Disse to trygghetstiltakene settes i verk

– I Bydel Ullern ønsker vi å starte opp to lavterskeltilbud, sa Mari Bilben, da hun presenterte tilbudene på MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter. Bydelen har arbeidet videre med forslagene og i går ble de presentert samme sted. Foto: Bjørg Duve
– I Bydel Ullern ønsker vi å starte opp to lavterskeltilbud, sa Mari Bilben, da hun presenterte tilbudene på MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter. Begge tilbudene ble foreslått på workshop-seansen på Kultursenteret 22. oktober i fjor. Bydelen har arbeidet videre med forslagene, og i mandag ble de presentert samme sted.
Publisert: 29.01.2019 kl 12:18
Sist oppdatert: 29.01.2019 kl 12:20
LILLEAKER/BYDEL ULLERN: – Det ene er at vi vil gå i gang med én eller flere ringegrupper. Vi har tenkt å gjøre det slik at vi etablerer små grupper. De som er med, har som oppgave å ringe til hverandre. For eksempel om morgenen eller formiddagen. Ikke for lange samtaler, men for å si god morgen, hvordan har du det og lignende, sa Mari Bilben, bydelskoordinator for «Aldersvennlig bydel». Hvor mange slike grupper det kan bli, avhenger av behovet.
Det er litt som å ta den ring og la den vandre-prinsippet. Ideen, som er hentet fra Danmark, fungerer på den måten at en ringer til hverandre etter et avtalt oppsett og til avtalt tid.
– Samtalen skal ikke være med enn på to-tre minutter før nestemann ringer videre. Og sånn går det runden rundt.
Føle trygghet
Noe av tanken bak ideen, er å skape trygghet for den enkelte samt et tilbud om å inkludere mennesker, som ikke har så mye kontakt med andre.

Det var en lydhør forsamling som også kom med gode tilbakespill til bydelskoordinator og seniorveileder Mari Bilben. Foto: Bjørg Duve
– Vi ønsker å starte opp dette slik at vi kan være med å skape trygghet for den enkelte samt det å være inkluderende, fortsatte Bilben. «Aldersvennlig by» er nettopp å skape trygghet ved blant annet å inkludere.
Det må også etableres en ordning i Bydel Ullern hvis en ikke får tak i dem som er med i ringegruppen. Da må bydelens folk gripe inn. Dette vil for eksempel være et godt tilbud for mennesker som føler utrygghet med hensyn til å falle om eller dø hjemme og bli liggende lenge før det blir oppdaget. Alle har ikke trygghetsalarm hvis en mot formodning skulle falle og trenge hjelp.
– Foreløpig er vi i planleggingsfasen, sa Bilben. Hun oppfordret folk til å komme med innspill til hvordan dette kan gjøres på en god måte.
Ved dødsfall
– Det er ikke enkelt når ektefellen dør. Derfor tenker vi på hvordan Bydel Ullern kan kontakte gjenlevende ektefelle for å høre om det er noe en vil snakke om, eller trenger råd og veiledning om, sa Bilben, som også er seniorveileder. – Litt slik vi seniorveiledere jobber.
Også denne ideen er hentet fra Danmark, men den må tilpasses norske forhold. De to landene har ulike måter å organisere samfunnene på. Blant annet med hensyn til å videreformidle hvem som er død.
– Bydelen vil henvende seg til gjenværende ektefelle med et tilbud om samtale. Foreløpig vet vi ikke helt på hvilken måte vi skal gjøre det. Vi er helt i startgropen med hensyn til hvordan vi skal legge til rette for dette. Vi vet at tiden etter et dødsfall, er veldig sårbart. Både for den gjenlevende ektefellen og for familien rundt, sa Bilben.
Bydelen får beskjed om når en bruker er falt fra, men ikke ellers. Derfor er det ikke så enkelt for bydelen å kontakte alle etterlatte.
– Derfor er vi i kontakt med Ullern kirke og på sikt også med Skøyen kirke for å se på hvordan vi kan ordne dette, sa Mari Bilben. Hun var svært fornøyd med disse to lavterskel-forslagene som kom på workshopen i oktober i fjor.
– Dette ønsker Bydel Ullern få i gang! sa Mari Bilben og oppfordret forsamlingen til å ta kontakt.
– Kom med mange innspill med hensyn til å hjelpe Bydel Ullern til å bli en aldersvennlig bydel, lød oppfordringen.
Hun kan kontaktes på mari.bilben@bun.oslo.kommune.no eller på telefon 917 41 425.