ANNONSE
Annonse

Dette skolekjøkkenet er historie – sjekk forvandlingen!

Slik så skolekjøkkenet ut, noe tusenvis av tidligere Lilleaker-elever helt sikkert nikker gjenkjennende til. Nå er det borte. Foto: Lilleaker skole

Til tonene fra Fjernsynskjøkkenets kjenningsmelodi ble snoren klippet til Lilleaker skoles splitter nye skolekjøkken. Oppussingen skjedde på høy tid.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2018 kl 15:34

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Kjenner du noen som går på Lilleaker skole nå? For 10 år siden? For 30 år siden? For 50 år siden? Vel, da har de alle sammen blitt undervist i matlaging på akkurat det samme skolekjøkkenet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Slik fremstår skolekjøkkenet etter en total "makeover".

De siste 18 årene har Elisabeth Wiik Lohne vært faglærer for mat og helse på Lilleaker skole, og hun har jobbet på skolen i 27 år. Hun begynte som lærer på denne skolen omtrent da hennes egne barn gikk her.

Mange år før det var hun selv elev ved Lilleaker skole. Hun forteller at hun begynte her i 1960, og hun husker godt at skolekjøkkenet var akkurat det samme den gangen.

– Men da jeg gikk her, var det jo flott! smiler hun.

Det er det mange år siden man kunne si om fasilitetene på skolens kjøkken.

– Ekkelt!

– Det var veldig ekkelt her. Det var skittent og virket uhygienisk, og det var slitt og gammelt, forteller elevrådsleder Ingrid Rusten Ågotnes, som går i 7a.

(Saken fortsetter under bildet.)

Elevrådsleder Ingrid Rusten Ågotnes, 7a, og nestleder Oscar Løkke Johannessen, 6b.

– Det var muggent, og det var skitne skuffer. Vi ble ikke så inspirert av å være her, sier hun.

Nestleder i elevrådet, Oscar Løkke Johannessen i 6b følger opp med å fortelle at mye av utstyret også var ødelagt. Det var komfyrer som ikke virket blant annet.

Nå, derimot, er de begge to strålende fornøyde, og de ser frem til å gå løs på matlagingen med fornyet inspirasjon.

– Jeg har vært her allerede i dag. Vi har bakt boller, sier Oscar.

Fikk støtte

Onsdag var det snorklipping og taler, musikk og bollefest. Hele høsten har nemlig skolen vært uten sitt skolekjøkken, mens det har vært pusset opp fra gulv til tak.

(Saken fortsetter under bildet.)

Assisterende rektor Siri Østraat (t.v) og faglærer for mat og helse, Elisabeth Wiik Lohne, er strålende fornøyde med Lilleaker skoles tidsriktige skolekjøkken. Foto: Fredrik Eckhoff

– Vi har kjempet i et par år for det nye skolekjøkkenet, sier assisterende rektor Siri Østraat. Onsdag kunne hun fornøyd vise både elever, lærere og Akerspostens utsendte det flotte og tidsriktige skolekjøkkenet. Borte er komfyrene som ikke lenger virket, slitte skuffer og skap som luktet mistenkelig og så ut til å være fra en helt annen tidsalder.

Hun forteller at skolen etter hvert fikk støtte fra en rekke viktige instanser i sin kamp for å modernisere, blant andre bydelsoverlegen og vernetjenesten i Utdanningsetaten.

Oppussing i det stille

Det var i sommer rivingen av skolekjøkkenet begynte, og for å påvirke elevenes skolehverdag minst mulig, ble det bygd stillas og trapp på utsiden av bygget, slik at alt ble fraktet inn og ut av lokalet i tredje etasje uten å måtte forstyrre resten av skolen.

– Vi merket nesten ikke noe til oppussingen, og plutselig var dette flotte kjøkkenet ferdig, sier Østraat.

Lilleaker-elevene har i høst fått benytte skolekjøkkener både på Bestum og Bjørnsletta skole, og Østraat takk disse skolene for godt samarbeid.

– Velfungerende

Mat og helse-lærer Elisabeth Wiik Lohne beskriver overgangen til nytt kjøkken slik:

– Det nye kjøkkenet er jo fantastisk, velfungerende og flott. Nå er jo ting mer som elevene er vant til hjemmefra. De syns det er veldig stas, sier hun. – Nå har vi induksjonsovner og sånt. Elevene vet jo hvordan de fungerer før de kommer hit.

Én etter én fikk skolens klasser lov til å se det nye skolekjøkkenet onsdag. Der var også Salar Bahador fra Ullern, som er vikarlærer på Lilleaker. Han gikk selv ut som Lilleaker-elev i 2010. Han var imponert over forvandlingen.

– Det er blitt kjempefint! Dette er en stor forbedring, sier han og mimrer om den gangen de tryllet frem pizzaboller, boller og suppe på det gamle skolekjøkkenet.

– Men jeg kan ikke huske at vi klagde, smiler han.

Savner ikke det gamle

Og Therese Lensnes har tilbrakt mye tid på det gamle kjøkkenet, ettersom hun i fire år som baseleder på Aktivitetsskolen, med ansvar for mat og helse.

– Savner du sjarmen til det gamle skolekjøkkenet?

– Sjarmen? Jeg ville ikke kalt det gamle kjøkkenet sjarmerende! Det var slitt og skittent, uansett hvor mye man prøvde å vaske det. Utstyret var gammelt og upraktisk. Det var dårlig støydemping, og det kunne bli mye lyd. Barna ble urolige. Det ble ikke et veldig godt læringsmiljø, sier hun om kjøkkenet som nå – heldigvis – er historie.

– Det nye ser kjempefint ut! Jeg skulle nesten ønske at de hadde tatt grep litt tidligere, sier Lensnes, som forteller at hun ofte opplevde foreldre som brøt ut»: «Her har det ikke skjedd mye siden jeg gikk her!»

Den tiden er over på skolekjøkket på Lilleaker skole. Nå er elever og ansatte strålende fornøyde – og neste gang foreldre stikker snuten innenfor døren, vil de antakelig kjenne igjen elementer fra sitt eget kjøkken. Slik har det ikke vært på noen tiår på Lilleaker skole.

ANNONSE
Annonse