Akersposten

Trener opptil 38 timer i uken for å få oppfylt drømmene sine

Tess Vermedal fra Njård i aksjon i Kairo i desember. Foto: Privat

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle klart dette fantastiske resultatet, men er sykt fornøyd, svarer en stolt Tess Vermedal. Mandag reiser hun sammen med troppen fra Njård og Asker til EM i Aserbajdsjan.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2019 kl 11:47

MAKRELLBEKKEN: For noen uker siden tok den 15 år game Njård-jenta og NTG-U-eleven Tess Vermedal hele syv medaljer i junior-NM i Haugesund i rytmisk gymnastikk (RG). Hun var den som var flest ganger oppe på pallen i mesterskapet hvor hun ble norgesmester individuelt i vimpel, i tropp, og hun tok sølv i individuelt i både tau og ball, og bronse i køller.

Selv syns hun den aller gjeveste medaljen var bronse individuelt sammenlagt.

Denne uken er det imidlertid tropp som teller, for den ivrige gymnasten har sammen med fem andre RG-gymnaster kvalifisert seg til EM som arrangeres i Aserbajdsjans hovedstad Baku.

Startet med ballett – men gikk lei

Tess er født og oppvokst på Ullern, og har siden hun var ganske liten vært opptatt av ballett. Allerede som seksåring ble hun tatt opp i ballettskolen ved Den Norske Opera og Ballett, men hun syntes det nok ble litt for kjedelig, for hun fikk etterhvert vondt i magen hver gang foreldrene kjørte henne ned til trening. Det var tydelig at hun ikke trivdes.

Det var da moren viste henne en et bilde av en RG-gymnast som hadde en ball mellom hodet og baken, at hun følte med én gang at dette var noe for henne. Så i en alder av 7 år var det lett for henne å velge Njård som var den eneste klubben som drev med rytmisk gymnastikk i Oslo.

Trener mest

I gymnastikkmiljøet i Njårdhallen fant Tess fort mange venner, og hun trivdes langt bedre der enn i balletten. Ballett er fremdeles en del av hverdagen, men som en del av RG-treningen.

Saken fortsetter under bildet.

Tess Vermedal.

Tess forteller at hun aldri har følt seg presset til å trene hardt.

– Jeg begynte å konkurrere da jeg var 11 år, og først da forsto jeg at hvis jeg jobber veldig hardt, kan jeg bli god i RG, sier Tess.

De siste årene har hun gått på ungdomsskolen til NTG.

– Da jeg begynte på NTG-U, begynte jeg virkelig å satse. I 8 klasse trente jeg 31,5 time per uke, inkludert treningen på skolen, og i mai 2018 ble jeg med i et samarbeidsprosjekt med Asker Turnforening om en RG-tropp som skulle satse på å komme til EM i Baku 16.-20. mai 2019, sier hun.

Da begynte hun å trene 33 til 38 timer hver uke.

– Jeg tror jeg med ganske stor sikkerhet kan si at jeg er den som trener mest på NTG-U. Jeg har i alle fall ennå ikke møtt noen andre som trener mer enn meg på skolen, sier Tess.

– Ved hjelp av NTG-U-treningene, hvor jeg får mye basistrening, har jeg blitt sterkere, fått bedre balanse, koordinasjon, kondisjon, og har utviklet en større hurtighet. Jeg har også fått en bedre forståelse for hvor viktig det er med variert trening, sier den treningsvillige jenta. – En annen ting jeg har lært, er å hjelpe andre. Ved å hjelpe andre blir man ofte bedre selv også.

Mestringsfølelse

Tess snakker om det lidenskapelige forholdet til sporten og gleden over å få til kombinasjoner av å kunne håndtere apparatet samtidig som hun utfører vanskelige hopp, sprang og piruetter til musikk.

– Men hvordan orker du å trene så mange timer hver dag, uke etter uke?

– Det er mestringsfølelsen som er pådriveren. Og det er nok én ting som er viktig å ikke glemme, samholdet med vennene mine i hallen. De fleste vennene jeg har, er i hallen, noe som betyr enormt mye for meg, sier Tess.

Nylig vant hun altså syv NM-medaljer.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle klart dette fantastiske resultatet, men er sykt fornøyd, svarer en stolt Tess. Det som også var utrolig hyggelig, var at vi i Njård vant sølv i lagkonkurransen. Den medaljen betyr også mye for meg, sier den unge gymnasten.

– Hvor går veien videre? Først til EM i Baku?

