bydel Ullern behandlet deres mor de siste dager av hennes liv. – Vi føler det nærmest som et overgrep, sier sønnen Tommi Larsen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2019 kl 11:23

ULLERN: Gudrun Larsen hadde over tid utviklet en sykdom som gjorde at hun trengte hjemmesykepleie utover høsten i fjor. 22. desember ble hun dårlig og innlagt på Diakonhjemmet. Nyttårsaften ble hun utskrevet fra sykehuset og fikk korttidsplass på Ullerntunet.

Tommi Larsen sier: – På Ullerntunet ble hun mottatt med et glass rødvin og ønsket godt nyttår. En hyggelig mottakelse som mor satte stor pris på. Og hun var storfornøyd med at hun kom dit. Hun har jo bodd hele sitt voksne liv i Ullern. Etter 14 dager ble det så et møte med folk fra Ullern bydel, hvor man begynte å sette spørsmålstegn ved om mor virkelig var så syk at hun ikke kunne bo hjemme.

– Vi klarte etter hvert å få dem til å forstå at hun var for dårlig – og at hun blant annet trengte oksygen regelmessig. I dette møtet sier mor rett ut at hun ikke ville flytte vekk fra Ullerntunet og at det var her hun ville dø. Mor var realist og skjønte at hun ikke hadde så lenge igjen.

– Vedkommende fra Bydel Ullern bydel sier så: «Her skal du få lov å være!» Men hun legger til at mor først må på Diakonhjemmet for å sjekke lungene, sier Larsen. – Dette var egentlig vi pårørende i mot, fordi vi var veldig redd for at en slik tur og undersøkelse ville bli for mye for henne. I tillegg visste vi jo hvordan situasjonen var og at en ny undersøkelse var unødvendig. Men bydelen var helt klar på at hun måtte til sykehus.

Fikk sjokkbeskjed

– Mor blir etter endt undersøkelse kjørt tilbake til Ullerntunet, men får umiddelbart et anfall. Hun hadde åpenbart ikke tålt den turen inn til Diakonhjemmet. Det ble en for hard belastning for henne. Dermed bar det raskt tilbake til sykehuset. Her ble hun så liggende og skulle egentlig utskrives mandag 4. februar. Men Diakonhjemmet anser at hun ikke er bra nok, og blir liggende til dagen etter, sier Tommi og legger til: – Og det var da Bydel Ullern fratok henne rommet på Ullerntunet. Men dette fikk vi ingen beskjed om.

– Tirsdag 5. februar blir hun utskrevet, og Diakonhjemmet sender flyttemelding til bydelen. Og vi er klare til å reise, men hører ingenting fra dem. Mor satt med klær på og skulle «hjem» til Ullerntunet. Etter utallige forsøk får vi omsider kontakt med bydelen som kan fortelle meg at det ikke lenger er noen plass på Ullerntunet. Derimot har man fått ordnet en langtidsplass på Vålerenga sykehjem. Mor har nemlig vært borte fra rommet mer enn 24 timer, og da har man i henhold til regelverket ikke lenger plass, sier Tommi Larsen.

– Mor gikk rett i kjelleren og ga opp umiddelbart. Hun ble kjørt til Vålerenga, hvor hun ble tildelt et kott av et rom og hvor toalett og en liten vask var plassert inne i et skap. Hun kom dit på kvelden 8. februar og døde 10 timer senere, sier Tommi Larsen.

– Men Bydel Ullern hadde lovet at hun skulle få bli på Ullerntunet?

– Ja, det er det ingen tvil om. Det var to av oss barna som hørte dette bli sagt. Da jeg konfronterte bydelen med dette, fikk vi til svar at «det må bero på en misforståelse», sier Tommi Larsen, som legger til:

– Vi fikk underveis også beskjed fra bydelen om at vi måtte sørge for å få innvilget oksygentank til mor. I ettertid har jeg skjønt at dette sannsynligvis var fordi hun da kunne flyttes til et hvilket som helst sykehjem. Det er nemlig ikke alle som har oksygenuttak i veggen, som på Ullerntunet, sier Tommi.

