Akersposten

– Det er utrolig mye kjekkere å spille kamp når det er mye folk

Kristine Leine, sjef i Røa-forsvaret, landslagsspiller og forbilde. Foto: Fredrik Eckhoff

– Jeg har alltid hatt fotballen som min greie. Det er fotballspiller jeg har higet etter å bli, sier Kristine Bjørdal Leine (22), årets spillerforbilde i norsk fotball i 2018.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2019 kl 09:40

RØABANEN: – Dere må intervjue Kristine Leine. Hun fortjener enda mer oppmerksomhet! sa en Akersposten-leser til oss ikke så lenge etter at Røas forsvarsspiller og landslagsspiller i høst fikk den hyggelige utmerkelsen på den tv-sendte Fotballfesten. Han er far til en av de yngre guttespillerne i Røa, og han merket seg hvor kult barna syntes det var da en spiller fra deres klubb fikk akkurat denne prisen.

– Spillerne på Dynamite Girls er store forbilder, også for guttene i klubben, sa den engasjerte faren.

Vi møter Kristine til en prat, og hun syns det er stas å høre at de yngre spillerne i klubben legger merke til hva damelaget holder på med.

– Det er utrolig kjekt å høre sånt, selv om vi ikke alltid føler det når vi er utpå der og trener. Det er fint å få sånne tilbakemeldinger, sier hun.

Lot seg ikke kombinere

Forsvarsklippen til Røa ble – litt ufrivillig – en snakkis på våren i 2018, da hun fikk problemer med å få fri fra sykepleierstudier på høyskolen ved Diakonhjemmet for å delta på landskamper med Norge. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og det var mange som etterlyste et bedre system for å kombinere studier og jobb med toppfotballsatsing og landslagsspill.

Det løste seg den ene gangen, og Røa-spilleren var med og kvalifiserte Norge til VM-sluttspill.

Men utpå høsten viste det seg raskt at problemene med å kombinere fotball og studier bare fortsatte.

– Det viste seg at det ble vanskelig å kombinere likevel. Praksisen jeg trengte, var ikke mulig å få til. Jeg måtte være flere steder samtidig, sier Kristine.

– Egentlig gikk de ene utover det hverandre. Ting gikk ikke opp mentalt og fysisk. Jeg klarte ikke å yte mitt beste noen av stedene. Når man går slik og kombinerer noe man vet ikke kan kombineres, tenker man bare «når kommer neste problem?».

Mange sliter

Dermed tok 22-åringen den tøffe beslutningen å avslutte studiene og gå «all in» for fotballen.

– Jeg har alltid hatt fotballen som min greie. Det er fotballspiller jeg har higet etter å bli, sier hun.

– Hvorfor tror du at disse problemene ble en så stor sak?

– Grunnen til at det ble så stort, var at jeg sto frem med en sak som mange sliter med. Det er et problem i Norge, og det var mange som hev seg på, som NISO. Flere andre særforbund har også tenkt på denne problemstillingen, sier Kristine. – Dette gjelder jo mange idretter, ikke minst noen av de mindre. Mange klarer ikke å satse ordentlig fordi de må jobbe eller studere. Det ødelegger for prestasjonen.

– Så ble du kåret til Årets spillerforbilde i norsk fotball. Hva tenkte du da?

– Jeg ble veldig overrasket. Men det er jo gøy å se at jeg kan ha gjort en forskjell, eller satt lys på noe som er aktuelt for mange, sier hun.

Den viktige miksen

Røa Dynamite Girls, eller Røa Fotball Elite, er en utskilt del av Røa IL. Som det ene fotballaget i idrettslaget som kjemper i toppen, har både spillere, støtteapparat og administrasjon en litt annen hverdag enn breddeidretten resten av Røa IL består av.

Mange av spillerne på laget er fra andre deler av landet, de har vokst opp med fotball i helt andre klubber. En viktig oppgave er derfor å knytte idrettslaget til Røa Dynamite Girls - og omvendt. Spesielt for et hardtsatsende lag i Toppserien er det viktig at lokalmiljøet engasjerer seg, at folk bryr seg om dem, følger med og kommer på kamp.

De hundrevis av barn og unge som i dag spiller fotball, bandy eller går langrenn i Røa IL – og deres foresatte – er der det hele starter. Det er her Røa Dynamite Girls må vise seg, det er her de først og fremst må skape interesse, liv og engasjement.

Samme klubb

For spillerne på laget, som de fleste av dem altså aldri har trådd sine barnefotballsko på Røabanen, er det viktig at de involveres i idrettslaget, og det er Kristine enig i.

– Jeg tror ikke vi spillerne tenker at vi er to ulike klubber. Vi spiller for akkurat samme klubb som alle ungene som driver og trener her. Det er administrasjonen som må tenke på de tingene der. Vi er absolutt en del av Røa! sier hun bestemt.

Oftest ligger tilskuertallet på Røabanen på et sted oppunder 200. Men i noen tilfeller fylles det skikkelig opp. Sist sommer skjedde det for eksempel i kampen mot Vålerenga, da klubb og sponsorer hadde dratt i gang litt ekstra aktiviteter i forkant av kampen. Det var også full tribune og stor stemning i både kvartfinale mot Arna Bjørnar og i semifinalen mot LSK Kvinner, der Røa noen minutter ut i andre omgang ledet hele 3-0, men til slutt måtte gi tapt på straffer.

– Vi merker stor forskjell på publikum, det er stor forskjell på 150 og 500 mennesker. Når det er full,t føler at vi blir sett på en helt annen måte. Det betyr så sykt mye. Det er utrolig mye kjekkere å spille kamp når det er mye folk! sier hun engasjert.

Derfor syns Kristine det er helt i orden at Røa-spillerne blir dratt litt mer med der de unge, lovende utfolder seg. Sist sesong startet klubben et prosjekt der Røa-spillerne var med og arrangerte trening med yngre lag i Røa, samtidig som de også reiste rundt til noen av naboklubbene og gjorde det samme.

Har større mål

Røas damelag startet sin storhetstid på 90-tallet, da Ole Bjørn Edner sto i front for å dra frem en hel generasjon med unge, ivrige og ambisiøse spillere. Det ble starten på en æra med en rekke serie- og cupgull. De siste årene har resultatene dabbet litt av, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2015 for å finne det siste året klubben tok medalje. Høsten 2016 var Røa i cupfinale.

I 2018 ble det 7. plass på Røa, og både administrasjon og spillere har store ambisjoner om at laget igjen skal sikte oppover på tabellen.

– Vi har lyst til å jobbe oss tilbake til toppen. Det er ikke nok å være midt på tabellen, vi skal kjempe om medaljene, sier Kristine, som har vært på Røa i snart fire år.

– Jeg så et bilde av laget fra den gang jeg kom hit, og det er nesten ingen spillere igjen fra den gang, sier hun og peker på et viktig poeng.

– Vi er avhengige av at gode spillere blir værende i klubben, men det er naturligvis også et økonomisk spørsmål. Vi kan ikke slakte spillere som drar videre.

– Hva med deg? Hva er dine ambisjoner?

– Jeg har lyst til å bli så god som jeg kan bli, gjerne verdens beste, selv om jeg tror det kan bli vanskelig å bli kåret til det som forsvarsspiller. Men man håper alltid at man kan nå så langt, sier Kristine, som sier hun studerer gode forsvarsspillere for å få gode tips.

– Jeg vil gjerne være den rolige stopperen, men gjerne litt gærn i huet. Jeg vil gjerne renske unna og fordele gode baller. Det er kjekt å være mye med i spillet, sier Kristine Leine.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...