Akersposten

– Dette har vi ventet på!

Edith Grøttumsbråten kan endelig reise med rosa busser, og hun ser frem til at nyheten sprer seg til andre beboere over 67 år i Sørkedalen. Foto: Fredrik Eckhoff

Helt siden de rosa bussene kom til Bydel Vestre Aker i 2019, har innbyggere over 67 år i Sørkedalen ventet på at de også skal få det ettertraktede tilbudet. Nå kan de endelig juble!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2021 kl 09:23

SØRKEDALEN: – Vi har jo lurt på hvorfor andre eldre i Bydel Vestre Aker har dette tilbudet og ikke vi. Vi har jo sett bussene der de står på Røa, sier Edith Grøttumsbråten. Hun var den aller første pensjonisten i Sørkedalen som fikk en offisiell tur med en rosa buss.

Grøttumsbråten har bodd i dalen i mer enn 60 år. Hun var på plass mandag formiddag da det ble markert at «Aldersvennlig transport», altså de rosa bussene, nå utvider til to bydeler til (Alna og Bjerke) og dessuten innlemmer Sørkedalen, Maridalen og Solemskogen. Fra før har tilbudet vært i bydelene Vestre Aker, Ullern, Nordre Aker og Sagene.

Enkelt forklart er de rosa bussene et tilbud til eldre over 67 år, som kan bestille bussen og der de ønsker innenfor dette området – og kjøres til et ønsket sted. I starten måtte reisene foregå innenfor bydelen. Gradvis har mulighetene for å krysse bydelsgrensene økt, og Akersposten kunne i forrige uke avsløre at det nå er mulig å reise på kryss og tvers til og fra alle bydelene som nå har rosa busser.

– Det gjøres stadig endringer. Dette er jo et prøveprosjekt, og tidligere har vi hatt ulike datasystemer. Nå har vi imidlertid ett datasystem, og da er det mulig å reise på kryss og tvers, sier seniorveileder i Bydel Vestre Aker og kontakt for Aldersvennlig transport i bydelen, Cecilie Blekastad Håland.

(Saken fortsetter under bildet.)

Seniorveileder i Bydel Vestre Aker og kontakt for Aldersvennlig transport i bydelen, Cecilie Blekastad Håland (t.v) sier at det er en stor dag for bydelen at Edith Grøttumsbråten og andre eldre i Sørkedalen også nå kan reise med rosa busser. Foto: Fredrik Eckhoff

Har vært snakket mye om

Avstander og tidsbruk har vært et argument for at man har ventet med å inkludere dem som bor i marka, til tross for at både Vestre Aker og Nordre Aker har hatt tilbudet i flere år. Det er til sammen 186 mennesker over 67 år som bor i Sørkedalen, Maridalen og Solemskogen, ifølge Blekastad Håland.

Disse har nå altså fått et helt nytt kollektivtilbud, og mange av disse har fra før gjerne et godt stykke til nærmeste bussholdeplass. Nå kan de bestille rosa buss, betale vanlig honnørbillett og bli kjørt til butikken, legetime, seniorsenteret, til arrangementer eller til venner eller familie. Turen er bare en telefon eller en bestilling i appen unna.

– Dette har vi ventet på, sier Grøttumsbråten. Hun forteller at temaet rosa busser har vært diskutert på flere møter på Marka mobile eldresenter.

– Vi har snakket mye om dette ja, og vi har fått høre at det var en sjanse. Nå har vi også fått rosa busser, sier hun fornøyd.

(Saken fortsetter under bildet.)

Her er bydelene som nå har rosa busser. I tillegg kjører bussene også i marka (markert med piler), i Sørkedalen, Maridalen og Solemskogen.

Har jobbet for dette

– Denne dagen har jeg virkelig gledet meg til! sier eldrebyråd Robert Steen. Han sier at han er blitt kontaktet av flere av de eldre beboerne i Marka.

– Jeg har jobbet for at beboerne i marka også skal få tilbud om rosa busser, sier Steen.

– Det er et mål at innbyggerne, uavhengig av alder, skal ha mulighet til å leve frie og meningsfulle liv, hvor de opplever tilhørighet, mestring og trygghet. Med rosa buss får du trygg reise dør til dør. Du kan ta rosa buss til vaksinesenter, til lege, til frisør, eller du kan ta den for å komme deg ut på tur, sier han.

Trives med endringene

På den første turen til Edith Grøttumsbråten mandag er det Gunnar Sagen som er sjåfør. Han syns det er helt naturlig at de nå kan kjøre fritt på kryss og tvers mellom bydelene som har rosa busser.

– Dette begynte egentlig for en stund siden, men det er først i dag det er offisielt. Nå fungerer det egentlig omtrent som en drosje-app, sier Sagen, som forteller at det til sammen er 16 rosa busser som trafikkerer de seks bydelene.

