ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Dette er mitt andre hjem

Frivillig Elisabeth Stang Nyquist og diakon Espen Rakli feiret Åpen kirkestues 25 år. Foto: Fredrik Eckhoff

– Søndagen er viktig, men torsdagen er også det i vår menighet, sa Espen Rakli i Voksen menighet. Nylig feiret suksesskonseptet Åpen kirkestue hele 25 år.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.11.2020 kl 15:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

VOKSEN: «Etter initiativ fra Liv Andersen, Marthe Ødemark, Kari og Einar Bordvik ble det høst 1995 fremmet forslag om å sette i gang med et fast opplegg for samling hver torsdag mellom klokken 12 og 14.»

Det kan vi lese i «årsmelding for Torsdagssamværene» for 1995. Den gang var Voksen kirke ny.

I årsmeldingen fra 1995 kan vi også lese: «Det viste seg snart at Torsdagssamværene dekket et behov i menigheten. Komiteen hadde satset på at maksimum 20 ville finne vegen til samværene. Det var derfor en stor glede å notere at frammøtet jevnt over har ligget mellom 30 og 40.»

Feiret 25 år

25 år senere har torsdagssamværene jubileum. Samværene heter nå Åpen kirkestue, men tidspunktet er det samme, og konseptet har holdt mer eller mindre samme form siden oppstarten i 1995.

Torsdag 29. oktober var det feiring av 25-årsjubileet. På grunn av korona-restriksjoner har Åpen kirkestue flyttet seg inn i kirkesalen, der det er god plass til å holde rikelig korona-avstand. Det var imidlertid både flagg, kake og mimring fra de 25 årene, slik det skal være når man jubilerer.

Da en av menighetens aktive ildsjeler, Ida Fossum Tønnesen, ga seg i menighetsrådet i 2009, der hun hadde vært leder i åtte av årene, sa hun til Akersposten at hun ikke kom til å gi seg helt. Hun skulle fortsette som redaktør for menighetsbladet, og hun ville fortsette å lege torsdagsmøtene, altså Åpen kirkestue.

Og ganske riktig, Ida Fossum Tønnesen har holdt det gående. På jubiluemsmøtet var det naturligvis henne som ledet deltakerne gjennom mimringen med bilder og små historier fra de 25 årene de har gått siden Voksen fikk sin egen kirke – og Åpen kirkestue på torsdager.

Det ble mye humring i salen og gjenkjennende nikk og hyggelige kommentarer.

(Saken fortsetter under bildet.)

Alltid engasjerte Ida Fossum Tønnesen, tidligere leder av menighetsrådet og en av pådriverne bak Åpen kirkestue gjennom mange år. Foto: Fredrik Eckhoff

Frivillig innsats

I starten var Åpen Kirkestue drevet kun av frivillige krefter, men etter hvert ble treffene forankret i det diakonale arbeidet, i samarbeid med frivillige. På torsdagene har deltakerne fått med seg foredrag, sang, lyrikk, vafler og kaffe. Det hender også at de tar seg en tur.

I menighetsbladet nylig kunne soknediakon Espen Rakli informere om at suksessen Åpen kirkestue på de 25 årene har hatt rundt 750 arrangementer, et tall han på selve jubileumsdagen måtte justere litt.

– Det har nok vært nærmere 850, sa han.

– Mitt andre hjem

En av de mange som har deltatt aktivt i mange år på torsdagene i Voksen kirke, er Elisabeth Stang Nyquist, tidligere lærer og inspektør på Voksen skole. Hun har bodd i området i mer enn 50 år, og de siste årene har hun vært med på et av de tre teamene som arrangerer Åpen kirkestue. Det betyr at hun hver tredje torsdag har medansvar for gjennomføringen.

– Jeg har fulgt med på det som har skjedd i Voksen menighet siden den første steinen ble lagt ned til Voksen kirke. Jeg har vært med her siden jeg nærmet meg pensjonsalder, sier Stang Nyquist.

– Her møtes vi mellom 20 og 40 mennesker hver torsdag gjennom hele året. Det er et viktig sosialt fellesskap. Dette er mitt andre hjem, sier hun og snakker om interessante kåserier, konserter og opptredener

– Og så feirer vi ulike begivenhter. Det er veldig sosialt, og vi får pratet litt med hverandre, sier hun. – Det er jo mange som blir litt alene når man blir eldre, og da er dette veldig godt å ha.

Hun skryter at diakon Espen Rakli og hans viktige rolle i det sosiale livet i menigheten.

– Espen er drivkraften. Han kjenner menigheten godt og han trekker oss inn i fellesskapet. Han er krumtappen og den viktigste støttespilleren for oss, sier Elisabeth Stang Nyquist.

Plass til alle

Nå er det litt spesielt i disse korona-tider, men både Stang Nyquist og Rakli har tro på at det igjen vil bli mulig å arrangere «normale» treff på torsdagene igjen.

– Her er det vanligvis plass til alle. Det er ingen aldersgrense, og det er gratis inngang. Dette er et typisk lavterskeltilbud, sier diakonen.

Ifølge nettsiden til Voksen menighet fortsetter Åpen kirkestue med sine treff i november, med ekstra skjerpede tiltak. Her finner du kalenderen til Voksen menighet.

– Vi gir oss ikke. Vi driver på. Åpen kirkestue har livets rett! sa soknediakon Rakli. Foto: Fredrik Eckhoff