Akersposten

– Det handler om å bry seg

Michael Ali. Foto: Hanne-Karine Sperre

– Det nok slik at de fleste som røyker fast, også smådealer. Og slik verves ungdom inn i kriminalitet. Kanskje de begynner i det små, men så opparbeider de seg gjeld, og denne må betales tilbake, sier Michall Ali.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2019 kl 15:33

OSLO VEST: – Mange av ungdommene som roter seg opp i dette klarer ikke å betjene narkotikagjelden de opparbeider seg, og torpedovirksomhet og trusler, også mot de aller yngste, er ikke uvanlig, fortsetter Ali.

Michael Ali er tidligere medlem av Young Guns og fortalte om sine åtte år som fryktet gjengmedlem og torpedo da Akersposten intervjuet ham i november 2018. For rundt 10 år siden snudde han livet sitt opp-ned og forlot gjenglivet.

Ressurssterke i vest

Foreldre er naive hvis de ikke tror dette forekommer vest for Majorstukrysset, ifølge Ali.

– Forskjellen er bare at i Oslo vest er det som regel en økonomi som kan betjene gjelden. Ungdom som ruser seg i vest får også mulighet til å krite større mengder narkotika fordi man vet at her er det penger å hente.

– I Oslo øst har ikke foreldre de samme ressursene. Jeg har hørt om tilfeller der gjelda er oppi en halv million, sier han til Akersposten.

– Narkotika er farlig, det er limet i kriminalitet, og dette må dagens foreldre forstå, sier han.

Torsdag 28. februar på Persbråten videregående skole arrangerer Akersposten et åpent folkemøte med tittelen «Ungdom trenger trygge voksne». Der skal blant andre Michael Ali sitte i panelet.

Ali sier han ser frem til å være en del av panelet på folkemøtet, et arrangement som åpent for alle og gratis. Både foreldre, og andre ressurser rundt ungdom, trenger en arena hvor det snakkes ærlig om narkotika. Det handler også om å lage en lavere terskel for foreldre til å ta kontakt med andre foreldre. Stikkordet er «nettverk».

– Vår største utfordring i dag er at narkotika synes ufarliggjort. Cannabis introduseres i alle typer medier som noe som er greit, fortsetter Ali, som også er en av innlederne under arrangementet.

Ali, som selv har dyrkjøpte erfaringer fra både rus og alvorlig kriminalitet, snakker erfaringsbasert, når han skal tale til forsamlingen.

Farligere nå?

– I dag har cannabis et annet nivå av virkestoff enn tidligere, og dette må vi ikke bagatellisere som et «vi røyka jo da vi var unge også, og det gikk bra!» sier han. – Det er viktig å få opp bevisstheten hos foreldre om hvor farlig dette kan være.

Ali legger til at en av de viktigste forebyggende faktorene samfunnet har, er at narkotika er kriminalisert.

Vendepunktet

I dag jobber Mikael Ali med forebyggende arbeid, foredragsvirksomhet og som miljøarbeider i Kirkens Bymisjon, i en avdeling som heter FRI.

Når Ali møter ungdom og voksne i dag, forteller han åpent sin fortid. Etter åtte år med gjengkrig i Oslos gater fikk han nok. I 2009 satt Ali på et advokatkontor i Oslo sentrum og ventet på at juryen skulle fatte en avgjørelse. Han var tiltalt for overlagt drapsforsøk på B-gjenglederen Ghulam Abbas, ofte kalt «Gudfaren» i media.

Sivilkledd politi hadde tatt oppstilling utenfor advokatkontoret for å hindre at han skulle rømme mens juryen diskuterte. Etter fem lange timer ble juryens kjennelse klar. Ali ble frifunnet.

En av hans beste venner ble dømt til tolv års fengsel for skuddene. Begge var en del av Young Guns, og B-gjengen var fienden. For Ali ble frifinnelsen i lagmannsretten vendepunktet.

Her finner du mer om Akerspostens folkemøte torsdag 28. februar (Facebook)

LES OGSÅ: – Jeg var en voldsutøver uten impulskontroll. Jeg var brutal og villig til å gå langt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...