– Nå tar jeg én ting om gangen. Først er det EM i Baku, og noen uker senere reiser vi til Polen og Bulgaria for å konkurrere.

Tess gleder seg enormt til EM.

– Å delta i samme konkurranse hvor verdens beste seniorer også deltar, er stort, sier hun.

Fra 19-21 juli arrangeres det for første gang i historien et verdensmesterskap for juniorer. Det ser hun også frem til, og så håper hun at hun om noen år kanskje også kan få æren av å representere Norge i utlandet som seniorgymnast.

Samarbeid Njård-Asker

Det er et år siden Njård startet et samarbeid med Asker om en RG-tropp. Jentene begynte å trene regelmessig sammen, med ett mål for øyet: Å kvalifisere seg til EM i Baku i mai 2019. Seks jenter har vært med på prosjektet, og de nådde altså målet sitt.

Saken fortsetter under bildet.

Troppen fra Njård/Asker. Foto: Privat

Fra Njård reiser, i tillegg til Tess Vermedal, Emilie Sophie Skjelstad, Nora Johanne Halle Isfeldt. Fra Asker reiser Josefine Langmoen, og Naomi Pieterse, mens Majka Tronstad Tveit er hjemmesittende reserve.

Josefine forteller at det en utfordring å komme frem til trening i Njårdhallen når det er rushtrafikk, og Nora Johanne sier at man må være veldig dedikert for å få til all treningen i tillegg til skolearbeidet. Det er jo ikke bare RG som teller. Skolen er jo tross alt det aller viktigste for tenåringsjentene.

Emilie Sophie nikker og avslører at de også må ha en del fri fra skolen. I tillegg har de lang reisevei mellom Oslo og Asker. De konkurrer også mye utenlands, og var en uke i Baku i oktober i fjor. I desember konkurrerte de i Egypt, mens Estland sto for tur i mars.

I april var de i Amsterdam i Nederland, og mandag drar de altså til Aserbajdsjan. I juni står Polen for tur, mens Bulgaria og VM i Russland skal avlegges besøk i juli. Jentene istemmer i kor at det er mange positive effekter av å drive med all reisevirksomheten. De blir både sikre, selvstendige, strukturerte, og reisevante av å drive med RG.

– Trenerne bryr seg om oss

Njård-Asker-troppens gymnaster har to trenere, én fra hver av klubbene, nemlig Hristina Andersen fra Asker, og Krasimira Vasilieva fra Njård. Begge er fra Bulgaria.

Hristina Andersen har lang erfaring med troppskoreografi, og er selv tidligere europamester på tropp for Bulgaria. Krasimira Vasilieva har god ekspertise på kroppstekniske kvaliteter, er selv tidligere europamester i tropp, og har en 2. og 3. plass i tropp i verdensmesterskapet for Bulgaria.

Jentene forteller at trenerne er ambisiøse, engasjerte, disiplinerte, og de har lidenskap for RG.

– De bryr seg om oss, sier Tess. – Men de er strenge, veldig strenge, noe som også er smart skal man oppnå gode resultater. Dette høres kanskje litt tøft ut, men man skal ikke glemme at denne sporten som anses som verdens vakreste, også er utrolig morsom å holde på med.

Vennskap og mestringsfølelse trekker jentene frem som det som driver dem aller mest i den daglige treningen.

– Jeg anser idrettshallen som mitt andre hjem, sier Nora Johanne, mens Josefine røper at lagvenninnene er å anse som en stor familie.

Har vunnet alt i Norge

Jentene har fått lønn for strevet. Troppen har vunnet alle de nasjonale juniorkonkurransen de har vært med på i Norge gjennom sesongen, og ble veldig glade da de etter NM-seieren i april fikk vite at de også hadde kvalifisert seg til VM i Moskva i juli.

– Det som er ekstra gøyalt, er at vi blir pionerer ved å delta i Russland, for det er nemlig aller første gang det arrangeres et VM for juniorer i RG, forteller Tess. – Det er stort for oss!

– Vi håper at andre gymnaster blir inspirert, og at klubbene i fremtiden vil ha flere samarbeidstropper. Etter at vi nå har fått erfaring ser vi mye positivt i kjølvannet av et slikt samarbeid, sier jentene, som forteller at samarbeid mellom klubbene har ført til et større og bredere RG-miljø.

– Hva skjer med troppen etter VM i sommer? Vil dere fortsatt holde kontakten?

– Ja, men vil ikke lenger trene sammen, sier Nora Johanne, som også sier at det vil bli tomt og rart.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...