Akersposten

– Det er viktig å tjene egne penger, det føles godt

Byråd Tone Tellevik Dahl konstaterer at ungdommer i arbeid i Voksenenga nærmiljøhage bidrar til en meningsfyll ferietid. Her er Karina i full gang med å forberede salaten til lunsj med byråden. Foto: Hanne-Karine Sperre

– Dette er et sted hvor ungdom kan få brukt litt andre sider ved seg selv, samtidig som de kommer seg ut i friluft og gjør en god innsats i nærmiljøet, sier Voksenenga-prosjektleder Pernille Leivestad

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.07.2018 kl 09:41

VOKSENENGA: Denne sommeren skal mange unge få sitt første møte med arbeidslivet. Det er viktig, både for den enkelte ungdom, for arbeidsplassene og for samfunnet generelt.

Ifølge SSB har har jenter langt oftere sommerjobb enn gutter, unge fra bygda arbeider oftere enn unge i byene, og ikke minst er samfunnsøkonomien av stor betydning. I nedgangstider med stigende arbeidsledighet er mulighetene mindre for arbeidssøkende tenåringer.

Ekstratiltak

Sommerferien er en periode da mange unge hverken har skole, jobb eller et fritidstilbud. Det kan føre til at flere har lite å ta seg til. Bydelene og etatene har tilbudt sommerjobber til ungdom før, men byrådet har i år forsterket denne innsatsen med ytterligere 20 millioner kroner gjennom såkalte strakstiltak i revidert budsjett.

Saken fortsetter under bildet.

Prosjektleder Pernille Leivestad og Karina.

I Voksenenga nærmiljøhage, innerst i Hovseterdalen, dyrkes økologiske grønnsaker, urter, blomster, frukt og bær i fellesskap. Hagen er en grønn og inkluderende møteplass i Bydel Vestre Aker, med fokus på urbane landbruksaktiviteter, bærekraft, matglede og mestring.

– Nærmiljøhagen ble startet opp i 2017, og vi testet sommerjobb for ungdom i liten skala for første gang i fjor, forteller prosjektleder for Voksenenga nærmiljøhage, Pernille Leivestad.

Leivestad er utdannet landskapsarkitekt og en av initiativtakerne bak nærmiljøhagen. Hun har lang erfaring innen det urbane landbruket, og har opparbeidet seg god kunnskap gjennom studier av, og deltagelse i, suksessrike nærmiljøprosjekter i inn- og utland. Bakgrunnen for denne nærmiljøhagen var mangelen på denne typen møteplass i bydelen, noe som skiller seg fra idretten, som allerede er godt dekket. Prosjektet fikk en halv million kroner i støtte fra Gjensidige Stiftelsen, og arealet er lånt ut kostnadsfritt fra Gravferdsetaten.

Syv ungdommer i aksjon

I sommer har Hovseter-ungdom fått sommerjobb i nærmiljøhagen, hvor de får delta med praktisk arbeid. Bydel Vestre Aker har 14 ungdom i sommerjobb, syv av disse er ansatt i Voksenenga Nærmiljøhage i løpet av sommerferien, et tiltak foreningen selv satt i gang, hvor byrådet bevilget penger, gjennom byrådets satsing på Hovseter. De fleste ungdommene er under 18 år og lønnet som unge arbeidstakere.

Saken fortsetter under bildet.

Fra v: Pernille Leivestad, Betlehem, byråd Tone Tellevik Dahl, Karina, Joel og Mohammed.

– Gjennom dette prosjektet ønsker vi å jobbe forebyggende og gi ungdommer en sjanse til å styrke sine egen CV og oppleve mestring. Dette er et sted hvor ungdom kan få brukt litt andre sider ved seg selv, samtidig som de kommer seg ut i friluft og gjør en god innsats i nærmiljøet, bedyrer Leivestad.

Ungdommene er også med på å lage mat på utekjøkkenet, og de erfarer at nærmiljøhagen er en hyggelig sosial arena hvor ungdom kan bli bedre kjent, samt sosialiseres. Voksenenga nærmiljøhage har som mål å være et inkluderende fellesskap for beboerne i nærmiljøet, på tvers av alder, kulturell bakgrunn og økonomisk status. Blant parselldyrkerne og de frivillige, som er en del av hagebruket, er over 23 nasjonaliteter representert.

– Styrker sine muligheter i arbeidslivet

Tone Tellevik Dahl (Ap) byråd for eldre, helse og arbeid, besøkte tirsdag Voksenenga nærmiljøhage i forbindelse med dette tiltaket. Tellevik Dahl snakker varmt om prosjektet som verner om ungdom som ikke har noe å gjøre i ferien, eller som har et nettverk som kan bidra til å skaffe sommerjobb på egen hånd, og som vil ha nytte av å knytte kontakter og få arbeidserfaring.

