Akersposten

Hanne-Karine Sperre, journalist

«Det finnes ikke usynlige barn. Men det finnes voksne som ikke kan se.»

Jeg hadde en nagende mistanke om at noe var galt, men det er vanskelig å blande seg. Det kan koste dyrt. Brudd i relasjonen. Sinne. Hat. Uforutsigbarhet. Er det verdt risikoen?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Det finnes ikke usynlige barn. Men lyden av unge stemmer er erstattet av mer stillhet under den sosiale nedstengingen. Inntil Raymond Johansen sier det er greit at alle kan komme tilbake til de ulike fritidsaktivitetene.

Heldigvis lettet Oslo kommune noe på nedstengningen ved å gi fritidsklubbene anledning til å gi ungdommer et tilbud med inntil 20 om gangen. For mange unge liv er nettopp fritidsklubbene et viktig holdepunkt i livet.

«Det verste er ikke det mamma og stefaren min gjorde. Det vondeste er alle de som visste og ikke gjorde noe.»

Ordene traff nerver. Det var som om pusten ikke lenger nådde helt ned. Eller opp. Stemmen forteller meg i dag at hjelpen fra barnevernet kom for sent.

Men Raymond Johansens sosiale nedstengning er ikke skyld i at det er barn i Norge som lider. Heller ikke barnevernstjenesten har skyld i dette. Når den vonde sannheten først når frem til de som kan gjøre noe med det, har det ofte gått lang tid.

Under et intervju tidligere i høst ble jeg kjent med oppveksten til en mann. Elleve dommer farger livet hans, og det er som om det definerer han. Men hans tosifrede antall dommer sier lite. De forteller ikke om at han som ung aldri fortalte noe med ord. Selv om han var redd hver dag. Dommene sier ingenting om en ung sjel som har blitt herja som menneske. Om hvordan det er å ha det forferdelig vondt.

Historien hans er et vitnesbyrd om de krefter i kroppen og i psyken som kan iverksettes under gitte omstendigheter. Hvordan noen får sitt eget følelsesliv ødelagt. Om hvorfor sinne oppstår.

Fra den dagen stefaren slo moren hans for første gang, gikk han med en konstant frykt. Utapå var alt bra, men inni var det kaos.

Lite opprører oss mer enn å høre om barn som lider. Om barn som blir slått. Om den gruvekkende ondskapen i seksuelle overgrep. Foreldrenes rusbruk. Om opprullingen av ulike pedofile nettverk med lange forgreninger. De som får oss alle til å grøsse. Vi reagerer med avsky, rister på hodet og er dypt forferdet. Men hva så?

Vi må erkjenne at flere barn på hver eneste skole i hele Norge bærer på fryktelige hemmeligheter som overskygger alt annet og som hindrer læring. Gjerningspersonene er fra alle samfunnslag. De er både kvinner og menn, og overgrepene blir gjerne bagatellisert av overgriperne.

Mange historier er forbausende like. De handler om svik fra de nærmeste. Videre handler historiene deres om lærere, naboer, barnevern. Politi. Helsepersonell. De som aldri stilte det riktige spørsmålet. Som ikke var tålmodige nok. Som ikke tolket det barna forsøkte å fortelle. Deretter gikk årene. Historiene varierer. Noen havner i psykiatrien, på institusjon, i fengsel. Heller ikke her blir skjebnene alltid fanget opp.

Symptomene er tause rop om hjelp. Symptomene må betraktes som en naturlig reaksjon på noe eller noen. Men altfor mange av oss er «døve» og ser bort. Vi reagerer ikke. Vi vil nødig stikke den norske nesen vår bort i nabofamiliens liv.

Mannen fra intervjuet i høst lærte meg noe viktig. Se aldri bort. Vi som samfunn må erkjenne, og orke, å ta innover oss problemet. Og deretter gripe inn. Vi må bry oss om nabobarnet bak lukkede dører. Vi må melde ifra når noen er i nød.

«Det finnes ikke usynlige barn. Men det finnes voksne som ikke kan se.»

Hanne-Karine Sperre
journalist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...