Akersposten

Dette kjennetegner ja-menneskene – er du ett av dem?

Carl Oscar Pedersen og Guri Mette Vestby.

– Finn ildsjelene og bruk dem, oppfordrer NIBR-forsker Guri Mette Vestby. – Engasjerte mennesker kan være gull verd for et lokalsamfunn. De som brenner for noe, klarer som regel å dra flere med seg og skape gode nærmiljø.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2019 kl 08:10

OSLO/BYDEL ULLERN: Politikere og byråkrater har til nå ikke vært flinke nok til å stimulere disse ja-menneskene. Idrettslag og de som engasjerer seg innen andre kulturelle aktiviteter, har lang tradisjon innen dette området. På Idrettsgallaen blir noen ildsjeler hedret for den frivillige innsatsen.

– I Bydel Ullern prøver vi å endre på dette ved å stimulere til brukermedvirkning, sier Carl Oscar Pedersen, leder av bydelsutvalget. Bydelen er med i opplegget «Aldersvennlig by» og har satset på områdene samfunnsdeltakelse, kommunikasjon og medvirkning samt uteområder og fysisk aktivitet.

– Vi som leder bydelen, må vite at de tiltakene som er beregnet på innbyggerne, faktisk er forankret i befolkningen. Derfor må vi ha brukermedvirkning. Her blir ildsjelene viktige samarbeidspartnere i det å utvikle gode lokalsamfunn, sier Carl Oscar Pedersen.

Mennesker som gløder

Ildsjeler er ja-mennesker. Det er mennesker som gløder for noe.

– Hvilke egenskaper har mennesker som brenner for noe?

– De er sosiale og liker å samarbeide med andre mennesker. De har pågangsmot og er handlingsorienterte, sier Guri Mette Vestby, som var prosjektleder for en større studie om ildsjeler og forfatter av rapporten fra 2014. Hun legger til at de ofte har pågangsmot og gode lederegenskaper.

– De bydelene som klarer å finne fram til mennesker som brenner for noe, blir mer treffsikre med hensyn til de tiltak de iverksetter, sier forskeren fra NIBR. Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har i 50 år vært et uavhengigtverrfaglig forskningsinstitutt. I dag er det en del av OsloMet (Oslo Metropolitan university).

– Det fantastiske er at hvis ildsjelene ser et behov eller en mulighet eller et problem eller en utfordring – så engasjerer de seg sammen med andre, sier Vestby. Dette er noe å ta med seg i det å lage gode miljøer.

– Hvor finner en disse menneskene?

– Det vi fant i vår undersøkelse, var at disse ildsjelene først og fremst er middelaldrende – altså fra 40 til 60 år, men også mange seniorer.

Bevaring viktig

– Godt voksne mennesker, som ønsker å bruke fritiden sin til nytte for fellesskapet, sitter inne med mye kunnskap – ikke minst mye lokalkunnskap. De vet ofte hva i et lokalmiljø det er viktig å bevare. Det er ofte vel så viktig – kanskje viktigere – i forhold til det å skape noe nytt, sier Vestby og legger til at livskvaliteten til et nærmiljø kan ligge i bevaring og ikke rasering.

– Hva er gevinsten for miljøer som satser på innbyggermedvirkning?

– Det er mange. Kanskje først og fremst at de tiltak som iverksettes er mer treffsikre og at det ofte er snakk om viktig forebyggende tiltak. Når gode lokalsamfunn skapes er det med på å styrke både den fysiske og psykiske folkehelsen. Trygghet, tilhørighet og trivsel finner vi også på gevinst-siden.

– Når mennesker lever gode liv, lever vi lenger, sier Guri Mette Vestby og legger til at skapes det gode lokalmiljø så klarer en å lage trivelige og trygge nærmiljøer for folk i alle aldre,. Mandag 25. februar skal hun snakke om hvordan involvere eldre for å skape gode lokalsamfunn og om et pilotprosjekt om ulike former for medvirkning. Det skjer på MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter.

Ta med ildsjelene

Ildsjelene bør være en større del av det lokale utviklingsarbeidet.

– Etter min mening er det sunn fornuft å ta med befolkningen i utviklingsarbeidet, sier Carl Oscar Pedersen.

– Hva gjør du for å få med deg innbyggerne?

– Ulike ting. En arena i denne sammenheng er møteserien MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter. Det er en møteplass der ledere i bydelen og andre medarbeidere møter innbyggerne og hvor vi kan diskutere hvordan tilbudene fungerer og hvordan folk ønsker at det skal fungere.

– Du skal selv delta på MandagsSTOPPEN 11. mars. Ser du fram til det?

– Ja, så absolutt. De tilbakemeldingene vi får er viktig for oss i det videre arbeidet i det å utvikle bydelen.

Temaet den dagen er utbyggingen i vårt område og byutvikling.

– Vi ønsker å skape gode nærmiljøer i bydelen så vi ønsker tilbakespill. Kom og medvirk til det, oppfordrer Carl Oscar Pedersen. 11. mars klokken 12, kommer han til Ullern kultursenter sammen med leder av byutviklingskomiteen i Bydel Ullern, Tore Stranskog.

Ildsjelprinsipper:

Selv om forskerne mener hver enkelt kommune bør utarbeide egne strategier eller en plattform for samarbeid med ildsjelene, har de likevel utformet noen overordnede prinsipper:

*Anerkjennelse: Ildsjeler bør få en opplevelse av å bli sett og anerkjent for det de gjør.

*Åpenhet: Kreative folk med nyskapende ideer og initiativ bør møtes med positiv nysgjerrighet og lydhørhet.

*Forståelse: Offentlige myndigheter bør forstå hva engasjerte folk faktisk kan bidra til.

*Rolleavklaring: Hva skal henholdsvis kommunen, innbyggerne, kulturlivet og næringslivet gjøre? Hvordan fordele ansvar og oppgaver.

*Tydelighet: Være tydelige på hva som er mulig å få til og hva som ikke er det. Begrunne hvorfor det er slik.

*Mottaksapparat: At kommunen/bydelen definerer seg som mottaksapparat som gjør at ildsjelers initiativ og innspill kan omsettes i handling.

*Likebehandlingsprinsippet: Balansere fordelene med uformell personlig kontakt med krav til likebehandling og rettferdighet for alle ildsjeler og ikke bare de som er «først til mølla».

*Tilgjengelighet: Servicetorget kan fungere som førstelinje, men det bør utpekes en kontaktperson for innbyggerkontakt, som kan være veiviser som hjelper og sluser folk videre i det offentlige systemet.

*Praktisk hjelp: Ildsjeler bør få praktisk hjelp til søknader, formalia, tillatelser, rapporteringer og praktiske ting.

*Forenkling: Redusere skjemaomfanget og forenkle søkeprosesser og nødvendige rapporterings- og kontrollkrav.

*Grunnlagsstøtte: Kommunen bør vurdere å styrke tilrettelegging av lokaler, lager, utstyr, infrastruktur og annet.

*Forutsigbarhet: Forutsigbare økonomiske støtteordninger: over tid og helst avklart i forkant og om mulig langsiktig.

Utarbeidet av Guri Mette Vestby, forsker ved NIBR - Norsk institutt for by- og regionforskning

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...