– Det er viktig å bidra til at ungdom får utvidet sitt nettverk, og for å få styrket sine muligheter i arbeidslivet. Dette prosjektet er et godt tiltak gjennomført av bydelen ved områdesatsningen på Hovseter (Hovseterløftet, red.anm.) og uteteamet på Hovseter, og foreningen Voksenenga Nærmiljøhage, sier Tellevik Dahl.

Å tenke økologisk er i vinden. Mange vil dyrke grønt selv, men bor man sentralt er det som oftest uten hage. Da er parsellhager et godt alternativ.

Saken fortsetter under bildet.

God lunsj i skyggen i Voksenenga nærmiljøhage.

Byråden ønsker å oppmuntre til urbant landbruk i Oslo. Herunder biologisk produksjon av mat og nytteprodukter i urbane omgivelser, inkludert dyrking av planter. Dette er en del av kommunens satsing på miljø, klima, folkehelse, møteplasser, integrering, brukermedvirkning og entreprenørskap.

– Parseller byr på friluft, og det er godt å være ute og drive med noe, sier hun.

– Vi trenger ulike tilbud, også de som er gratis. Behovet for et rikt og variert fritidstilbud er stort. Ikke alle liker fotball, heller ikke alle har råd til å betale kontingentene. I arbeidslivet kan kompetansekravene ta oss, arbeidsplasser til ungdom er en viktig satsning, slik at man lærer om arbeidslivet, at andre er avhengig av at vi stiller opp og forventninger generelt, sier byråden.

– Fra byrådets ståsted er det viktig at man investerer i barn og ungdom, da får man igjen ti-gangeren senere, fortsetter hun.

– Flere sommerjobber til ungdom vil være et viktig bidrag til kampen mot økende forskjeller, og forskning viser at en stor andel av personer med vedvarende lave inntekter står helt eller delvis utenfor arbeidslivet.

Flott Hovseter-ungdom

Fra Afrikas horn, Eritrea, kom Karina (17) og søsteren Betlehem (15) til Hovseter for to år siden. Karina har fått sommerjobb for andre året her i nærmiljøhagen og trives veldig godt.

– Dette er spennende, smiler den litt sjenerte 17-åringen, der hun kutter reddiker og bladpersille til en salat hun skal servere byråden.

Vi møter også Mohammed (16), som luker sammen med Angeson (25). De syns nærmiljøhagen er en fantastisk aktivitet, og de liker å være ute. Mohammed har søkt på Persbråten til høsten, og sammen med Joel (15), som har søkt Ullern, venter de i spenning på svar.

Karina forteller til Tellevik Dahl at hun i fjor sparte pengene hun tjente slik at hun kunne feire bursdagen sin med venner, i år vet hun ikke riktig hva hun skal bruke pengene til.

– Det er viktig å tjene egne penger, det føles godt, smiler byråden. – Ferien er lang, og det kan være godt å ha en sommerjobb.

Selv hadde byråden jobb som guide på et museum og i hjemmetjenesten i feriene.

– Jeg kokte lever til de eldre, og lærte aldri å like kaffe selv om den ble hyppig servert, avslutter byråden.

Inkludering

Kristin Oudmayer jobber med oppvekst og inkludering i Unicef. Sommermånedene er perioden i løpet av året som viser hvem som har mye og mulighet til å oppleve deretter, og hvem som har lite og blir stående mer utenfor.

– Tiltaket til nærmiljøhagen er et glimrende eksempel på hvordan man gjennom tiltak kan utligne forskjeller, ved å gi unge mennesker en mulighet de ellers ikke ville hatt. Ungdom er fremtiden, og det er viktig at de erfarer at det finnes muligheter for dem til å påvirke og forme sitt eget liv, sier Oudmayer.

Et Google-søk viser at aktiviteter i marka kommer på over 4000 kroner per barnehode, et seilkurs koster 3000 og en sommerleir opp mot 8000. De beste og kuleste aktivitetene koster ofte penger, og blir da tilgjengelige for de barna som har mest. Det å få seg en sommerjobb handler nødvendigvis ikke om fattigdom, men om å gi unge muligheten til å bli ressurspersoner og ledere i sitt eget og andres liv.

– Gjennom sommerjobber av denne typen, lærer ungdom, ikke bare å ta og få ansvar, men at noen har troen på dem.

– Ungdommene får også mulighet til å tilhøre et fellesskap, og også selv bidra til noe som er av betydning. Dessuten får de også mulighet til å erfare at sosial bakgrunn ikke trenger å være avgjørende for muligheter senere i livet, avslutter Oudmayer.

Avslutningsvis forteller Leivestad at Voksenenga har som mål å være en arena for helsefremmende, inkluderende og miljørettet arbeid i lokalmiljøet, i samarbeid med Bydel Vestre Aker og lokale aktører. Gjennom sesongen arrangerer de kurs og aktiviteter rettet mot skolebarn, ungdom, barnefamilier, eldre og nyankomne flyktninger.

– Hagen og parsellene driftes etter økologiske prinsipper og vi legger vekt på å bruke lokale ressurser og miljøvennlige løsninger, avslutter hun.

Les også:

Røatunnel: Kort eller lang?

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...