Akersposten

– Disse sangene hadde stor betydning for folk under krigen

Sangeren Per Vollestad tar onsdag med seg gitaren til Ullern kultursenter. Her skal han synge og fortelle om visene som ble laget under 2. verdenskrig av fanger på Grini.

– Jeg har samlet inn rundt 400 sanger fra krigens dager, sier sanger Per Vollestad. Onsdag kan du høre ham synge og fortelle på Ullern kultursenter. – Der skal jeg ta for meg sanger som ble laget i fangeleiren på Grini i Bærum.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2019 kl 12:13

LILLEAKER: – Den kanskje mest kjente sangen fra Grini er trolig Otto Nilsens «Det har vi», men det finnes mange, mange flere, sier Vollestad. Hvert år holder trioen «Gutta på skauen» konsert på Grini-museet på Eiksmarka i Bærum. Trioen består av Svein Olav Blindheim og Fredrik Øye Jensen i tillegg til Per Vollestad.

Kjente melodier

– Ofte brukte de kjente melodier og lagde nye tekster til dem. Ble det oppdaget at en fange hadde laget en sang, ble en straffet for det. Da kunne en havne på isolat.

Grini ble i 1940 tatt i bruk som interneringsleir for norske offiserer. Senere ble det den største fangeleiren under 2. verdenskrig for politiske fanger fra hele landet. 8. mai i 1996 ble Grini-museet åpnet.

– Hvorfor er du interessert i sanger fra krigen?

– Det begynte mer eller mindre som en tilfeldighet for sju år siden, sier Vollestad. Han ble kontaktet av en person som hadde vært med i «gutta på skauen» under krigen.

– Han hadde tatt vare på en del sanger som ble laget av gutta selv da de lå på skauen høsten '44. Det er ingen tvil om at disse sangene hadde stor betydning for folk under krigen.

Doktorgrad og bok

– Jeg er i gang med å skrive en bok om dette, sier Vollestad, som er operasanger. Han debuterte som romansesanger i 1987. 59-åringen har blant annet gjestet operaene i Milano, Brüssel, Wien og Tokio. Han har studert ved Statens Operaskole og han er den første som tok en doktorgrad ved Norges musikkhøyskole.

– Hva var doktorgraden om?

– Sinding.

– Det er et sprang fra Sinding til sanger fra krigen?

– Ja, det kan du godt si.

Den norske komponisten Christian August Sinding (1856-1941) født på Kongsberg, komponerte mange lyriske pianostykker – som for eksempel Frühlingsrauschen.

I tillegg til sang og musikk, står historie hans hjerte nær. Onsdag tar han gitaren med seg og presentere kjente og ukjente Grini-sanger for publikum.

– Jeg kommer også til å vise tegninger fanger på Grini laget, sier Per Vollestad. Han en rekke CD-utgivelser på samvittigheten. De fleste sammen med pianisten Sigmund Hjelset.

Trioen «Gutta på skauen» ga i 2007 ut albumet Til skogs.

Det er grunn til å tro at mange av dem som finner veien til Ullern kultursenter onsdag 16. januar klokken 12, kommer til å nikke gjenkjennende til musikken som de får høre.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...