ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Disse sangene hadde stor betydning for folk under krigen

Sangeren Per Vollestad tar onsdag med seg gitaren til Ullern kultursenter. Her skal han synge og fortelle om visene som ble laget under 2. verdenskrig av fanger på Grini.

– Jeg har samlet inn rundt 400 sanger fra krigens dager, sier sanger Per Vollestad. Onsdag kan du høre ham synge og fortelle på Ullern kultursenter. – Der skal jeg ta for meg sanger som ble laget i fangeleiren på Grini i Bærum.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2019 kl 12:13

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Den kanskje mest kjente sangen fra Grini er trolig Otto Nilsens «Det har vi», men det finnes mange, mange flere, sier Vollestad. Hvert år holder trioen «Gutta på skauen» konsert på Grini-museet på Eiksmarka i Bærum. Trioen består av Svein Olav Blindheim og Fredrik Øye Jensen i tillegg til Per Vollestad.

Kjente melodier

– Ofte brukte de kjente melodier og lagde nye tekster til dem. Ble det oppdaget at en fange hadde laget en sang, ble en straffet for det. Da kunne en havne på isolat.

Grini ble i 1940 tatt i bruk som interneringsleir for norske offiserer. Senere ble det den største fangeleiren under 2. verdenskrig for politiske fanger fra hele landet. 8. mai i 1996 ble Grini-museet åpnet.

– Hvorfor er du interessert i sanger fra krigen?

– Det begynte mer eller mindre som en tilfeldighet for sju år siden, sier Vollestad. Han ble kontaktet av en person som hadde vært med i «gutta på skauen» under krigen.

– Han hadde tatt vare på en del sanger som ble laget av gutta selv da de lå på skauen høsten '44. Det er ingen tvil om at disse sangene hadde stor betydning for folk under krigen.

Doktorgrad og bok

– Jeg er i gang med å skrive en bok om dette, sier Vollestad, som er operasanger. Han debuterte som romansesanger i 1987. 59-åringen har blant annet gjestet operaene i Milano, Brüssel, Wien og Tokio. Han har studert ved Statens Operaskole og han er den første som tok en doktorgrad ved Norges musikkhøyskole.

– Hva var doktorgraden om?

– Sinding.

– Det er et sprang fra Sinding til sanger fra krigen?

– Ja, det kan du godt si.

Den norske komponisten Christian August Sinding (1856-1941) født på Kongsberg, komponerte mange lyriske pianostykker – som for eksempel Frühlingsrauschen.

I tillegg til sang og musikk, står historie hans hjerte nær. Onsdag tar han gitaren med seg og presentere kjente og ukjente Grini-sanger for publikum.

– Jeg kommer også til å vise tegninger fanger på Grini laget, sier Per Vollestad. Han en rekke CD-utgivelser på samvittigheten. De fleste sammen med pianisten Sigmund Hjelset.

Trioen «Gutta på skauen» ga i 2007 ut albumet Til skogs.

Det er grunn til å tro at mange av dem som finner veien til Ullern kultursenter onsdag 16. januar klokken 12, kommer til å nikke gjenkjennende til musikken som de får høre.