Akersposten

– Din verste firbente venn, det er sofaen

Andreas Gotteberg (t.v) og Ørjan Sandberg på Skøyen aktivitetssenters temadag, der temaet var fallforebygging. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det var en som sa til meg at «din verste firbente venn, det er sofaen. Det er helt riktig. Sofaen er altfor behagelig.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2016 kl 15:52

SKØYEN: Det sier Ørjan Sandberg, som vi møter på Skøyen aktivitetssenter. Han har tatt turen fra Lysejordet til aktivitetssenteret for å få med seg dagens tema, som er fallforebygging.

I løpet av fire timer torsdag fikk interesserte med seg blant annet informasjon om hjelpemidler og forebyggende tiltak i hjemmet og demonstrasjon av fallforebyggende øvelser. De fikk også demonstrert hvordan man best kommer seg opp om uhellet skulle være ute.

Oppfordrer til bevegelse i trygge rammer

Med ferske kuldegrader og melding om snøvær rett rundt hjørnet kunne ikke timingen være bedre, innrømmer Andreas Gotteberg, som er fungerende leder for fysio- og ergoterapi i Bydel Ullern. Han forteller om godt oppmøte av eldre som har tatt turen innom temadagen på Skøyen torsdag.

– Vi vet at raten for innleggelse på sykehus med lårhalsbrudd øker når snøen kommer, sier Gotteberg. – Eldre blir mer engstelige når vinteren kommer, og flere blir sittende hjemme og isolerer seg. Det er ikke bra for både den fysiske og den mentale helsen.

Derfor oppfordrer han til bevegelse, men det må skje innenfor trygge rammer. Der kommer forebygging og riktig bruk av hjelpemidler inn.

– Vi kommer opp i mange situasjoner der folk har sittet inne lenge. De har for eksempel rullator, men bruker den ikke. De kan være redd for hva andre mener om det, eller de vet ikke helt hvordan de bruker den. Dermed blir de heller sittende, sier han. Feil, eller manglende, bruk av hjelpemidler kan i verste fall føre til fall som setter helsa på spill.

Gotteberg forteller at han ser eksempler på folk som plutselig kan gå i butikken igjen selv, fordi de har tatt i bruk hjelpemidler.

Han vet det er mange eldre som dropper å ta i bruk nyttige hjelpemidler som stokker, krykker, rullatorer og prekestoler.

– Det er bedre å komme seg i fysisk aktivitet enn å sitte stille, sier Gotteberg, som har noen tips å komme med:

– I stedet for å sitte i sofaen å drikke kaffe med datteren din neste gang hun er på besøk, gå heller en tur sammen i trappen! sier han. – Og det er viktig med gode sko, som sitter godt. Og så er det viktig å få fjernet terskler og teppekanter.

Gotteberg minner om Hjelpemiddellageret for korttidslån, som holder til i Schouterrassen. Her er det ikke påkrevet med rekvisisjon eller henvisning. Alle utlån er gratis.

Komme seg opp og ut

Ørjan Sandberg, som altså er på Skøyen aktivitetssenter i anledning dagens tema, sier til Akersposten at alle bør være opptatt av å komme seg opp av sofaen.

– Det var en som sa til meg at «din verste firbente venn, det er sofaen. Det er helt riktig. Sofaen er altfor behagelig, sier han og forteller at han selv har en tendens til å snuble, men hittil har klart å unngå skader på grunn av fall.

– Jeg trener noe, men bør trene mer, sier Sandberg, som drar til Friskis & Svettis ved Colosseum når han skal trene.

Sandberg mener at forfengelighet er en viktig årsak til at mange ikke tar i bruk hjelpemidler når de burde.

Forfengelighet hindrer

– Man må la denne forfengeligheten bli hjemme og komme seg ut, sier han og forteller at han nå får hjelp av ergoterapeut med å tilrettelegge det slik at han enklere kommer seg opp og ned i badekaret hjemme.

– Er det noe du selv ikke tar i bruk av hjelpemidler?

– Ja, trygghetsalarm sitter langt inne for meg. Den har ikke kommet ennå. Det har blitt antydet at jeg burde vurdere det litt… Men er jeg virkelig så gammel? sier han og smiler.

Skryter av balansetrening

En annen som deltar på torsdagens temadag, er Turid Furuly. Hun forteller at hun går til balansetrening en gang i uken på aktivitetssenteret.

Turid Furuly.


– Gruer du deg til snø og vinter?

– Ja, jeg gruer meg til det blir glatt. Jeg håper på en mild og fin vinter, med lite is, sier Furuly, som påpeker at det kan være skummelt nå også med det våte høstløvet.

Selv har hun tatt i bruk hjelpemidler når hun ferdes ute.

– Jeg går med brodder når det er glatt, og jeg bruker staver med pigger når jeg går. Jeg er ofte ustø ellers, og det går bedre med staver. Det er mye tryggere. Jeg er ute hver dag, sier hun og oppfordrer flere til å delta på balansetrening på Skøyen aktivitetssenter.

Gruppetrening mot fall

– Det hjelper! sier hun, og får støtte fra Andreas Gotteberg, lederen for fysio- og ergoterapi i Bydel Ullern. Han forteller at Skøyen aktivitetssenter har gruppetimer med trening for dem som er engstelig for å falle. Det er bydelens fysioterapeuter som står bak tilbudet, som er gratis. Treningsprogrammet har fokus på balanse og styrke, og det varer i 12 uker, med trening én gang i uken.

Gruppene trener:

Onsdag: kl 12-12.45 (transport): Målgruppe: Det som går med ganghjelpemiddel, men som kan bevege deg noe innendørs uten støtte: transport (pasientreiser) til/fra treningen.

Torsdag
kl 12-12.45: Målgruppe: Det som går med ganghjelpemiddel, men som kan bevege deg noe innendørs uten støtte. Du må kunne komme deg til/fra treningen på egenhånd.

Torsdag kl 13.30-14.15: Målgruppe: Det som går med ganghjelpemiddel, men som kan bevege deg noe innendørs uten støtte. Du må kunne komme deg til/fra treningen på egenhånd.

Fredag: Kl 12.30-13.15: Målgruppe: Det som går med ganghjelpemiddel, men som kan bevege deg noe innendørs uten støtte. Du må kunne komme deg til/fra treningen på egenhånd.

Fredag kl 13.30-14.15: Målgruppe: Det som går med ganghjelpemiddel, men som kan bevege deg noe innendørs uten støtte. Du må kunne komme deg til/fra treningen på egenhånd.

Er du interessert i å delta eller ønsker mer informasjon, kontakt Fredrik Heum, tlf 41408432.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...