Akersposten

«Det vakreste smykket er en vakker holdning»

Dagens drivere av Kirkenær Ballettskole, Else Margrete Sveinsson og Irja Tuchel Da Graca, har skrevet disse minneord over Jorunn Kirkenær.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Det er med tungt hjerte vi kan meddele at Jorunn Kirkenær døde fredag 22. januar 2021. Hun ble 94 år.

Gjennom dansen har Jorunn har hatt enorm betydning i våre liv. Hun hadde en enorm kraft og vilje til å skape, og vi har så uendelig mye å takke henne for. Tenk så mange mennesker som har hatt glede av dansen på Sørbyhaugen!

Jorunn og Even startet Kirkenær Ballettskole i 1955, og flyttet inn i det spesialbygde huset i Sørbyhaugen 33 i 1962.

Hun har vært en av de fremste pionerene innen utvikling av dans og jazzballett i Norge. Som danser og koreograf var hun tilknyttet flere scener, og hadde en internasjonal karriere. Hun var også svært aktiv med å få dansen inn i tv, den gang tv ble mer og mer vanlig for alle.

I 1966 etablerte hun Ballettinstituttet (senere Den norske balletthøyskole / Norges dansehøyskole, i dag avdeling under Høyskolen i Kristiania) og drev denne fra 1966-1981. Mange av dagens koreografer, dansere og pedagoger har sin utdanning fra ballettskolen og høyskolen. I 1982 etablerte hun også Kirkenærlinjen på Fagerborg videregående skole (i dag på Edvard Munch videregående skole).

Jorunn startet "Jorunn Kirkenærs Barneballett", også kalt Barneballetten, tidlig på 60-tallet. Barneballetten er den dag idag ballettskolens kompani for barn og ungdom. Barneballetten har gjennom årene vært med på utallige opptredener rundt om i Norge på ulike eventer og teatre, bla. i "Reisen til Julestjernen" på Nationaltheatret.

Hun har mottatt en rekke priser for sin innsats innen dansekunsten, bl.a.Kongens Fortjenstmedalje i gull (1995), Danseinformasjonens ærespris (1997) og Oslo Bys Kulturpris.

De som har møtt Jorunn vet hvilken engasjert, lidenskapelig, kunnskapsrik og temperamentsfull dame hun var. Vi skal feire hennes liv gjennom dansen på ballettskolen, og vet at det ville gitt henne stor glede å vite at alle "hennes barn" danser videre!

For oss som driver skolen idag er det godt å vite at Jorunn verdsatte den jobben vi gjør med ballettskolen. Vi er så takknemlige for at hun fikk sett flere av våre forestillinger og at hun uttrykte begeistring for det kunstneriske arbeidet vårt.

Vi skal gjøre alt vi kan for at fremtidige generasjoner skal få være en del av Kirkenær tradisjonen!

Jorunn er for alltid i våre tanker og hjerter. Hvil i fred!

Else Margrete Sveinsson og Irja Tuchel Da Graca

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...