Når de henter passasjerene på avtalt sted, har de i utgangspunktet et vindu på et kvarter som «slingringsmonn» – fra fem minutter før avtalt tid til 10 minutter etter.

– Og de reisende er flinke til å være klare til avtalt tid?

– Ja, de er nok flinkere enn det vi er til å holde ruta! smiler sjåføren, som syns det er veldig ålreit å kjøre rosa buss.

Sagen understreker at de følger smittevernrestriksjonene nøye. For tiden er det derfor en begrensning på inntil fire passasjerer samtidig, om ikke flere er innenfor samme kohort.

Flere endringer

I tillegg til at området utvides, og at det er mulig å reise mer på kryss og tvers av bydelene, er det nå også mulig å bestille tur basert på både hente- og ankomsttidspunkt. Dette kan kundene benytte seg av dersom de skal rekke en legetime eller for eksempel en frisøravtale.
Det er også mulig å bestille tur i sanntid og opp mot en uke i forveien. Dersom kunden bestiller i sanntid, vil bussen dukke opp så fort som mulig basert på tilgjengelig kapasitet. Kunden vil fortsatt få oppgitt estimert hentetid.

PS! Det er faktisk ikke bare de over 67 som har mulighet til å reise med rosa busser. Man har nemlig mulighet til å ta med seg én person til på turen, og for denne er det ingen aldersgrense.

Fakta

Aldersvennlig transport

Aldersvennlig transport er en dør-til-dør-bestillingstransport med fleksibilitet rundt reisetidspunktet. Transporten er tilgjengelig for kunder fra 67 år og oppover og er spesielt tilpasset personer som har utfordringer med å benytte ordinært kollektivtilbud. Piloten startet i Nordre Aker i 2017 og ble senere utvidet til Vestre Aker (2018), Sagene (2019) og Ullern (2020). I løpet av 2021 utvides tilbudet til Alna og Bjerke. Det er over 3000 personer som har testet ut tilbudet, og det er utført over 115 000 reiser med Aldersvennlig transport siden oppstart i 2017.

Slik fungerer det:

 • Tilbudet gjelder mandag til lørdag kl. 10–18.
 • Turen bestilles via app eller ved å ringe inn til telefonmottaket vårt. Reisen kan bestilles når kunden trenger den, eller opp mot en uke i forveien. Telefonmottaket er åpent mandag til lørdag kl. 9–17.
 • Turen koster en honnørbillett (kr. 19). Billetten kjøpes gjennom appen RuterBillett eller som reisekort. TT-kort eller kontantbetaling på bussen kan dessverre ikke benyttes.
 • Aldersvennlig transport er under test og kontinuerlig utvikling. Det kan derfor komme endringer i tjenestetilbudet underveis i pilotperioden.
 • Kundene våre er alltid sikret en sitteplass på den aktuelle turen de har bestilt, og sjåførene vil bistå ved på- og avstigning.

Hvor kan du reise?

Nytt fra 3. mai er at alle kunder vil kunne reise fritt på tvers av bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Sagene, Ullern, Alna og Bjerke. I tillegg åpnes tilbudet opp til delene av Nordmarka som tilhører Nordre Aker og Vestre Aker.

Reiser til og fra Maridalen, Sørkedalen eller Solemskogen

På grunn av lange kjøreavstander inn og ut av Nordmarka er åpningstidene til disse områdene mellom kl. 11-17 mandag til lørdag. Dersom kunden bor bak en bom til privat vei, vil disse få opplyst at de må bli hentet og levert på nærmeste stoppested.

 • Brukerne kan bestille på hentetidspunkt eller på ankomsttidspunkt for bestemmelsessted.
 • Turen koster en honnørbillett (kr. 19). De tar ikke imot kontant betaling på bussen. De reisende må betale med Ruter reisekort, APP eller månedskort. TT -kortet kan ikke benyttes.
 • Turen bestilles via app eller ved å ringe inn til telefonmottaket vårt. Reisen kan bestilles når kunden trenger den, eller opp mot en uke i forveien. Telefonmottaket er åpent mandag til lørdag kl. 9–17.
 • Bussene har vært i bruk under pandemien, men med smitterestriksjoner i tråd med smittevernreglene. I det siste har det kun vært tillatt med fire passasjerer i bussen samtidig for å kunne holde avstand.
 • Transportøkonomisk institutt har undersøkt tilbudet og har slått fast at ca.70 % av brukerne mener at Ruter aldersvennlig transport har bidratt til at de har kommet seg ut oftere enn dersom de ikke hadde tilbudet.
 • Nesten 80 % av brukerne opplevde å få bedre livskvalitet som følge av tilbudet. Videre sier ca. 45 % at de mente de hadde fått bedre helse etter at de tok i bruk Ruter aldersvennlig transport. Dette er svært gledelig. Dette er denne type nyheter vi trenger nå.

Her finner du mer informasjon om rosa busser.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...