ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Dette er et høyt nivå!

I forkant av forestillingen ønsket formidlingssjef ved Den Norske Opera & Ballett, Frida Steenhoff Hov, velkommen og informerte om hva som skulle skje. Foto: Bjørg Duve

– Jeg er imponert! Dette er et høyt nivå! sier Kathleen Monsen til Akersposten. Hun er en av de over 60, som er på generalprøven til balletten «Barokk bevegelse» på Den Norske Opera & Ballett.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: – Her er det nerve i forestillingen, fortsetter hun og legger til at dette frister til gjentakelse.

Operaen og «Aldersvennlig by» samarbeider om å gi Oslo-innbyggere over 67 år, gode opplevelser. Torsdag 4. april var første gang Operaen inviterte til å overvære en generalprøve.

– Helt fabelaktig

– Helt fabelaktig, sier Susanne Engelschiøn.

– Bevegelsene er helt fantastiske. Har du sett hvordan hun strekker benene? fortsetter Engelschiøn og vender seg til venninnen.

– For noen vakre og harmoniske farger, sier Marit Fabritius. Hun og Kari Eng er kulturambassadører for Bydel Ullern.

– De har klart å forene moderne ballett og barokkmusikk, fortsetter Eng. – De har fått det til å kle hverandre. Jazzet barokkmusikk, du verden. For en kontrast.

Som en del av opplegget, hadde Operaen også invitert elever fra musikklinjen på Foss videregående skole til diskusjon med seniorene om kveldens forestilling. Det var noen ivrige og entusiastiske ungdommer, forteller Eng. - Både til dansen, musikken og spesielt den digitale. Og de kunne godt tenke seg å se ballett i følge med interesserte besteforeldre!

Kulturambassadørene i Bydel Ullern ser fram til neste gang.

Flere bydeler skal med

De vel 60, som var i operaen torsdag, kom fra bydelene Ullern, Vestre Aker, Frogner og Sagene. Omtrent 2/3 var fra Ullern eller Vestre Aker. Målet er at alle bydelene skal få egne kulturambassadører.

– Til uken skal det være et møte i Oslo kommune, slik at flere bydeler blir med i dette opplegget, sier Mari Bilben, bydelskoordinator for «Aldersvennlig Bydel» i Bydel Ullern. Hun kan bare konstatere at de som var i Operaen i går, var godt fornøyde.

– Dette er så absolutt en positiv opplevelse, sier Randi Øverland. Neste gang ønsker hun å ta med seg en venninne.

Vestre Aker

Denne gangen kunne de som bor i Vestre Aker, melde seg på via bydelskoordinatoren i Bydel Ullern.

– Kan de fortsette med det?

– Målsettingen er at det skal være kulturambassadører i hver bydel, fortsetter Bilben. Bydel Ullern er fadderbydel så hun hjelper til med å legge til rette for den eller de som melder seg som kulturambassadører i Vestre Aker.

– Det er bare å ta kontakt med meg så hjelper jeg til, sier Mari Bilben. mari.bilben@bun.oslo.kommune.no eller ring 917 41 425.

– Dette er et kjempeflott tilbud. Både for alle dem som får en opplevelse i Operaen, men også for dem som ønsker å være kulturambassadører. Derfor oppfordrer jeg interesserte i å ta kontakt og bli kulturambassadør.

Skal få gode opplevelser

– Kulturopplevelser styrker livskvaliteten, sier Frida Steenhoff Hov, formidlingssjef ved Den Norske Opera & Ballett. – Vi vil så gjerne at folk skal få gode opplevelser her i Operaen så vi er meget glad for samarbeidet med «Aldersvennlig by».

Rundt 60 fremmøtte fikk overvære en generalprøve, og begeistringen var stor. Foto: Bjørg Duve

Utgangspunktet for Den Norske Opera & Ballett for å gå inn i dette samarbeidet, er at en ønsker at folk i alle aldre skal kunne ta del i de tilbudene de har. En ønsker å være med på å skape sosiale fellesskap og tilhørighet. Både til Operaen, men også til det bydelene og deres kulturambassadører inviterer til.

– Det er utrolig moro at det var så mange som 64 påmeldte til dette første arrangementet, fortsetter Steenhoff Hov. Hun vil at terskelen for å besøke praktbygget i Bjørvika, skal være lavest mulig. Rullestol og rullator er ingen hindring.

Operaen har også et annet opplegg for å være med å skape gode opplevelser og øke livskvaliteten.

– Vi har et tilbud som kalles «Møte med minner». Det er for personer med demens. Der ønsker vi å skape gode opplevelser som øker trivselen og vekker minner, sier Frida Steenhoff Hov.