– Ikke fritt sykehjemsvalg

Politikerne i Oslo har ved flere anledninger uttalt at folk i større grad skal bo hjemme. Hjemmesykepleien skal styrkes. Tommi Larsen føler det slik:

– For mor, og sikkert mange andre i samme situasjon, så er det ikke noe alternativ å bo hjemme. Og plutselig faller man mellom to stoler. Det er rett og slett ikke plass. Man blir tilbudt en korttidsplass, og så er man med et slag plassert et helt annet sted i byen enn der hvor man har bodd hele sitt liv, har sin familie og sitt nettverk – i mors tilfelle helt på slutten av livet. Det var åpenbart for alle at hun ikke hadde lenge igjen.

– Det snakkes så fint om fritt sykehjemsvalg, men det er jo ikke det. Du blir tvangsflyttet til en helt annen kant av byen. På Ullern er visstnok 80 på venteliste for eksempel, sier Tommi Larsen, som undres over fremtiden når kommunen kvitter seg med sykehjemsplasser i stor stil.

Han er likevel mest opprørt over hvordan hans mor og familien ble behandlet av Bydel Ullern.

– Da vi kom tilbake til Ullerntunet, var det noen andre som hadde flyttet inn på mors rom. Mens hun var på sykehus, hadde man pakket alle hennes personlige eiendeler inklusive lommebok i pappesker, og stuet det inn på et lagerrom, sier Tommi.

– Man kan ikke ha eldreomsorg hvor system og rigide regler trumfer menneskers individuelle situasjon og behov, avslutter Tommi Larsen.

Bydel Ullern: – Beklager familiens opplevelse

Bente N. Otto avdelingssjef, helse og mestring i Bydel Ullern, svarer slik på kritikken fra Gudrun Larsens familie:

– Først vil vi si hvor leit det er at de pårørende har denne opplevelsen. Vi jobber alltid for å skape tryggest mulige rammer og forutsigbarhet for pasienter og pårørende, og for at beboere ved både korttidsplasser og langtidsplasser får den hjelpen de til enhver tid trenger. I denne saken kan det se ut til at vi ikke har kommunisert godt nok med pårørende når det gjelder prosessen rundt opphold ved helsehuset, som er en korttidsplass, og senere langtidsplass.

Bente Otto fortsetter:

– Ettersom korttidsplasser er noe vi kun har et bestemt antall av, som vi bruker til utredning og rehabilitering, vil ikke disse plassene være tomme ved avbrudd i oppholdet, som ved for eksempel et sykehusopphold. Når det er gitt langtidsplass ved et sykehjem, vil man få tilbud om dette istedenfor helsehus ved utskriving fra sykehus. Det er dette som har skjedd i denne saken, hvor pasienten har blitt sykere under oppholdet på helsehuset og blitt flyttet til sykehus for tettere oppfølging av lege.

– Da det er lang ventetid ved sykehjemmet pasienten ønsket seg, noe vi også opplyste de pårørende om, ble hun tildelt plass på et sykehjem med ledig rom, i påvente av at det skulle bli ledig der hun ønsket plass. Noen ganger er dette i et område av Oslo som ikke er i umiddelbar nærhet til, i dette tilfellet, Ullern. I Oslo er det samlet sett tilstrekkelig antall sykehjemsplasser, sier Otto.

– Igjen vil jeg bare beklage familiens opplevelse. For oss er det viktig å ha god kommunikasjon med bruker og pårørende, og det har vi ikke fått til i dette tilfellet.

BU-leder: – Utvist dårlig skjønn

Fra politisk hold i bydelen kommenterer bydelsutvalgets leder, Carl Oscar Pedersen (H), saken slik:

– Min første og eneste kommentar er at slik skal vi ikke ha det. Her har det åpenbart vært utvist et dårlig skjønn i flere ledd. Både alder og den fysiske tilstand burde tilsi en helt annen håndtering. Ingen skal oppleve å bli behandlet som en pakke i systemet på denne måten, sier han.

– Jeg er glad for at familien står frem slik at vi lærer av det. Det må vi. Bydel Ullern er et godt sted å bo, og slik skal det være hele livet ut, også de ganger vi har behov for hjelp. Det er da vi trenger det mest, sier Pedersen.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...